Домусчиев: Държавата е мащеха за футбола ни!

Снимка: Антон Анастасов
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев разкри недоволството си от неангажираността на държавата към футбола. Проблем, който се изостри около концерта на Роджърс Уотърс на стадион "Васил Левски". В интервю за "Труд" той отговори и на упрека на боса на Левски Тодор батков, който нарече писмото на клубовете в "А" група "подло и гадно".

Мачът с "Базел" означава ли, че бизнес проектът "Лудогорец" вече е успешен, г-н Домусчиев?

- Има много неща, които още трябва да се случат. Затова не трябва да се бърза с определения като успешен. Занимавам се с "Лудогорец" две години и половина. Строих, изграждах във всички посоки. Целта е да бъдем модерен клуб. Участието ни в Европа този сезон е още една стъпка в развитието. И е доказателство, че инвестициите започват да дават резултати. Догодина вероятно ще имаме коефициент, който ще ни позволи да сме поставени при жребиите. Голяма част от приходите ни ще бъдат вложени в базата. За българския футбол примери са белоруския БАТЕ, словашкия "Жилина"... Вижте "Партизан", които елиминирахме - продали са футболисти за 120 милиона евро.

В Швейцария написаха, че "българите са много неприятен съперник". Горд ли сте, че полуфиналистът от Лига Европа е най-малкото респектиран от вашия тим?

- Не помня някой от досегашните ни съперници да се радваше, че му се е паднал "Лудогорец". Изпълнителният директор Ангел Петричев ми докладва за последния жребий. Уважението и интересът към отбора ни расте неимоверно. Говорят се хубави неща. "Лудогорец" вече е име в Европа. Аз бих подчертал и още нещо. Нашият тим стигна до тази фаза като непоставен, отстрани два много класни съперника. Това се случва за първи път! И ЦСКА, и "Левски", а дори сега и "Ботев", който взе лиценза на "червените", все са били в урната на по-силните по коефициент при жребия. Затова "Лудогорец" направи подвиг.

Помните ли деня, в който решихте да се занимавате с "Лудогорец"? Какво ви накара?

- Влязох в кабинета на нашия президент на клуба Александър Александров. Чух го, че говори по телефона за футбол. Ставаше дума за деца, организация. Стана ми любопитно. Александров е давал половината от заплатата си за футбола в Разград. Така се запалих, обещах да помогна. И до ден днешен му припомням този ден. Разбира се, това е на шега. Всички сме щастливи, че виждаме къде беше отборът "Разград 2000" тогава и какво е "Лудогорец" сега.

Защо избрахте точно Разград?

- Колегата, който ме запали, е от града. Ако беше от Велико Търново или Враца, сигурно там щяхме да бъдем. Освен това най-големият ми завод е в Разград. Даваме работна ръка на над хиляда души. Футболът има и социални цели.

След загубата от "Слован" казахте, че свивате футболните си инвестиции. Плод на емоция ли бяха думите ви и сега какви са намеренията ви?

- Напротив - ще свивам инвестиции. Но на определени места като излишно раздути заплати. Всеки труд трябва да бъде оценяван така, че да кореспондира с реалността. В началото се подвеждах, плащах грешни пари. Човек се учи от грешките си. За две години и половина се развихме. Затова свиване означава разумни инвестиции. И срещу вложените пари очаквам резултати.

В колко дългосрочен план виждате проекта "Лудогорец"?

- Няма срокове. Докато виждам ентусиазирани и щастливи хора по трибуните "Лудогорец" ще го има. Дойде ли ден, в който стадионът ни да е празен, няма да има смисъл да развивам проекта. Ще остане само школата. Всичко зависи от града и хората. Искат ли да имат "Лудогорец", не се съмнявайте - ще го имат. А аз ще съм щастлив, че инвестирам в проекта.

Ядрото на "Лудогорец" са чужденците. Същото се отнася за "Ботев", в немалка степен за ЦСКА и "Левски". Няма ли добри български футболисти?

- За съжаление качеството, което излиза от школите, е под всякаква критика. На пръсти се броят таланти, които могат да играят мъжки футбол. Стремиш ли се към силно представяне в Европа, ти е нужно качество. Предлагането на чужденци е огромно и струва пари. Това предразполага лесно да се правят грешки. И ние сме ги правили. Чакаме скоро школата на "Лудогорец" да започне да дава кадри.

Колко пъти сте си казвали: "Спирам да инвестирам във футбола!"?

