Станислав Генчев: Можех да дам още на Лудогорец

Снимка: ludogorets.com
Бившият капитан на Лудогорец Станислав Генчев даде интервю пред „Тема Спорт“. В него халфът говори за раздялата си с клуба, тайните на физическата мощ на тима, престоя си в Разград, както и за бъдещето си.

Станиславе защо се стигна до раздялата ти с Лудогорец, бе доста изненадваща?

- Най-просто казано - договорът ми не бе подновен. Около 5 дни преди да започнем подготовка Ивайло Петев ме извика при себе си и ми съобщи, че няма да разчитат на мен. Въобще не сме стигали до преговори за нов контракт. Честно казано, не очаквах нещата да се стекат така. Изненадах се много. Все пак аз играх постоянно от идването си в тима през лятото на 2011. Записах над 50 мача и беше шок да науча, че няма да продължа. Петев ми каза, че политиката на клуба ще бъде различна и затова няма да ми предложат нов договор. Не съм говорил с някой от ръководството. Само с треньора. Бях готов да дам още. Но това е футбола - днес си тук, утре другаде.

Остана ли горчив вкус от престоя ти в Разград?

- Не. Не съжалявам, че предпочетох да отида там. С клуба спечелих цели 4 отличия, а когато дойдох не го очаквах. Направихме силен отбор и беше хубаво да играя с такива футболисти. Общо взето, когато реших да приема офертата видях, че се прави голям проект, който тепърва ще търпи развитие. Дадох всичко от себе си клуба да успее, но не искам аз да оценявам колко голям е приноса ми. Всички, които играха имат принос за възходящото развитие и трофеите.

Каква беше тайната на толкова силната физическа подготовка на тима?

- Треньорът следваше своя програма. Петев имаше заслуга за физическата ни мощ. Не сме използвали някакви забранени неща. Просто тичахме и тренирахме правилно, хранехме се правилно и така. Когато следваш една програма рано или късно постигаш успех. Относно възстановяването ще кажа, че взимахме нормалните витамини. Нищо по-специално от другите клубове. Но всички мислят, че едва ли не те са по-специални, защото бяхме по-силни физически. Важен е целия процес на работа, а не само витамините. Когато тренираш по подходящата програма резултатите идват.

За какво съжаляваш най-много от престоя си в Лудогорец?

- Най-вече, че не успях да помогна на тима да пробие в Европа. Мисля, че можехме да се представим по-добре. Това е единственото нещо, за което съжалявам и до днес. Направихме силен отбор, който трябваше да изкачи следващото стъпало. А то идва именно със силно представяне в Европа. Срещу силните отбори се вижда къде си.

Какво не ви достигна да направите пробив в Европа?

- Имахме нужната класа футболисти. Освен това въпреки дебюта ни имахме и опит. Все пак Гъргоров, Иван Стоянов, Миро Иванов и Данчо Минев имат доста мачове зад гърба си в Европа. Всички предпоставки бяха на наша страна. Донякъде късмета ни изневери. Ако бяхме отстранили Динамо Загреб със сигурност щяхме да играем поне в групите на Лига Европа. Още ме е яд, че не ги изхвърлихме от турнира. Ако си спомняте после те влязоха в групите на Шампионската лига. И го стори отбор от нашата черга.

Сега на къде? Имаш ли вече оферти от други отбори?

- Имам четири предложения. Два чуждестранни клуба имат интерес към мен. Освен това отбори от България също се свързаха с мен. Най-вероятно всичко ще стане ясно до края на седмицата. Искам да играя още и ще го направя. В близките дни ще реша къде е най-удачно да отида, за да се чувства и семейството ми добре.

Вярно ли е, че шефовете на Левски са се свързали с теб преди края на шампионата, за да разговаряте за евентуален трансфер на „Герена“ и за това от Лудогорец са те освободили?

- В това няма нищо вярно. Не съм говорил с никой от Левски. Аз исках да остана в Лудогорец. Защо да си търся друг отбор при положение, че съм щастлив в Разград?! Мога да кажа, че дори сега, когато приключих взаимоотношенията си с Лудогорец, никой от „Герена“ не ме е търсил. Да, наистина получих оферти от България, но въобще не става въпрос за Левски.

Вестник "Тема Спорт"