Лудогорец на път да завоюва 5-ти трофей

Лятото е в своя разгар, но почивката за родните фуболни звезди приключи. Утре от 20:30 часа, сезонът ще бъде открит с двубоя за Суперкупата на страната между Лудогорец и Берое.

Сблъсъкът ще се проведе на националния стадион "Васил Левски", а главен арбитър на срещата е габровлията Георги Йорданов. Мачът между "орлите" и заралии ще бъде 11-ят в историята на надпреварта. Рекордьор по спечелени отличия е тимът на ЦСКА, който е вдигал Суперкупата 4 пъти. Един трофей по-малко има Левски, докато Локомотив(Пд), Литекс и Лудогорец са печелили трофея по веднъж.

Това ще бъде второ участие в Суперкупата, както за разградчани, така и за старозагорци. "Орлите" са актуалният носител на трофея, след като през миналата година надделяха над тима на Локомотив(Пд) с 3:1, на "Лазур". Беройци пък излязоха в спор за трофея през 2010, когато заралии спечелиха първата си национална купа и се изправиха срещу шампиона Литекс, но загубиха двубоя с 1:2 след продължения.

Любопитното е, че никога досега един отбор не е печелил два пъти подред трофея. Лудогорец има възможност да промени този факт, ако триумфира на "Васил Левски". Още една традиция със сигурност ще бъде нарушена, тъй като досега Суперкупата не е отивала в провинцията две години подред. Това само подчертава хегемонията на провинциалните тимове в последните години. Ако спечелят трофея "орлите" ще влязат в историята като единственият в България и един от малкото в Европа и света, спечелил 5 трофея за две години, откакто е в елита. Евентуален успех на Берое ще означава "златен шлем за заралии, които нямат във витрината си единствено Суперкупата. Беройци са шампиони на страната от 1986 година, както и двукратен носител на Купата на България.

Сблъсъкът за третия по афротитет трофей в България ще бъде първи официален мач и за двата съперника, които ще започнат участието си във втората предварителна фаза на евротурнирите. Определено цел номер едно е достойно участие в Европа и двубоят за Суперкупата ще бъде изпозлван като генерална репетиция за битките в Европа.

"Зелените" записаха нулево равенство украинския Металург(Донецк), в последната си контрола на австрийска земя. На свой ред старозагорци приключиха подготовката с реми 1:1 срещу втородивизионния Раковски.

Беройци не могат да се похвалят със ериозни успехи срещу шампионите. Откакто разградчани са в елита имат 4 победи и едно равенство срещу заралии. Именно срещу старозагорци бе историческия първи успех на лудогорци в елита.

Наставникът на беройци Петър Хубчев няма никакви кадрови проблеми, преди срещата. Въпреки че не направиха някакви гръмки трансфери, старозагорци запазиха "гръбнака" си от миналия сезон и със сигурност ще са един от най-неприятните съперници в първенството.

Не така стоят нещата в лагера на разградчани. "Зелените" имат сериозни проблеми преди сблъсъка. Лазаретът на "орлите" е пръпълнен, а и част от основните футболисти определено не са във форма.

"Кокоши трън" мъчи Димо Бакалов още преди началото на подготовката. Данчо Минев счупи костица на ръката по време на двубоя с Риека, в Австрия. Със сигурност извън групата остава и новото попълнение Абало Испанецът все още не е наваксал изоставането си в подготовката и ще бъде запазен за сблъсъците със Слован. Счупен нос извади от сметките Александър Барт. Освен това от тима бе освободен сърбинът Милисавлевич. Лявото крило на разградчани разтрогна договора си по взаимно съгласие. По този начин се освободи едно място за футболист, с паспорт извън Европейския съюз. Другите двама в тима, които са с такива паспорти са: Кайсара и Ернандес.

Двубоят е идеална възможност за Кмета да изпробва единайсеторката, на която ще заложи в Братислава. Това обаче означава, че Мирослав Иванов и Марселиньо трябва да останат на резервната скамейка, което ще е твърде рискован ход, който може да се окаже фатален. Като най-сериозни заместници на двамата се очератват Михаил Александров, който все по-често започна да играе по левия фланг на нападението и Фабио Ешпиньо. Именно португалецът се очертава като най-сполучливия трансфер "зелените" до момента.

Този двубой обаче може да отговори на ключовия въпрос, способен ли е да замести Марселиньо с "диригентската палка". Твърд титуляр под рамката на вратата ще бъде Владислав Стоянов, пред него в центъра на отбраната ще застанат Моци и Мантула. В отсъствието на Минев, по десния фланг ще се подвизава Кайсара, докато по левия ще действа Витиня. Португалецът е предпочитан от Петев, заради слабата форма на Шоко през миналата година. Като двойка дефанзивни халфове ще действат капитанът Светослав Дяков и новакът Христо Златински. По десния фланг на нападението ще се подвизава Иван Стоянов, а атаката в предни позиции ще води Мишел Платини. Двубоят в столицата ще е от решаващо значение за титулярното място на бразилеца срещу Слован. Кариоката има сериозна конкуренция в лицето на Кишада и Безяк. Сблъсъкът е идеална възможност за шампионите да покажат, че резултатите от контролите не отговарят на моментното състояние на тима и той е готов за решителните битки в Европа. Имайки предвид сериозните проблеми при изпълнението на наказателни удари, "орлите" със сигурност ще се опитат да приключат срещата в редовното време.

sportline.bg