Големият тест за Лудогорец

Снимка: ludogorec.net
Лудогорец е на ръба да оправдае двете си титли и да остави отпечатък в Европа. Разградчани трябва да направят само още една малка крачка, за да стигнат до плейофите на Шампионската лига. Нещо, което български отбор не е правил от цели пет години. За последно Левски стигна до финалното стъпало преди групите, но отпадна от Дебрецен през 2009-а. За да го стори и Лудогорец, днес в Белград отборът трябва да докаже, че двата успеха над Слован (3:0) и Партизан (2:1) не са плод на случайността или временно избухване и надскачане на възможностите. А са резултат на правилна работа и израстване, последвано от надграждане. В сръбската столица днес от 21:45 часа зелените ще се изправят срещу гробарите в мач реванш от третия кръг на Шампионската лига. Той трябва да даде отговор на въпроса „Узря ли отборът, за да се мери с големите, или продължава да е способен само на представяне тип „фойерверк“ – бляскаво, но твърде кратко?“.

Клубът вече написа началната глава от своята европриказка, постигна първите си две победи на голямата сцена. Но има ли отборът сили за нещо повече? Отговорът клони към „Да“ с една лека условност, която може да струва много. Успяха ли шампионите да превъзмогнат и забравят шока в Загреб, или той просто е останал на заден план като бомба със закъснител, която чака удобен момент да се активира? При положение че на карта са заложени над 2 млн. евро, такива мисли не бива да минават и през ум на който и да било. Паметното представяне през последните две седмици и половина показа, че несполуките
досега може би са били просто грешки на растежа. Но това трябва да бъде затвърдено. С нахакана и умна игра срещу сърбите, които винаги се имат за нещо повече от другите.

Разградчани трябва да покажат, че са подготвени да нанесат първия удар, хващайки съдбата в свои ръце. А не да изчакват и треперят да не би сценарият от Загреб да се повтори. Какъв по-добър момент за Лудогорец от сблъсъка в Белград. Партизан е разколебан и не показа нито веднъж, че го превъзхожда в игрово отношение. Тимът трябва уверено да сграбчи шанса си и да хване влака за плейофите. Ако искат в Разград да продължат с мачовете от 21:45 часа, докато другите играят мачлета в първенството.
Треньорът Стойчо Стоев добре е показвал, че знае как да удря по-големите на хартия, при това като гост. На „Герена“ не искат да си спомнят това, защото след мачове от водените от Стоев Миньор и Монтана сините трябваше да си търсят треньори. А титлата се озоваваше в Разград. А с елиминиране на Партизан Лудогорец ще си гарантира евромачове до Коледа, пък било то и в Лига Европа.

Специалистът не обмисля да прави много корекции в състава за реванша с Партизан. Той най-вероятно ще пусне цели 10 от титулярите от Разград и в Белград. Единствената промяна ще е в центъра на защитата. Заради наказанието на Козмин Моци като партньор на Александър Барт ще започне Теро Мантила. Рискът за зелените е, че двамата почти никога не са играли заедно, което може да се окаже проблем за синхрона им. В атакуващ план Стоев ще заложи на триото Иван Стоянов – Безяк и Дани Абало. Все пак има малка вероятност вместо испанеца сред стартовите единайсет да се появи някой измежду Миро Иванов и Александров, който донесе успеха в Разград.

Вестник "Тема спорт"