Стойчо Стоев би ЦСКА, Слован и Партизан с усмивка

Снимка: Lap.bg
"Когато си победил с 3:0 ЦСКА, не е нужно да се големееш. Освен това да не подценяваме това, което прави съперника. Те са новосформиран състав, опитаха. Ние играхме горе-долу добре..." Кой е този разумен и спокоен анализатор във футбола ни?

Стойчо Стоев е треньор на Лудогорец от месец, за който елиминира Слован с 3:0, после удари и шампиона на Сърбия Партизан в двата мача (2:1 и 1:0), а победи междувременно и Черноморец с 1:0, Славия с 3:0 като гост и сега със същия резултат 3:0. В шест мача срещу сериозни съперници неговият отбор е пуснал един гол. Има ли еуфория в този добродушен прошарен треньор?

Стойчо беше отличен играч, по-възрастните го помнят как вкарваше голове от лявото крило за Локомотив (Сф).

И тогава не бе звезда, но остана в запалянковското съзнание. Като треньор за кратко бе в Локо, но не го изтърпяха. Нещо не им хареса в спокойствието му, разума и балансираното мнение без да стига в крайности. Миньор победи с него Левски на "Герена" и отне титлата на "сините", а Стойчо само се усмихна и каза: "Важна победа, но още не сме се спасили от изпадане".

Цяла България гърмеше с новината, а той мислеше за съдбата на своя тим, не за сензацията, която хвърли насред София. Година и половина по-късно повтори упражнението с Монтана, последен в класирането. Отиде на "Герена" и направи 0:0. Пак с шоков ефект върху "сините". После си тръгна от отбора, защото не плащаха на играчите, а и имаше подозрения, че се уреждат мачове зад гърба му.

А ЦСКА какво да каже?

През пролетта на 2012 г. Миньор победи с 2:0 в Перник армейците и ги прати на финал в Разград за титлата. И тя отиде в Лудогорец, където сега е Стоев. В събота вечер тимът му методично и разумно (в негов стил) строи в две редици неподготвения и хаотичен състав на гостите.

След мача Стоев беше гледка. Излезе спокоен пред камерите, а дъщеря му и съпругата му го прегърнаха. Изобщо не даваше вид на треньор, току-що нанесъл най-тежката загуба на ЦСКА в първенството от десетилетие. Скри се встрани от камерите, захапа парче ябълка и се заговори с детето си.

Представете си Вили Вуцов, Кокала или Митов, ако прегазят ЦСКА с 3:0! Или ако спрат Левски на "Герена" с изпадащ отбор...!