Нека решаването на проблеми в Лудогорец започне сега

Снимка: Gong.bg
Българският шампион Лудогорец допусна две доста тежки загуби в контролите, с които притесни своите привърженици преди мачовете в Шампионската лига. „Орлите“ инкасираха 7 гола във вратата си. Добавяме ремито с Пирин Гоце Делчев в България и попаденията стават 8 срещу само 3 реализирани. Какво става в Лудогорец? Това е въпрос, на който трябва да се намери отговор 14 дни преди двубоя срещу Слован в Братислава.

Ситуацията е следната. Лудогорец игра зле срещу Риека и логично загуби. Игра добре срещу Петролул и загуби нелогично след вратарски грешки, но при 1:4 как си играл понякога няма значение. Всъщност, истината е, че Ивайло Петев на практика гради нов отбор. След излизането на Гулдан, Генчев и Гъргоров трябва да бъде променена една цяла линия на игра, което на този етап е започнат, но незавършен процес. Липсата на Гулдан е най-крещяща и това ясно личи в контролите. И аха да започне сработването между Барт и Моци, французинът счупи нос и все още не е ясно за колко време ще е аут. Като се върне ще играе с маска, а сериозните опасения са - доколко ще се бори на втория етаж без страх от нов удар на засегнатото място. Няколко проблема на куп.

В халфовата линия също нещата не са перфектни. Христо Златински изглежда далеч от сработването с новите си съотборници. Националът засега не показва нивото, на което българските запалянковци са свикнали да го виждат. Явно ще му трябва време, за да разгърне потенциала си. Това е проблем.

На пръв поглед Фабио Ешпиньо успява добре да се сработи с играта на отбора, но няколкото контузии довели до пропуск на тренировки и мачове за момента му пречат да бъде 100-процентов. Това също е проблем.

Другият нов Дани Абало още е енигма. Не е ясно дали ще го видим и срещу Металург. Испанецът не подготвен кондиционно – проблем за него и за треньорите.

Мишел Платини май ще пасне на Лудогорец. Бразилецът направи своя дебют вчера. Игра силно, но пропусна няколко положения. Голът му бе много нужен за успокоение и самочувствие. Нямаше късмет срещу Петролул, ще видим срещу Металург. Недеждите на Ивайло Петев и компания са, че именно Платини ще е така търсения вече втора година нападател достоен заместник на Емил Гъргоров. Освен, че може да бележи Платини задържа топката и дава възможност на халфовете за прегрупиране. Нещо, което липсваше до момента. Играта му вчера буди оптимизъм, но с него винаги едно на ум.

Всъщност трябва да обърнем внимание и на хората, с които Петев разполага. В момента с Лудогорец тренират 28 футболисти, което е много на такъв етап от подготовката. Истината е, че доста от тези играчи не отговарят на класата на българския шампион и много бързо трябва да потърсят или да им бъде потърсено развитие в други клубове. „Орлите“ трябва на време да ограничат щетите от трансферните грешки, които просто вадят очите. Още един проблем.

Ще вмъкнем и лошия късмет, който преследва Лудогорец във втора поредна подготовка. След 3 фрактури през зимата, сега за няколко дни в списъка прибавяме още две – счупени костици на ръката на Йордан Минев и счупен нос на Александър Барт. Всъщност двамата са ключови фигури в стратегията на Ивайло Петев. Това също е проблем.

Трябва да признаем едно - Лудогорец от 3 юли 2013, за сега отстъпва сериозно на Лудогорец от 3 юли 2012 година. Следващите 2 седмици ще са решаващи за бъдещето на този отбор, защото е ясно едно – на Лудогорец е нужно да качи следващото стъпало в развитието си – добро представяне в Европа. С това ще изчезнат и проблемите.

Веско Вълчев, Gong.bg