Европейки подвиг или "старата песен на нов глас", очаква Лудогорец

"Силата не се изразява в това, никога да не падаш на земята, а да съумяваш да се вдигнеш всеки път, когато паднеш".

Тази максима може да се окаже изключително валидна за Лудогорец, ако шампионите "стиснат зъби", загърбят разочарованията и поемат по пътя, който си предначертаха през миналата година. Подобно на зимния подготвителен сезон и сега "зелените" изиграха ролята на "боксова круша" по време на подготвителните си лагери. През пролетта обаче,спортно-техническото ръководство на тима показа, че си е извлякло поуките и достигна до втора поредна титла, въпреки че трофеят нямаше блясъка от миналата година. "Всичко обаче е добре, когато свършва добре". Щом са достигнали до титлата, независимо от обстоятелствата в края на сезона, значи е заслужена. Друг е въпросът дали "орлите" бяха най-добрият отбор или най-малко слабият от претендентите за титлата. Но сега на преден план е участието в Европа. Ръководството на разградчани отдавна се бие в гърдите, че проектът "Лудогорец" е дългосрочна инвестиция с европейски мащаби, но "зелените" все още са "стока" за българския "пазар". Никой не може да отрече стройната организация, финансовата стабилност и стилът, които придадоха идентичност на Лудогорец, но тук идва трудното. Когато достигнеш до висините, които си гонил твърде рано, е трудно, да се задържиш там. А свободното падане от високо боли. Всички се питат какво стана с "Крейзи форест" след зашеметяващия първи сезон в "А" група. Как "оазисът" на родния футбол не успя да се предпази от "плаващите пясъци" на "блатото", в което е затънал целият ни спорт? Защо "летящия старт" не доведе до високите обороти, с които Лудогорец да е без конкуренция в България и респективно, да е по-конкурентноспособен на Стария континент?

На дълго и на широко бях обърнал внимание на приликите и разликите между двете титли, затова тук ще се спра на състоянието, в което се намират "зелените", след края на шампионата и по време на летния подготвителен сезон. Новият правилник на първенството бе посрещнат като "благодатен огън" от българските тимове, но дали няма да се окаже "нож с две остриета". Краткото време за подготовка принуди наставника на "зелените" да форсира подготовката, за да вкара подопечните си в оптимална форма за двубоите със Слован. Мачовете с "небесносите" обаче са само два, а предстои тежък сезон, гарниран с плейофи, където дългата резервна скамейка и добрата физическа подготовка ще бъдат основните оръжия. Има ли ги тях в Лудогорец? Това бяха два от факторите, с които Лудогорец превъзхождаше противниците си по време на дебютния си сезон в елита. Сега обаче нещата не изглеждат точно така.

"Зелените" се разделиха с трима от най-добрите си футболисти: Емил Гъргоров, Станислав Генчев и Любомир Гулдан, които бяха с основна заслуга за двете поредни шампионски титли. За момента заместниците им не успяват да запълнят празнините, зейнали след тяхното напускане. Освен това от клуба си тръгнаха и двамата кондиционни специалисти(Иван Йовановски миналата година, а Душан Стевич през тази), което утежнява допълнително положението в тима. И с "невъоръжено око" се вижда, че "орлите" не са "зверовете" от миналата година, които играеха в последните 15 минути, така всякаш мачът започва тогава. Така че двете основни оръжия на Лудогорец бяха сериозно "притъпени". Понякога обаче и "халосните патрони" убиват, така че "зелените" никога не трябва да бъдат подценявани.

Нека обърнем по-сериозно внимание на новата "артилерия", която подсили лагера на Петев. Капитанът на тима Гъргоров бе заменен от противоречивия нападател на ЦСКА Мишел Платини, който избяга от "потъващия кораб", веднага щом получи част от парите, които му дължаха "армейците". Разрази се истинска полемика, относно коефициента на полезно действие на Платини за тима на Лудогорец и дали няма да се превърне в най-голямата грешка за "зелените".

Шампионите определено потъпкаха един от основните си принципи, да не разчитат на футболисти със скандален имидж и непрофесионално отношение. Пробойните на върха на атаката обаче принудиха разградчани да обърнат поглед към бразилеца. За никого не е тайна, че Лудогорец има огромна нужда от реализатор,така че защо да не се възползва от "промоцията", която им предостави "сергията", наречена "Българска армия". Платини "акостира" на "Лудогорец Арена" без пари, благодарение на дълговете на "Титан" към Кирил Домусчиев. Най-важният въпрос тук е дали ще пасне на схемата на "зелените". Кмета изповядва тактика с "фалшива деветка", която да пресира съперника дълбоко в собствената му половина и да поема топката далеч от наказателното поле, увличайки централните бранители на противника. От това, което показва в контролите, ясно си личи, че бразилецът все още търси своето място "под слънцето". Кариоката е изключително непредвидим играч. Когато е в добро настроение може зарази целия отбор с "духа на победата", но за отрицателно време може и да се превърне в "къртицата", която да провали тима. За радост на разградските привърженици, конкуренцията му с Безяк и Кишада ще го държи в напрежение и няма да му позволи, да се помисли за незаменим, както беше на "Армията".

