Иван Стоянов: Партизан не е страшилище

Снимка: Lap.bg
Нападателят на Лудогорец Иван Стоянов даде интервю пред „Тема Спорт“. Той говори за мачовете с Партизан, освобождаването на Ивайло Петев, новия треньор Стойчо Стоев, както и битката за титлата.

Иване, предстоят ви мачове с Партизан. Успя ли вече да се запознаеш с играта на тима?

- Още не съм много наясно какво точно представляват чисто спортно-технически. От тази вечер (б.а - снощи) започваме да се подготвяме по-сериозно. Треньорското ръководство ще успее да ни разясни силните и слабите им страни и как трябва да играем. Единственото, което знаех до момента за Партизан е, че моя приятел Иван Иванов играе там. А освен това той е и един от най-добрите им футболисти. Всеки знае какъв гранд са Партизан. На този етап обаче мисля, че не са кой знае какво страшилище. Не се намират във върхова форма. Те са отбор от нашата черга и можем да ги преодолеем.

Води ли разговори вече с бившия ти съотборник в ЦСКА и националния отбор Иван Иванов? Какво ти каза той?

- Говорихме си няколко пъти, но по общи въпроси. Не е ставало въпрос за нашия или техния отбор. Не сме се хващали още на бас, но му казах, че сме по-силни от тях и ще ги отстраним. Все пак той е до време там и трябва да е за българския отбор (смее се). Дано и Ботев Пд имат късмет и да продължат.

Какви са шансовете ви да отстраните Партизан?

- Мисля, че са равни. Просто трябва да покажем своята игра. В такива мачове е нужно повече самочувствие и мъжка игра. Вярвам, че щом стигнахме до тук, можем да преодолеем Партизан, че дори и следващия отбор. Мечтата ми е да влезем в групите на Шампионска лига. Надявам се да стане, а защо не и да излезем от тях. Можем да го направим стига да си повярваме.

Откъде дойдоха проблемите срещу Слован, които малко или много допринесоха за освобождаването на Ивайло Петев?

- Ако трябва да бъда честен през първото полувреме в Братислава подходихме лежерно, а през второто бяхме далеч по-нахъсани. Създадохме доста ситуации, но не успяхме да ги оползотворим. Не знам и аз защо се случи така че в трети пореден мач ни вкарват в последните минути гол. В Разград обаче им показахме кой кой е. Направо ги смазахме и мисля, че 3:0 беше най-малкото, с което можеше да се разминат. Мисля, че Ивайло Петев липсва малко на отбора, тъй като прекарахме много време заедно.

По-силен ли е този отбор на Лудогорец спрямо онзи преди година, който отпадна от Динамо Загреб?

- Не искам да правя паралели, за да не обида някого. Преди година бяхме много силни и като колектив. Надявам се сега да постигнем още повече с новия треньори и момчетата, които се присъединиха. Няма как да не се усеща липсата Генчев, Гулдан и Гъргоров, както и Голубович. Нормално е, защото играхме заедно цели две години. Те бяха много добри футболисти и допринесоха с качествата си за успехите, които постигнахме.

Вече близо седмица Стойчо Стоев е начело на тима. Усети ли се промяна в отбора и успяхте ли да се нагодите към методите му?

- Трудно е за седмица да успеем. Тренираме доста и малко по-различно. Ще е нужно малко време да се опознаем, но мисля, че ще постигнем успехи. Това е ново начало за нас и трябва оправдаем очакванията. Надявам се да не допускаме отново три поредни загуби и спад във формата си, а да продължим с победите.

Как оценяваш конкуренцията в първенството? За втори пореден път тръгвате като шампиони, но имате ли сили да защитите отново титлата си?

- Тази година ще е много по-трудно от предишните. Но надеждата умира последна. Пред нас целта е да защитим трофея и ще направим всичко възможно да се случи. Ще играем мач за мач пък каквото стане. Мисля, че битката за титлата и купата ще е много по-свирепа. Един от фаворитите е Ботев. Вървят в много добро темпо и играят силно. Литекс също не са за отписване. Спечелиха 6 точки в първите два кръга, с което дадоха заявка за челото. ЦСКА и Левски, въпреки състоянието си, ще се оправят и пак ще са от главните претенденти за титлата. Останах малко изненадан, че сините са на последно място. Но не бива да се заблуждаваме, защото не играха толкова лошо. Сигурно ги гони някакъв карък. Може би им се връща за миналото първенство, в което имаха доста късмет и срещу нас и в други мачове.

В последните няколко месеца в бившия ти отбор ЦСКА имаше доста сътресения. Следиш ли какво се случва?

- Надявам се по-бързо клуба да се стабилизира. Трябва ЦСКА да си е същият от едно време. За мен през този сезон те пак ще се борят за титлата. Взеха много добри футболисти, сред които бяха Вальо Илиев и Емил Гъргоров, което говори, че нещата не са толкова лоши. Мисля, че след зимата ще се види реалното лице на ЦСКА.

През миналата кампания имаше невероятен срив в играта ти, който може би дойде най-вече от психологическа гледна точка заради липсата на голове. Ще видим ли през този сезон истинския Иван Стоянов?

- И аз смятам, че това не бе най-добрият ми сезон. През цялото време се опитвах да намеря формата си, но така и не успях. Тепърва започват сериозните мачове през този сезон. Надявам се да напипам верния ритъм и да видите всички истинския Иван Стоянов. Искрено се надявам гола срещу Слован да ми даде тласък. Радостта от него беше двойна за мен, тъй като беше точно на рождения ми ден. Но вече го забравям този гол и гледам напред, защото сега идва тежкото и в Шампионска лига, и в първенството. Въпреки, че станах на 30 се усещам все едно съм на 20. Ще тичам и ще се боря докато мога. Иска ми се да успея да реализирам трансфер навън, като за последно. Дано да е като виното с годините да ставам по-добър (смее се).

Вестник "Тема спорт"