Лудогорец се превърна в Атракцията на Родопите

Сряда, около 13 ч. почти всеки в Смолян е недоволен от нетипично горещото време за сезона в родопския край. Термометрите показват над 30 градуса и улиците опустяват, всеки се опитва да избяга от жегата. Само в една част от града е по-пълно. И няма как да е по-различен, след като двукратният шампион на България е на лагер в града. Откакто Лудогорец е в Смолян, тимът се радва на голям интерес от местните. Около хотел "Кипарис Алфа", където са шампионите, почти винаги има хора, а много от тях успяват да си направят по една снимка с футболните звезди на България или да изтръгнат автограф.

Момчетата на Ивайло Петев обаче са истински любимци на най-малките. Децата на собствениците на хотела не пропускат момент да си поприказват с футболистите, а понякога дори ги канят за игра. Време за отпускане и игри обаче почти няма, просто шампионите се движат стриктно по изготвената им програма.

Във въпросния час тъкмо е приключил обядът на отбора. Футболистите имат свободно време, което могат да използват по най-удобния за тях начин. Някои предпочитат да разпускат по стаите си, където спят или гледат филми. Други футболисти решават да пият кафе пред хотела. Само мениджърът Ивайло Петев още се храни с екипа си, след което се отделя настрана и обсъжда нещо с асистентите си. Бразилско-португалската група на Марселиньо, Кишада, Шоко, Кайсара, Витиня и новия в тима Ешпиньо пък се отдават на традиционните турнири на FIFA, които се провеждат в хотелските стаи.

Най-новият член на състава Христо Златински чака официалното си представяне. Почти през цялото време бившият ас на Локомотив Пд е до Светослав Дяков. Новият капитан на шампионите въвежда един от добрите си приятели и земляк в обстановката в тима и се грижи за внедряването му сред отбора.

Около 60 минути след като обяда на отбора приключва, хотелът буквално опустява. Всички футболисти решават да се оттеглят по стаите си и да почиват преди следобедните занимания. Във фоайето обикаля само Александър Барт. Франсето традиционно не може да стои на едно място. Защитникът обикаля и говори разпалено по телефона си. Оказва се, че почти постоянно Барт провежда разговори до родния Авиньон, тъй като се чака до дни сестра му Сесил да роди.

"Ще ставам вуйчо и много се вълнувам. Затова постоянно питам нашите как е положението. Даже след края на лагера мисля да си ходя до Франция, не искам да пропускам това събитие", споделя Барт, след което също отива да почива.

Въпреки че футболистите имат свободни часове, това не се отнася за останалия персонал в тима. Шофьорът Тошко и домакинът Мич нямат почти никакво време за спане. Двамата постоянно сноват между хотела и клубния автобус. Екипировката и пособията, които няма да се ползват до края на лагера в Смолян се товарят на рейса. След 2 дни той заминава за Австрия, където ще чака и отбора за втората част от подготовката.

Едва към 16 часа има малко раздвижване. Постепенно футболистите започват да обикалят. В уречения час трябва да вземат екипите си за предстоящия спаринг. По-късно пък е задължителна леката следобедна закуска. Треньорският щаб обаче не спи. Ивайло Петев и асистентът му Георги Дерменджиев вече чертаят схеми и тактики. Двамата обсъждат най-различни неща, преди да съберат отбора на разбор. Следва поставянето на задачите преди същинската част от деня. След приключване на всичко това, отборът започва да се готви за следващия ден и отново, и отново. Времето по лагери, което не минава за любимо на играчите, просто го изисква. Никой обаче не си позволява мрънкане. Още малко и лагера ще приключи, а след него и 2 дни за почивка преди отпътуването за Австрия.

Вестник "7 дни спорт"