Гъргоров: Направих всичко възможно да остана в Лудогорец

Снимка: ludogorets.com
Емо, имаше ли друга причина освен изтичането на договора ти, за да не останеш в Лудогорец? Какво беше твоето желание?
- Така се случва в живота. Не всичко става така, както искат всички. Не успяхме да стигнем до разбирателство и най-нормалното беше да се разделим. Аз имах желание да продължа да играя за клуба. Но това вече беше въпрос на преговори. Все пак това не зависи само от мен. Направих всичко възможно, за да остана.

В последните няколко месеца беше забит на пейката заради изтичането на договора ти. Любомир Гулдан, който беше в същото положение, обаче играеше.
- Със сигурност не е приятно да седиш и да гледаш отстрани. Искаше ми се да играя. Още имам хъс и амбиция да се раздавам на терена. Не си мислете, че съм ги изгубил. Все пак зад гърба си имам доста мачове и съм видял много неща.

Потърси ли обяснение от ръководството защо не разчитат на теб?
- Не съм говорил с никого по този въпрос. Явно са имали някаква причина да го направят. Не мога да кажа точно.

Остана ли горчив привкус от раздялата ти с Лудогорец? Не се отнесоха особено добре с теб, Генчев, Гулдан и Голубович. Оставиха ви да тренирате цял месец сами в Разград.
- От моя гледна точка можеше да се разделим по по-добър начин. Но така са решили, така са направили. Не мога да ги обвинявам. Всеки прави това, което смята за правилно.

Как оценяваш престоя си в Разград? Ползотворен ли беше за теб и ако сега се върнеш назад, би ли приел отново това предизвикателство?
- Преди две години, когато пристигнах в Разград, тепърва клубът се изграждаше. Аз и колегите ми успяхме да направим така, че Лудогорец да спечели две титли, купа и Суперкупа, което не е никак малко. Колективът бе на много високо ниво и това си личеше по разбирателството ни на терена. Съжалявам единствено защото се разби един прекрасен отбор, който можеше да постигне невероятни неща. Това не беше таванът ни.

Защо се стигна до разбиването на гръбнака?
- От отбора си тръгваме аз, Гулдан, Генчев и Голубович. Все футболисти, които бяхме водещи. Знаете, че добър тим се гради 4-5 години, а ние успяхме да постигнем това само за година и половина. Трябваше само да бъдат привлечени качествени футболисти, за да се надгражда. Но в България сме свикнали да не признаваме заслужилите играчи.

След 10 дни твоите бивши съотборници стартират участието си в Шампионска лига срещу Слован Братислава. Имат ли шансове да ги елиминират?
- Когато разбрах, че няма да продължа договора си и ще си тръгна, отидох и се сбогувах с момчетата. Направих го по най-добрия възможен начин. Тогава им пожелах да постигнат нещо в Европа. Надявам се да елиминират Слован. Те го заслужават. За мен ще бъде много трудно, защото отборът не е същият, има много нови попълнения. Но това вече са виждания и на ръководството.

През годините си работил с много треньори - Стойчо Младенов, Миодраг Йешич, Ферарио Спасов. Можеш ли да направиш сравнение между тях и Ивайло Петев? Какво ти каза той за сбогом?
- Той тепърва прохожда и се учи. Няма място за сравнения. Всеки треньор има виждания, които са различни от другите. Иначе с Петев се сбогувахме по нормалния начин. Казахме си „чао" и толкова.

Влизал ли с в конфликти с някого от клуба, заради което се стигна до твоето напускане?
- Не, но дори да е имало, те са били 6 рамките на нормалното.

През зимата Кирил Домусчиев каза, че си подписал договор с чуждестранен клуб, но в момента си без отбор. Докъде се стигна с трансфера ти?
- Не съм подписвал договор за момента с никой. Изчаквам да видя кой ще е най-добрият вариант за мен. Предполагам, че в близките дни ще се разбере.

Има ли вариант отново да заиграеш в ЦСКА? Следиш ли какво се случва в клуба?
- Винаги има вариант да се върна в ЦСКА. Но за момента трудно ще стане, тъй като просто никой не ме е търсил. Не съм запознат и каква е ситуацията в момента там. Нямам никаква яснота. Неприятно е голям клуб и марка като ЦСКА да се разбива по такъв начин.

Вестни "Тема спорт"