- Неведнъж. И причината е сблъсъкът с простотията. Питал съм се: "За какво го правя? За да ме плюят и чернят ли?" Твърдя, че съм човек с характер. Следвам си целите. Ако не беше така, отдавна щях да съм развял белия байрак.

Какво би ви отказало?

- Загубите - не! Научихме се да губим. Отборът да изпада в игрова криза. Бих се отказал, ако видя, че няма интерес към усилията ми. Тогава няма да има смисъл. Затова ви казах - само празен стадион в Разград би ме отблъснал от "Лудогорец".

Вярно ли е, че футболистите са разглезени скъпоплатени момчета?

- На футболистите им липсва казармата. Много са дечковци, ако позволите такова определение. Малко са мъжките момчета. Има и друго - парите развалят хората. Затова е трудно да си мениджър на футболисти. Често интелектът е нисък. Но смея да твърдя, че в "Лудогорец" повечето са сериозни момчета. И затова успяваме. Аз нямам работа с футболистите извън терена. Понякога се срещам с лидерите на отбора. Казвам мнението си, нахъсвам ги. Но дотук!

Кое ви ядоса най-много в годините, в които се занимавате с футбол?

- Завистта и пошлостта на хората. Във футбола тя е в изобилие. Всеки завижда, очерня те. Мачът бил уреден, съдията свирил за "Лудогорец"... Много се радвам, че с европейските мачове строшихме зъба на клеветата и злобата. Но липсата на позитивизъм в родния футбол си остава.

Смятате ли колко пари сте вложили във футбола?

- Не съм теглил чертата. Моите фирми са дали над 15 милиона лева на "Лудогорец". В клуба са влезли най-сериозни приходи от билети в сравнение с останалите отбори в последните години, но и много други спонсори помогнаха за развитието.

Имало ли е случай да сте провалили сделка заради мач на "Лудогорец"?

- Забравете за това! Има си приоритети. Важна ли е сделката, тя ще приключи първа. Нали после и "Лудогорец" ще очаква от парите.

Възникналият проблем с концерта на Роджър Уотърс бръкна в стара рана - България няма стадиони за голям футбол. Какво трябва да се направи?

- Крайно време е държавата да види този проблем. Навсякъде в Европа правителствата помагат за стадионите. Няма клуб у нас, който може да извади 20-30 или 100 милиона лева. Словакия отпусна 27 милиона евро на "Слован". Намериха формула. Помощ има и за другите отбори, между които разпределиха други сто милиона. В зависимост от мащабите на града. В България си закичваме медали, но за един стадион нямаме средства. Борислав Михайлов ми каза, че искаме да сме сред домакините на Евро 2020. Но какво да направи, ако държавата не иска да има стадион? Политиката е грешна. Нищо не става от държавата и управниците ни. Всички клубове плащаме данъци, осигуровки, дори когато не сме на печалба. "Лудогорец" дава около 2,5 млн. лв. годишно на държавата. Сега ще ми вземат данък и от приходите от евротурнирите. Сигурно защото много са ми помагали в последните две години и половина! Държавата е мащеха за футбола. Говоря и за букмейкърските къщи, за тотото... Уж футболът е най-популярният спорт, а за него няма никакви държавни субсидии. Парадокс! Надявам се обаче новият министър на спорта Марияна Георгиева да успее да завърти колелото.

Бойко Борисов обеща национален стадион. Какво попречи?

- Какво? Помощ за футбола само в посока "Левски". Това видях. Не е коректно.

Тодор Батков заяви, че писмото на клубовете до премиера Орешарски за "Газпром" е подло и долно.

- Не приемам това изказване. Деленето на "Левски" и останалите е неправилно. "А" група е от 14 отбора. Без значение от правителството - бивше или настояще, то трябва да помогне на футбола като цяло. Батков да не си приписва заслуги, че едва ли не в "Газпром" ще си счупят краката от бързане да спонсорират "Левски". Помня, че първо "Газпром" трябваше да влезе в ЦСКА, а изведнъж нещата се завъртяха.

ЦСКА твърди, че ще опита непознат за България начин на управление и клубът ще стане публично акционерно дружество. Приемате ли такъв модел?

- Този модел съществува на много места. Въпросът е кои хора стоят зад него. Трябва да имаш доверие, за да инвестираш в акции. Аз бих си купил дял от "Манчестър Юнайтед", защото знам, че мениджмънтът там е на ниво. А за България все още работещият модел е с мажоритарен акционер.

Вестник "Труд"