Мишо Александров: Кирил Домусчиев иска да влезем в групите на ШЛ

Снимка: ludogorec.net
Крилото на Лудогорец Михаил Александров да­де интервю пред "Тема Спорт". В него 24-годишният футболист говори за днеш­ния мач с Партизан, козове­те на зелените, назначение­то на Стойчо Стоев, както и за наближаващия сблъсък с ЦСКА в събота. Той посочи и съперниците на разградчани в битката за титлата.

Мишо, предстои ви гостуване на Партизан? Кой е фаворит предвид това, че спечелихте с 2:1 в Разград?

- Ще бъде много тежко. Въпреки че спечелихме, тук шансовете са 50 на 50. Трябва да играем така все едно е 0:0. Определено ще имат предим­ство, тъй като стадионът им ще е пълен докрай. Всички знаем каква не­вероятна публика притежават. Но ние няма от какво да се притеснява­ме. Трябва да излезем и да играем как­то можем, ако го сторим, няма да имаме проблем. Аз лично бих бил до­волен и на 0:0, но за да сме по-спокой­ни, трябва да отбележим. Дано след мача се радваме. Четох, че само ЦСКА е успявал да се класира напред след 2:1 у дома в първия мач. Мисля, че е време да разбием статистиката.

Разговаряхте ли с Иван Иванов, за да измъкнете повече информа­ция преди реванша, която да ви бъде от полза? Интересно е, че именно той остави топка­та при твоя гол за 2:1 в Разград...

- Познавам се добре с Иван. Все пак с не­го заедно трени­рахме в школа­та на ЦСКА, и то доста дълго време. Говори­хме си подробно. За съжаление обаче реши да си спести нещата, които биха ни били от полза. Единственото, което каза, е, че стадионът ще се пръска по шевовете. Относно попадението на шега му благодарих, че е оставил топката (смее се). Щеше да е по-добре, ако някой друг беше сгре­шил. Пожелавам на Иван да успее да реализира тран­сфер. Той е невероятен за­щитник.

Шест години поред Партизан са шампиони на Сърбия. Имат много добра визитка в Европа, но смяташ ли, че в момента вие сте по-клас­ният отбор?

- Ако трябва да бъда честен, нади­грахме ги в Разград. Лошото е, че ни вкараха някакъв случаен гол, който ще тежи доста на чужд терен. Надявам се да не се окаже решаващ. Видя се, че Партизан не са толкова страшни и можем да ги преодолеем. Мисля, че не са по-класни от нас.

Какво ви постави като цел Кирил Домусчиев? Говори ли той с вас след успеха над Партизан?

- Да, говори с нас. Неговата цел е да влезем в групите на Шампионска­та лига. Ние, футболистите, също мечтаем и желаем силно това да се случи. Имаме да направим още две крачки, но те ще са много трудни. Трябва да се хвърлим максимално, пък каквото сабя покаже. Но имаме реал­ни шансове да влезем в групите.

По-добър ли е сега Лудогорец, от­колкото преди година по това вре­ме, когато игра срещу Динамо За­греб?

- При нас нещата се случват последова­телно. Знаехме, че рано или къс­но ще постиг­нем успех. Малко по-мал­ко намираме своя най-ефек­тивен начин на игра. Може би това, че победих­ме и отстранихме първия си съперник в турнира Слован, ни дaдe тласък. Натрупахме опит в евробитките, ко­ето ни помага. Напълно нормално е да се чувстваме по-уверени и да печелим. Мисля, че можем да надхвърлим и най-смелите си очаквания.

Неочаквано загубихте на старта от новака Любимец. От поражение­то за Суперкупата и шокиращия об­рат в Братислава ли бе продикту­вана тя?

- Все още не мога да си обясня защо се стигна до тази загуба. Появиха се информации, че сме играли симулативно едва ли не, което не съответства на истината. Просто както ние бяхме новаци и изненадахме другите, сега това се случи и с нас. Тогава играта ни не вървеше, заради което загубихме. След лошия старт бяхме поотписани малко или много, но никога не сме губили шансове да защитим титлата си. За нас мачът с Любимец е обеца на ухо­то. Не се съмнявахме, че нещата ще си дойдат на мястото, и ето че това вече се случва.

Върнахте живеца в играта си и постигнахте 4 поредни победи - Слован (3:0), Черноморец (1:0), Пар­тизан (2:1) и Славия (3:0). Треньор­ската смяна ли е причината за възхода ви?

- Може би. За една седмица треньорската смяна даде положителен ефект. Но като ця­ло ние сме си старите изпълнители. Някак си паснаха неща­та между нас и Стойчо Стоев. Рад­вам се, че показва­ме такава игра. На­дявам се да продъл­жаваме да вървим нагоре и в следва­щите мачове.

Какво промени Стойчо Стоев в отбора, че спрях­те да буксувате и тръгнахте на­горе? Каква е разликата между него и Ивайло Петев?

- Нор­мално е двамата да имат раз­лични ме­тоди. Тряб­ва да благо­дарим на Петев, за­щото с не­го постиг­нахме мно го успехи. Вижданията на Стойчо Сто­ев са различни от неговите. Едно от изискванията в момента е да играем още по-бърз футбол. В тренировките опитваме да усъвършенстваме имен­но този елемент. Ние, футболисти­те, заедно с треньорите вярваме, че имаме по-голям потенциал. Дано успе­ем да го разгърнем час по-скоро.

Как ти се виждат конкурентите за титлата? Превъзхождат ли ви с нещо?

- Има още много мачове. Претен­дентите за титлата са Ботев, Литекс, ЦСКА и Левски. Мисля, че тази го­дина шампионатът ще е доста по-завързан, защото почти всеки кръг игра­еш срещу пряк опонент. Не съм гледал детайлно другите отбори, но не ми­сля, че ни превъзхождат с нещо. Ботев и Литекс вървят много добре. Но ако играем в нашия стил, няма да имаме конкуренция
за титлата. Трудно ще бъде, защото ще играем на два фронта. Но мисля, че ако изключим мача с Любимец се спра­вяме. Надявам се да спечелим трета титла.

В момента мислите за Партизан, но в събота играете с ЦСКА. Черве­ните не се намират в добра форма. Може ли да подцените този мач?

- В никакъв случай. Изключително тежък мач ни предстои с ЦСКА. Неза­висимо с какви футболисти разполага ЦСКА и през какви колапси премина, ня­ма как да ги подценим. Те са много опа­сен съперник. Все пак в отбора им са Вальо Илиев, Бадема, който дос­коро игра при нас. Трябва много да се пазим от не­го. Битката с ЦСКА ще бъде много голяма. Надявам се като юноша на клуба нещата там да се оправят. Аз лично не вярвам, че ЦСКА се е отка­зал от титлата. Вече сме го чували това преди две го­дини. И тогава не се бореха, но се стигна до финален мач с нас.

Вярно ли е, че е имало вариант да започнеш кариерата си на „Герена" вместо в ЦСКА?

- Родителите ми са били фенове на Георги Аспарухов. Мисля, че успял бъл­гарин като него трябва да се уважава независимо от клубната принадлеж­ност. Но никога не е имало вариант да тренирам в Левски. Просто тогава школата на ЦСКА се намираше по-бли­зо до моя дом и затова предпочетох да започна там. По-късно се влюбих в клуба.

Веднъж вече игра в чужбина в Борусия Дортмунд. Вече си на 24 годи­ни, не мислиш ли за нов трансфер зад граница?

- Целта ми в момента е да се дока­жа в България. Бях в Борусия и се надявам да имам късмет и да ми се случи втори път да играя в чужбина.

Вестник "Тема спорт"