Неостаряващият Генчев, който бе "моторът" на тима в средата на терена пък бе заменен от Христо Златински. Безпорно качествено попълнение, което може да внесе "свежест" в тима на "орлите". Но формата, която показва бившият капитан на "смърфовете" и липсата му на достатъчно опит в Европа, определено не са от полза за Лудогорец. Веднага след пристигането му при шампионите се заговори, че ще заеме мястото на Гената до Светослав Дяков. Великолепният синхрон, който постигнаха Генчев и Дяков, обаче няма как да бъде достигнат с 2-3 контроли. И в 4-те двубоя, в които Златински взе участие си пролича, че халфът все още не е готов за комбинативния стил на "орлите" и цялата отговорност по изнасянето на топката в предни позиции и "свръзката" между различните постове падна върху капитана Дяков. Това принуди Петев да изпробва друг новобранец - Ешпиньо като опорен полузащитник. Въпреки че не това е стихията на ибериецът, той се справяше по-успешно от родния национал. Именно португалецът се превърна в един от любимците на Петев по време на предсезонната подготовка. Ловешкият спец разчиташе на него в почти всички двубои. Наставникът на "орлите" изпробва "осмицата" като плеймейкър, дефанзивен халф и дори ляво крило. Може да се каже, че бившият играч на Морейрензе се справяше еднакво успешно на всички позиции“ Това почти със сигурност му гарантира титулярната позиция за сблъсъка със Слован на 17 юли, особено имайки предвид,че Деко и Марселиньо остават извън сметките на Петев за двубоя в Братислава.

Оценка на последното ново попълнение Даниел Абало, няма как да бъде дадена по простата причина, че испанецът не взе участие в нито един мач от подготовката. Офанзивният полузащитник пристигна в лагера на шампионите с не лоша визитка. Юношата на Селта демонстрира завидно самочувствие, по време официалното си представяне, заявявайки че ще помогне на тима да достигне до груповата фаза на Шампионската лига. Основната позиция на испанеца е на дясно крило, но нищо чудно да бъде преквалифициран, за някой от възловите сблъсъци на "зелените". Конкурентитите му по десния фланг на нападението ще са Иван Стоянов и Михаил Александров. Засега като фаворит за титулярната позиция се очертава юношата на ЦСКА - Александров.

Единственият от "Г-3", на когото не бе намерен заместник бе централният бранител Любомир Гулдан. Словакът безспорно бе един от най-добрите на поста си в българското първенство и напускането му бе прието с недоумение от местните привърженици. Дори сънародникът на Гулдан, Мариан Ярабица остана изключително изненадан от напускането на словашкия национал, който бе основната причина за непоклатимата защита на "зелените" през сезона. От "запазена марка" и "сертификат за качество", обаче отбраната на "орлите" се превърна в "ахилесова пета" на тима. Явно Петев разчита, че при наличието на: Моци, Барт, Мантула и Марем, отсъствието на Гулдан няма да е фатално, но поне засега надеждите му не се оправдават. В официалните проверки ясно си пролича, че Моци и Барт са далеч от сработката, която имаха румънецът и словакът. За капак на всичко Барт счупи нос, а по всичко личи, че младоците Мантула и Марем не са готови за отговорни европейски сблъсъци. Безспорно талантливият финландец не успя да убеди спортно-техническия щаб, че заслужава титулярна позиция, след грешките, които инкасира при центриранията по време на двубоите в Австрия. Ако Барт не се възстанови напълно до сблъсъка в Братислава, може да се наложи да бъде привлечен още един качествен централен бранител.

Остана да обърнем внимание и на положението под рамката на вратата. Като сигурен титуляр там се очертава националът Владислав Стоянов. Бившият страж на Шериф(Тираспол) се намира в отлична форма, а до голяма степен, благодарение на великолепните му прояви в малкия пеналт, "зелените" защитиха титлата си от миналата година. Не така стоят нещата с първия му подгласник Чворович. Натурализираният сърбин бе изключително колеблив в двубоя срещу Петролул, когато бе на вратата през цялата среща. Слабата игра на бившия национал може да бъде оправдана с контузията, която получи по време на приятелския турнир "Марбея къп" през миналата година. Чворович счупи китката си, след като беше настъпан от противников футболист и това го извади от строя за целия пролетен полусезон на първенството. Третия варант за треньора на вратарите Тодор Попов е Георги Аргилашки, но той все още е далеч от класата на Стоянов и Чворович. Освен това най-вероятно юношата на Марица ще поеме към Разлог, за да изкара първия дял на първенството под наем във втородивизионния Пирин.

Проблемите пред Ивайло Петев са много, а "жълтият картон", който получи от Кирил Домусчиев е надвиснал като "Дамоклиев меч" над главата му. Въпреки това, Кмета не веднъж е показвал, че в най-напрегнатите моменти успява да вдигне отбора на крака. Този път препятствието е по-леко, а и липсата на опит не е вече на дневен ред. В Братислава ще си проличи, дали тимът притежава европейски манталитет и загубата от Динамо(Загреб) е ценен "урок на съдбата", а не "звучен шамар" с тежки последствия.

sportline.bg