Дяков: Лентата няма да ме промени

Новият капитан на Лудогорец Светослав Дяков даде първото си интервю, откакто взе лентата. Халфът отдели специално време на "7 дни спорт" по време на лагера на тима в Смолян и разказа как върви подготовката, какви са целите пред тима и променил ли се е с нещо.

- Светославе, вече си капитан на Лудогорец, какво е чувството?

- Приятно е, даже много. Няма какво да крия, всеки би бил доволен да е капитан на шампиона на България. Аз обаче не мисля, че това ще ме промени по някакъв начин. Просто може би отговорностите ми вече ще са малко по-големи.

- Каква е разликата, след като старите капитани Гъргоров и Генчев вече не са в отбора?

- Истината е, че ни напуснаха много силни футболисти като Генчев и Бадема. Но да не пропускаме, че освен тях с нас не са още Гулдан и Голубович. Това преди всичко са силни играчи, но и много силни личности. Надявам се да се справим без тях, въпреки че ще ни бъде трудно. Ние обаче нямаме друг избор. От друга страна, напускането на тези футболисти е шанс за други момчета, които преди играеха по-малко. Сега идва тяхното време да се докажат. Тук са събрани много добри футболисти, но най-вече и хора. Колективът в Лудогорец е отличен и аз като капитан трябва да работя, за да го запазя същия.

- Взехте Христо Златински, а ти играеш с него още от юношеските си години.

- Да, радвам се много, че той вече е при нас. За Ицо Златински мога да кажа, че е много добър футболист. Познаваме се от юноши и играем рамо до рамо. С него ще сме заедно в трети отбор. Започнахме в Пирин, после се събрахме в Локомотив Сф, а сега тук. Надявам се, че той по най-бързия начин ще се впише в колектива и ще помогне да изпълним целите си. Все пак има едно голямо предимство, че е национал и се познава с по-голямата част от отбора. Мисля, че той ще помогне доста на състава, тъй като е добър играч.

- Ти ли го насърчи да дойде в Лудогорец?

- Честно казано, разбрах за тази възможност 2-3 дни преди да стане самият трансфер. Докато бяхме на лагер с националния отбор за мачовете с Япония и Казахстан, въобще не е ставало дума за подобно нещо. Буквално преди да дойде, той ми се обади, за да ми каже, че има голяма вероятност да се присъедини към отбора. Аз вярвам, че всички ще помогнем да се адаптира по-бързо. Ако трябва да съм честен, когато говорихме по телефона, той поиска моето мнение, а аз му казах, че няма да сбърка, ако дойде в Лудогорец. Може би за момента това е мястото с най-добрата организация. Ицо е голямо момче, направил е своя избор и мисля, че няма да съжалява.

- Беше ли достатъчна паузата, за да си починеш?

- Почивката беше доста кратка, няма какво да се лъжем. От отбора ме оставиха още няколко дни и дойдох направо в Смолян. В крайна сметка обаче ние сами сме си избрали тази професия и не можем да се оплакваме. Най-важното е да работим, ще си почиваме, когато спрем с футбола, това е ясно. Надявам се подготовката да протече по най-добрия начин, да изпълним задачите на треньора и най-вече да се опазим от контузии. Ако това стане, разбира се, дай Боже да се представим добре в евротурнирите.

- Целите отново са високи, какво е по-различното този път?

- По-различното е, че някои от основните футболисти от последните два сезона ги няма и може би се подмладява отборът. Иначе нищо по-различно няма за нас. Целите пред Лудогорец са ясни - отново да сме шампиони, но сега ще трябва да пробием и в Европа.

- В Шампионската лига ви чакат много силни отбори.

- Да, това е така. Динамо Загреб, Партизан, БАТЕ Борисов, Селтик, това са все силни отбори. Аз обаче си мисля, че ако се подготвим добре, ние имаме своите шансове. В никакъв случай не сме отбор за подценяване, имаме добри футболисти, така че с малко повече себераздаване, с малко повече мъжество ще можем да направим пробив.

- Спечелихте титлата с известна доза късмет в последния кръг, ще ви е нужен ли и такъв в Европа?

- Със сигурност. Все пак във футбола, както и в живота, това е една неизменна част. Ние трябва да го търсим, да искаме победата и вече, ако Господ е с нас, ще можем да печелим.

- Вече си основна фигура в Лудогорец и националния отбор, идва ли най-силният период в кариерата ти?

- Дай Боже да идва. За себе си мога да кажа, че се чувствам отлично физически и психически. Вече имам доста опит, направих 29 години, спокоен съм, така че мисля, че най-доброто за мен тепърва предстои. Дано да е така, ще тренирам здраво и ще работя, за да го постигна.

- Преди да дойдеш в Лудогорец, не се говореше много за теб, а след това стана национал.

- Това е истината и така се получава, че откакто съм тук, в Лудогорец кариерата ми тръгна нагоре
Това е заслуга и на треньорското ръководство, за което трябва да им благодаря. Лудогорец се оказа правилното място за мен и успях да разкрия потенциала си. Много е важно, че тук се събрах и с много силни футболисти. Заслугата да играя на такова ниво в Лудогорец и в националния отбор до голяма степен е и тяхна.

- Признание ли е, че Лудогорец е отборът с най-много национали?

- Да, безспорно. Това говори само за работата, която вършим. Мисля, че е признание и мнението на почти всички футболисти и специалисти, според които ние играем най-добрия футбол. Дано още повече момчета да бъдат викнати в националния отбор, защото го заслужават.

- От този сезон "А" група има нов формат, какво мислиш за него?

- Не съм се замислял много над това, но и не ми е работа. Нашето задължение е да играем. Само времето ще покаже дали форматът ще бъде успешен и добър. Дано да няма някакви задкулисни игри, а всичко да се реши на терена. Не мисля, че 38 мача са много. До този момент играхме прекалено малко, почиваше се много дълго, а всички знаем, че формата се поддържа най-лесно с мачове.

- Как оценяваш подготовката ви до момента?

- Сега сме още в начален етап. До този момент имаше повече тичане, работихме главно за физическата си издръжливост. Ние сме свикнали и го приемаме нормално. Вече в Австрия ще се работи повече над тактическата постройка и играта на отбора. Сега краката малко тежат, но след това няма да ни тежи в мачовете.

Вестник "7 дни спорт"