Ще блесне ли в Лудогорец Златното момче на Селта

Снимка: Gong.bg
Преди 4 години Дани Абало струва 10 милиона евро, сега дойде без пари в Разград

През лятото Лудогорец бе доста предпазлив при покупките. Клубът бе напуснат от основни единици като Любомир Гулдан, Станислав Генчев и Емил Гъргоров. На тяхно място дойдоха Христо Златински, Фабио Еспиньо, както и звездата на ЦСКА Мишел Платини. Всички погледи обаче бяха насочени към испанеца Дани Абало. Около него се завихри малка сага, но в крайна сметка той успя да скъса договора си със Селта, който изтичаше през 2015-а година, и да подпише с разградчани като свободен агент.
Дани Абало е роден на 29 септември 1987 година, висок е 178 сантиметра, може да играе като дясно крило и офанзивен халф. Започва кариерата си в детските клубове Вилагарсия и Камбадос.

Талантът му обаче е забелязан от треньора на Б отбора на Селта Рафаел Саес. Младокът бързо се утвърждава при галисийците и става любимец на треньорите на всички възрасти. В края на 2006-а е повикан от наставника на първия отбор Фернандо Васкес. И на 3 декември на 19 години дебютира за Селта в Примера срещу Майорка. През 2007-а година Абало е част и от състава на Христо Стоичков. В края на първенството отборът изпада. В Сегунда младокът се утвърждава и почва да събира погледите на доста мениджъри. В този период играе заедно с настоящия голмайстор на Суонзи Мичу. Звездата на състава обаче несъмнено е Дани Абало. И не след дълго той вече е сочен за Златното момче на Селта. През сезон 2008/2009 той неизменно е част от първия тим, а шефовете бързат да му предложат подобрен договор, за да го задържат на „Балаидос“. След края на първенство няколко отбора от Примера вадят милионни оферти, за да го имат в състава си. Но Селта успява да го убеди да преподпише за 4 години. Освобождаващата му клауза пък е фиксирана на 10 милиона евро!

„Днес е много важен ден за Селта, както и за мен като генерален мениджър“, заявява на 23 юли 2009-а година спортният директор на галисийците Антонио Чавес. „Дани е нашата ценност, а ние го убедихме да остане в клуба. И след като даде най-доброто от себе си, при напускането си ще остави и наследство – откупуващата клауза в договора му е много голяма. Получихме много оферти за него, но ни се сториха несериозни“, хвали се тогава шефът. Играчът също е доволен. „Сега остава да вкарам Селта в Примера“, казва той.

За жалост обаче кариерата му не се развива така, както той и клубът искат. От твърд титуляр Абало изпада от стартовата единайсеторка и по-често е ползван като джокер. Всички признават таланта му, но твърдят, че е непостоянен. Затова и през сезон 2011/12 е преотстъпен на Химнастик Тарагона. Миналото първенство Селта се завърна в Примера, но без негова помощ. През пролетта той бе преотстъпен на Бейра Мар в опит да съживи кариерата си. В крайна сметка вместо да вкара 10 милиона в касата на Селта, разтрогна с клуба по взаимно съгласие…

За да се озове в Лудогорец. Примамен от възможността да блесне в евротурнирите. Засега успя да го стори. Вкара два гола за разградчани при успеха с 3:0 над Слован – първи за разградчани в Европа. Абало бе в основата на елиминирането на словаците. Стартът му не бе никак лош. Сега остава да задържи нивото и да надгражда. И да покаже защо преди 4 години е бил Златното момче на Селта.

Вестник "Тема спорт"