Любомир Гулдан: Слован е фаворит

Снимка: ludogorets.com
Централният защитник на Лудогорец Любомир Гулдан, който има договор с клуба до края на месеца, даде интервю пред „Тема Спорт“. В него словакът изтъкна причините да си тръгне и разкри повече около съперника на зелените в Шампионска лига – Слован Братислава.

Любо, каква беше причината да не останеш в клуба и през новия сезон?

- Моят договор изтича в края на месеца. Започнахме преговори с ръководството на Лудогорец, но не успяхме да се разберем. На няколко пъти моят мениджър имаше среща с представители на клуба. За съжаление обаче не си стиснахме ръцете. Просто предложението на шефовете не ме удовлетворяваше. Това е основната причина да не продължа. Иначе имах желание да остана.

Кога разбра, че няма да останеш в отбора?

- (смее се) Преди началото на сезона получих по-голяма почивка, тъй като бях на лагер с националния отбор на Словакия. Тогава смятах, че можем да постигнем договорка. На официалната пресконференция преди началото на сезона обаче разбрах, че няма да се разчита на мен и няма да започна подготовка. Малко се изненадах, тъй като до последно бях уверен, че нещата ще се наредят. Поне така ми се искаше. До този момент никой от шефовете или Ивайло Петев не ми беше казал, че няма да започна. Но разбирам тяхното решение. Смятам, че можех да помогна още на Лудогорец, както и той на мен. Бях мотивиран да дам още повече от себе си през новия сезон. Мисля, че можех да съм полезен за атаката на Шампионската лига, но така са решили.

Говори ли с Ивайло Петев и какво ти каза той?

- Да, на няколко пъти говорих с него. Той просто ми обясни каква е ситуацията. Благодари ми за отношението ми към работния процес и всичко, което съм направил през тези две години в клуба. Ситуацията с мен е идентична с тази на Станислав Генчев и Емил Гъргоров.

Има ли доза горчилка в теб, че се разделяш с Лудогорец?
- Изкарах две прекрасни години тук. Когато дойдох, вярвах, че можем да постигнем нещо голямо. Радостен съм, че станах два пъти шампион на България и взех купата и Суперкупата. Имах възможност да играя с много добри футболисти и да създам връзки тук, които биха ми били полезни за напред. Съжалявам, че преди година не успяхме да пробием в Шампионската лига. Можехме да преодолеем Динамо Загреб. Това е най-голямата ми болка, че не можах да предотвратя гола на реванша. Все пак аз съм защитник, такава ми е работата. Много ми беше тежко тогава. И в двата мача бяхме по-добри от Динамо Загреб, но не успяхме да ги отстраним.

През тази година Лудогорец се изправя в Шампионската лига срещу Слован Братислава, който ти добре познаваш. Какво можеш да кажеш за този клуб?

- Няма да бъде никак лесно да бъдат елиминирани. Отстрани жребият изглежда добър, но никой не трябва да се залъгва. Слован все пак е шампион на Словакия. Те са много силен отбор. През миналата година отпаднаха от Видеотон. В нито един от двата мача обаче не загубиха. Просто като гости направиха 0:0, а после в Братислава срещата завърши 1:1.

Какви са най-силните страни на Слован?

- Играта им се уповава предимно на скоростта. Разполагат с много бързи футболисти и действат с извеждащи подавания. Нямат слаби играчи. Всички са от висока класа, а освен това и са млади. Жадуват за успех. Много опитен е капитанът Игор Зофчак. Той е и национал на Словакия. Слован с почти същия отбор игра преди две години в групите на Лига Европа. Тогава те бяха в група с ПСЖ, Ред Бул Залцбург и Атлетик Билбао, които по-късно играха финал. Не бива да забравяме, че Слован има страхотна публика. За тях няма голямо значение дали са домакини или гости, играят еднакво силно и на двете места. Ако си спомняте, те завършиха наравно 1:1 с Левски в София преди години, а после ги победиха в Братислава с 2:1.

Можеш ли да кажеш повече за техния треньор Самуел Словак?

- Играл съм срещу него. Беше добър футболист, но не го познавам по-детайлно. Знам, че дълго време игра в елита на Испания за Тенерифе. Много амбициозен човек. През миналия сезон Слован завърши на 10 точки пред втория. Собственикът Иван Кмотрик също си е поставил високи цели. Той доскоро държеше Артмедия Петражалка. С него тимът игра в групите на Шампионската лига, а след това продаде доста играчи и отпадна от Левски в Купата на УЕФА. След неговото напускане част от най-добрите футболисти на клуба преминаха в Слован преди началото на сезон 2008/09. Тогава той се отказа от Артмедия, за да стане собственик на тима от Братислава. В момента Слован превъзхожда всички други отбори в родината ми като организация и най-вече финансово. Собственикът не крие, че амбицията му е да вкара отбора в групите на Шампионската лига или поне да повтори представянето на Артмедия през 2005 година в турнира за Купата на УЕФА.

Какви са шансовете според теб на Лудогорец?

- Смятам, че Слован е опасен отбор и затова е фаворит. Мисля, че победителят от двойката няма да се реши в Братислава, а във втория мач. Затова трябва да се подходи сериозно. Лудогорец трябва да е внимателен през всичките 180 минути. Със сигурност Слован ще търси чист успех пред своя публика, който да увеличи шансовете му.

Ако те потърсят от Слован, ще им дадеш ли информация за начина на игра на Лудогорец?

- (смее се) Не, няма как да се случи. Изкарах много хубави години в Лудогорец и не бих предал клуба. Така, че дори и да ме потърсят, няма да кажа нищо.

Появиха се информации, че може да преминеш в Левски? Има ли възможност това да се случи?

- Моето бъдеще не е в България. Нямам оферти оттук. В момента моят агент разглежда няколко варианта, но нито един от тях не е свързан с български клуб.

Вестник "Тема спорт"