Дяков: Не отписвайте ЦСКА и Левски за титлата

Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков се наслаждава на отличната форма, която демонстрират шампионите при новия си треньор Стойчо Стоев. След разгромния успех над ЦСКА с 3:0 националът сподели пред "7 дни спорт" мнението си за двубоя, както и за ситуацията в клуба.

- Светославе, толкова лесно ли бе за вас да победите ЦСКА?

- ЦСКА си е ЦСКА. Знаете, че това е марка във футбола. Имат много добри индивидуални футболисти, но като отбор не са сработени. Според мен обаче ЦСКА тепърва ще се развива в тази насока и аз искрено им пожелавам успех. Няма лесен успех. Трябва да си го заслужиш.

- А как ще коментираш вашето представяне?

- Мисля, че абсолютно заслужено стигнахме до победата. Показахме хубава игра, хубави голове и това, което вкарахме, беше най-малкото, което можеше да вкараме на ЦСКА. Надиграхме съперника по всички показатели и щеше да бъде доста глупаво от наша страна да изпуснем мача. Може би за добрата ни игра спомогна и доброто представяне в мачовете срещу Партизан. Те повлияха много на самочувствието ни.

- Какво толкова промени Стойчо Стоев за толкова кратък период от време?

- Аз преди не се познавах с г-н Стоев, но след като дойде в Разград неговата работа ми прави доста хубаво впечатление. Основното при него е, че ни подготвя тактически много добре и е много точен и коректен човек. Разбира си от работата. Наистина е добре да имаш треньор като него и си пожелавам под негово ръководство да постигаме само успехи.

- В точния момент ли беше смяната на Ивайло Петев?

- Не искам да говоря лоши неща за Ивайло Петев. Защото този човек постави основите на проекта Лудогорец, успя да вкара отбора от „В“ в „А“ група и впоследствие го изведе до титли и купи. Затова и той заслужава едно голямо браво за усилията си.

- Кои ще бъдат основните ви конкуренти за титлата?

- Рано е още да говорим за това. Според мен тепърва първенството ще става по-интересно. Засега с най-големи шансове от всички се открояваме ние, Литекс и Ботев Пловдив. Но не бива да отписваме ЦСКА и Левски. Това все пак грандовете в българския футбол.

- В Шампионската лига ви се падна Базел, какви са шансовете?

- Аз лично предпочитах да ни се падне Селтик, а имаше колеги, които държаха да играем с Динамо Загреб. Но е факт, че на нас ни се падна може би най-тежкият възможен съперник. Не отписваме шансовете си, никой не ни включваше в сметките и в двубоите с Партизан, така че всичко може да стане.

- Докъде мислиш, че може да стигнете в Европа?

- Времето ще покаже. Можем обаче да бъдем горди с това, че ние ще представяме България поне до Нова година в евротурнирите.

- Кой беше най-тежкият момент в кариерата ти в Лудогорец?

- Загубите от Левски и Динамо в последната минута. Това ни се случи не един път и всички мислехме, че ни е сполетяло някакво проклятие. Но ето че именно тежките моменти ни направиха по-силни като колектив и виждаме, че от мач на мач израстваме все повече.

- Може ли да се каже, че Лудогорец вече е добре смазана машина?

- Гледаме да играем във всеки мач на върха на възможностите си. Напоследък наистина показваме добри игри и смятам, че в момента няма отбор в България, който да ни победи в Разград. Доказателство за това бе и мачът срещу ЦСКА.

- Мислиш ли за трансфер в чужбина?

- Мислил съм, но истината е, че няма никакви оферти. А и аз съм щастлив в Лудогорец, искам да постигна нещо голямо тук.

- Как стана така, че ти успя да стигнеш до това ниво, на което си в момента, без да си играл в ЦСКА и Левски?

- Може би самото идване в Разград някак вдигна класата ми. А и не забравяйте, че Пирин и Локомотив Сф имат едни от най-добрите школи в България. Те също много помогнаха за развитието ми. Истината обаче е, че в Лудогорец просто намерих себе си.

- Помага ли това, че за трети път си в един отбор с Христо Златински?

- Абсолютно. С него се разбираме, както се казва, със завързани очи. Играли сме и в Пирин, и в Локомотив Сф дълги години и бях много щастлив, когато разбрах, че отново ще имаме възможността да играем заедно.

- Ти си неизменна част от националния отбор. Реална цел ли е Мондиал 2014?

- Смятам, че Любослав Пенев е събрал колектив от много добри момчета. Истината е обаче, че не си правим сметки и това ни помага. Играем мач за мач. Наясно сме, че в нашата група има много силни отбори като Италия, Дания и Чехия и ще е много, много трудно да се преборим за едно от първите две места. Ще ни е нужен в известна степен и късмет. Трябва също така да се възползваме от шансовете си, които имаме.

Вестник "7 дни спорт"