Кирил Домусчиев: Никога не ме е гонил такъв карък

Снимка: bTV
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде специално интервю ден след поредния кошмарен мач в Шампионската лига. Той коментира резултата от двубоя, играта, бъдещето на Ивайло Петев, какво може да го откаже от футбола и многото недоброжелатели на Лудогорец.

- Г-н Домусчиев, как се чувствате след мача в Братислава? Май изпуснахте златен шанс?

- Явно такава ни е съдбата. Никога не ни е било лесно. Шампионските титли също винаги сме ги печелили в последния момент с доста трудности. Такава е орисията на Лудогорец. Да се надяваме, че късметът ще бъде при нас все някога. Предполагам, че имаме и много хора, които ни кълнат. Не виждам на какво мога да го отдам. Никога не ме е гонил такъв карък в живота ми.

- В кръга на шегата може да направите един курбан тези дни.

- Не разбирам много от тези неща, но явно трябва да се обърнем към подходящ ходжа.

- Само на късмет ли го отдавате? Как оценявате мача като цяло?

- Играем с обновен състав с доста нови играчи и такива, които са играли по-малко през годината. Считам, че при този състав, се представихме сравнително добре. Изключвам последните десетина минути, където и физически не издържахме, и късметът се обърна срещу нас. Най-важното е, че момчетата разбраха, че Слован не е непреодолим отбор. Резултатът не е толкова лош за нас. Предстои ни реванш. Имаме възможност да продължим напред.

- Започнахте ли да се притеснявате след 80-ата минута вчера?

- Вече започвам да имам страхове какво ще стане в последния момент на мачовете. Сякаш предизвикваме съдбата.

- Доволен ли сте от новите попълнения?

- На мен ми харесаха и Фабио Ешпиньо, и Дани Абало. Тепърва им предстои да влязат в стила на отбора и подобрят комбинативността. Дани все още не е в оптимална физическа и игрова форма и трудно може да изкара повече от 45-50 минути в такъв тежък мач.

- Ще стигне ли времето, тъй като, ако отпаднете от Слован, в България няма какво да доказвате?

- За съжаление е така. Знаете, че ние играем до последно. Миналата година беше така срещу Загреб. Играем за победа. Надявам се, че ще имаме късмет и момчетата ще се хвърлят. Марселиньо също ще играе. Мисля, че имаме още какво да покажем на Слован.

- Отново се опитва да се създава напрежение около отбора, излизат информации от сорта „Домусчиев прави състава на Петев“, „Гонят Ангел Петричев след скандал“...

- Кой ги говори тези глупости? Има всякакви медии – клюкарски, интригантски, жълти, ведомствени и т.н. Това са някакви пълни глупости и интриги. Никога не съм имал скандал с Петричев, най-малкото не е в стила ми. При нас нещата се казват в очите. Относно Ивайло Петев, никога в тези 3 години, никой не му се е бъркал в състава. Аз се бъркам до определянето на бюджетите, които могат да се отделят за футболисти, за заплати, бонуси и на база на това се преценява кои може да си позволим. Кой ще играе в даден мач? Това трябва да е решение на треньорите и те да си носят отговорността. Смятам, че вчера Ивайло игра с хората, които бяха оптимално готови. Почти всички момчета се представиха на прилично ниво, но могат и още.

- Зависи ли съдбата на Петев от реванша със Слован?

- Не. Съдбата на един треньор не може да зависи от само един мач. Тя зависи от играта на отбора, от визията му за играта, от уменията да мотивира. В момента ние не решаваме съдбата на треньора на база на даден мач.

- Преди няколко седмици казахте, че свивате бюджета на Лудогорец. Свит ли е вече той и разпределят ли се по-умерено средствата за клуба?

- Да, намаляваме средствата. Преценяваме много внимателно, кои играчи могат да останат, от кои може да се спечели след време и какви възнаграждения ще получават. Кризата е повсеместна не само в България, а и по света. Не е нормално да се дават някакви колосални заплати, премии и бонуси. Виждате, че много хора, които си мислеха, че при нас парите падат от небето, не могат да намерят отбори на такива пари.

- Какво е бъдещето на проекта „Лудогорец“?

- Моята амбиция е да го докарам до там, че школата да започне да дава по няколко момчета на година. Искам да имаме юноши в основния състав, както имат много европейски клубове. С много по-малко инвестиции от моя страна се надявам да може да поддържаме отбора на едно високо професионално ниво.

- След 3 години във футбола има ли нещо, което може да откаже Кирил Домусчиев от тази дейност?

- Много неща могат да ме откажат. Като се започне от разни журналисти, които пишат врели-некипели. Ти правиш нещо добро, даваш си парите, а те, за да си вадят хляба, пишат глупости. Всички интриги на всякакво ниво могат да те откажат. Говоря и за хора от футболните среди. Интелектуалното ниво в българския футбол е много ниско. Да не говоря, че имаш колеги, които не ни познават играчите, но пишат коментари и анализи на играта на отбора. Смешна работа.

- Кой ще стане шампион тази година?

- Лудогорец. Кой друг?

- Основният конкурент?

- Ботев и Левски. Вече имам и добро впечатление и за Литекс. Имат голям потенциал.

Gong.bg