Стойчо Стоев даде нов живот на Лудогорец

Снимка: ludogorec.net
Стойчо Стоев направи мечтан старт начело на Лудогорец. 6 победи от 6 мача, и то все срещу силни съперници – Слован Братислава, Партизан на два пъти, Черноморец, Славия и ЦСКА. И още нещо – само в един от тези двубои Лудогорец допусна гол – срещу Партизан при 2:1 у дома. Тогава попадението падна не защото отбраната на зелените бе надиграна, а заради груба индивидуална грешка на Марселиньо.

Стойчо Стоев вдъхна нов живот на Лудогорец, след като отборът бе достигнал най-ниската си точка при Ивайло Петев и вървеше стремглаво надолу. Ако не беше извършена треньорската смяна, днес всичко за разградчани щеше да е безвъзвратно загубено. Докато сега отборът е прероден и записва най-силния период в историята си. Стоев веднага наложи своя почерк и бързо направи размествания в стартовия състав и в групата. Част от 18-те вече не е Мирослав Иванов. И има защо. За сметка на това шанс за изява получиха доста футболисти, които бяха потискани при Петев.

За разлика от предшественика си Стоев не се страхува да прави промени и не робува на имена. Въпреки постоянните ротации, срещу ЦСКА отборът създаде 6 чисти голови положения, от които вкара половината. Червените бяха победени някак между другото и с огромна лекота. Но след като начело на Миньор Стойчо Стоев надигра с 2:0 ЦСКА на Младенов, за него бе детска игра да го направи и с Лудогорец. И за пореден път се видя разликата между един надценен и самовлюбен треньор и един недооценен досега, но в пъти по-подготвен, знаещ и можещ специалист.

Мачовете с Базел обаче са друга бира. Там треньор не е Стойчо Младенов. Ще е твърде глупаво, ако в Лудогорец не оценяват реално класата и опита на предстоящия си съперник на прага на групите на ШЛ. Лудогорец има само една мисия в тези мачове – да затвърди новия си облик и да се представи достойно. Отстраняване на швейцарския шампион ще е равнозначно на абсолютна сензация.

И нещо много важно – в Разград не бива да си вадят грешни изводи от мачовете между Ботев и Щутгарт, защото Лига Европа е съвсем друг турнир и големите клубове играят с много по-ниска мотивация в него. Щутгарт проведе тези мачове без особен залог и напрежение, докато сблъсъците с Базел ще са с коренно различен характер. И който не оценява това, жестоко бърка.
Разбира се, Лудогорец има право на своите надежди и мечти, но не и от излишна истерия около срещите с Базел.

Вестник "Тема спорт"