Шапки долу пред този Лудогорец

Снимка: ludogorec.net
Разградчани изиграха най-силния мач на български отбор в евротурнирите за последните 4 години.

Лудогорец написа първия стих от своята европриказка. Шампионите сътвориха едно малко чудо и почти погребани се върнаха към живота, отстранявайки Слован Братислава. В рамките на само четири дни отборът измина пътя от най-ниската си точка до изчакване към върха. След шокиращата загуба от Любимец индикациите не изключваха отпадане от Слован. Над клуба пък започнаха да надвисват все по-тъмни облаци. Сметките обаче се оказаха криви и бурята, заформяща се в Разград, премина като пролетен дъжд. Все пак дори лекият трус взе своите жертви – Петев сдаде поста си на Стойчо Стоев. И този ход на Домусчиев определено имаше ефект.

Още преди шампионите да са казали „добре дошъл“ на новия треньор, чуха същото „добре дошли в третия кръг“. Разградчани счупиха каръка и най-накрая биха на международната сцена и то не с кюскане и лежане, а с надиграване и мачкане. Промените подействаха като електрошок, който върна футболистите отново към живота, и те направиха паметно представяне. В играта им си пролича точно онзи живец и стил, който те налагаха в първия си сезон в елита. Безбройни разигравания, борба, мисъл и ефективност. С една разлика - сега всичко ставаше по-бързо и безцелните напречни подавания ги нямаше. Е, отново се видя лека небрежност при реализирането на положения, но този път всичко бе като по часовник и в най-важните моменти играчите бяха безмилостни към словаците. Обективната истина изисква да се признае, че това бе най-силният мач, изигран от български отбор в евротурнирите за последните 4 години. Може би от триумфа на ЦСКА в Москва над Динамо. Говорим за чисто спортно-технически стойности, от каквито изобилстваше играта на Лудогорец. Наистина респектиращо и безапелационно представяне, заслужаващо само адмирации.

Разградчани изстрадаха много повече от необходимото тази победа. Но не може да има триумф без загуба и успех без страдание. Футболистите минаха през деветте кръга на ада, за да стигнат до тази опияняваща за цял Разград победа. Три пъти те бяха наказвани в продълженията на редовното време - първо от Динамо Загреб в двата мача, а после и от Слован в Братислава. Но какво по-хубаво от това прокобата над Лудогорец да падне там, където започна – а именно в Разград преди една година.
Не бива обаче да се изпада в еуфория, защото много бързо всичко може да се обърне. Във футбола е така - вчера си на дъното, а утре на върха. Ситуациите много бързо се променят и затова не бива да се изпада в крайности. Важното е, че с безпощадна игра зелените си гарантираха поне още четири мача в Европа. И оттук нататък те могат само да спечелят.

Разградчани имат лошия навик лесно да се главозамайват и да политат в облаците, което може да се окаже пагубно срещу Партизан. Слован в никакъв случай не се показа като солиден тим и се представи под очакванията и в двата мача. Заслуга за това обаче има и прекрасното разузнаване, което са провели от Лудогорец. Зелените познаваха в детайли всички характеристики в играта на съперника си и се възползваха по най-добрия начин от многобройните му слабости.
Следващият опонент в Шампионска лига-Партизан, може да бъде преодолян. На база на показаното от гробарите срещу арменския Ширак, то Лудогорец има огромни шансове да отстрани сръбския гранд. Ако и срещу Партизан българският шампион играе по този начин, както срещу Слован, мечтата на Кирил Домусчиев може да се сбъдне.
Този Лудогорец бе наистина много мощен и вдъхновяващ срещу Слован и даде сериозна заявка за големи мачове с Партизан.

Вестник "Тема спорт"