Ивайло Петев: Не чувствам напрежение от задачата да пробием в Европа

Снимка: LAP.bg
Лудогорец е за трета поредна година на подготовка в Смолян, а старши-треньорът на „орлите” Ивайло Петев се съгласи да отговори на няколко въпроса след успеха с 8:0 над Асеновец (Асеновград).

Г-н Петев, как протича подготовката на отбора до този момент?
- Това, което е запланувано, се изпълнява на 100%. Условията тук са повече от добри, ние вече идваме за трета година в Смолян и се надяваме да се подготвим по най-добрия начин за квалификациите за Шампионската лига.

Ще разкажете ли как минава един ден на Лудогорец в Смолян?
- Почти едно и също е всеки ден. В 8:00 часа имаме закуска, после в 10:00 часа първа тренировка, обяд, втора тренировка. Това са нормални неща във футбола и това е нашият режим.

Какво е функционалното състояние на играчите?
- Определено са изморени, но това е нормално. Играчите ще се освежат в тези 3 мача, които ще изиграем тук. Те са изморени в такъв момент, в който трябва да бъдат изморени.

Как ще аргументирате решението си да дадете капитанската лента на Светослав Дяков?
- По най-лесния начин. Светльо е обединителна фигура, национален състезател, поддържа едно постоянно ниво, така че е съвсем нормално той да бъде избран за капитан.

Досега привлякохте двама нови футболисти. С още колко играчи очаквате да се подсилите?
- Искам да вземем нападател. Надявам се в близко бъдеще да реализираме този трансфер. Видяхте и в днешния мач (б.а. 8:0 срещу Асеновец), че пропиляхме 8-9 положения, без да подценяваме отбора на Асеновец.

Вярвате ли, че футболистите, които ще привлечете ще заместят пълноценно напусналите ви ключови фигури?
- Надявам се. Определено ни напуснаха много стойностни играчи, но се надявам, че новите ще ги заменят по най-добрия начин.

Чувствате ли се по-подготвени вие и футболистите преди втората поредна атака на групите на Шампионската лига, в сравнение с миналата година?
- Бъдещето ще покаже. Миналата година бяхме новаци, докато сега ще участваме за втори път и имаме малко повече опит.

Усещате ли допълнително напрежение, предвид ясната задача, която собственикът на клуба Кирил Домусчиев постави, а именно пробив в евротурнирите?
- Не. Свикнал съм с напрежението вече втора година. Какво значи напрежение?! Аз си върша работата от първия ден, така че това, което имам като ангажимент към клуба си го изпълнявам на 100%. Надявам се, че ще имаме повече късмет от миналата година и ще постигнем това, което всички искаме.

И за финал, какво е мнението ви за новия формат на първенството и ранното начало на шампионата?
- Неведнъж съм казвал, че единственото, което искам е тези мачове да се провеждат на добри терени и в подходящ час. Не можем да играем на 40-градусова жега в 5 следобед. Лудогорец се чувства най-добре, когато има мачове. Ние сме готови за този цикъл.