Домусчиев: Отблъскващо е ЦСКА и Левски да си плащат, за да има публика

- Господин Домусчиев, прочетохте ли текста, публикуван от един клуб за подкрепа на Левски?

- Не. Аз съм в отпуск, не съм в България. Но научих. Един приятел ми се обади, че имало такъв пасквил. Такива неща не ме засягат нито мен, нито отбора на Лудогорец. Те позорят само своите автори и техните подбудители или господари, не знам там как е при тях.

- Имате ли обяснение защо се прави това, както и много други неща с подобен характер?

- Предполагам, че това е разбираемата лексика за тези хора от дъното. И за онези, които им плащат. Казвал съм, че в тези две години и половина, откакто съм във футбола, най-силно ме е изумявала мръсотията, в която живеят много хора. Злобата и нечистоплътността, която съществува в българския футбол на всички нива. В България има фенове, които не се радват на футбола, те се радват на омразата, която изпитват. Тези хора не могат да обичат, те могат само да мразят и когато няма кого, мразят се помежду си. Дори мразят своите клубове. Такова нещо светът не познава. Знаете, че бях известно време в управата на ЦСКА, имах възможност да контактувам с определени фенове, да разбера тяхното мислене и тяхната логика.

- Това е новина - вие открихте мислене в тях, така ли?

- Не, това, което е в техните глави. Иначе е трудно да се говори за мисловен процес.

- Вероятно навсякъде има такива хора, но те просто не получават експониране в публичното пространство. А у нас получава гласност всяка кал, всяка клевета, обида, провокация. Някакви Гугутки ли са, Щъркели ли са, бухали ли са, някаква зоологическа градина непрекъснато грачи. Защо според вас?

- Има определени медии, които, като нямат свой глас, като нямат какво да кажат на своята аудитория, заради интригата дават изява на такива субекти. Както се казва - кой каквото може. Има медии, които по някакъв начин изливат злобата си, отровата си, неглижират успехите на другите, мразят успехите на другите, това е типично за България.

- Хайде да си говорим честно - а защо го правят? Безплатно ли е?

- Предполагам, че първо от злоба, от завист, което е типична черта на ниско интелигентния българин. Второто е може би поръчка. Футболни собственици, президенти, включително и медии се радват да насочат вниманието и негативизма към силните, можещите, успелите само за да не се вижда тяхната нищета, безсилие, безнадеждност. Не го знам кой е този човек Гугутката, не знам нещо да е направил в България да е помогнал за нещо, така че не мога да го коментирам и не ми е работа. Но искам да кажа следното: Разград е най-бедната община в България след Силистра, но колкото и да са бедни нашите фенове, те идват и плащат най-скъпите билети. Ние сме на първо място по приходи от продажба на билети. При нас билет под 8-10 лв., независимо какъв е мачът, няма. И стадионът ни е пълен. Нашите фенове не получават пари от собствения си клуб за "хореография" на стадиона. Идват, защото са нормални хора, идват с децата, с бабата и дядото, с внуците, майката и бащата с малките деца и това мен много ме радва. Това е причината да продължавам да инвестирам и да вдигаме нивото. Докато разни уж фенове в ЦСКА и в Левски чакат пари всяка седмица от собственика на клуба. На тях им плащат, за да ходят на стадиона. Това може само да отблъсне. Това са хора, които не допринасят за развитието на обществото и на българския футбол, те просто са паразити, които като кърлежите живеят от кръвта на другите хора. Обаче не ми се коментират. Само едно мога да кажа - Лудогорец никога не си е позволил да плати дори на един свой привърженик за това, че той е на стадиона, да не говорим за чужди на Лудогорец фенове. И ако има такъв човек, нека да застане пред медиите и да потвърди, че Лудогорец му е предложил някакви пари или сега ще му предложи на предстоящия мач. Това са абсолютни спекулации, провокации на долнопробни хора. Феновете си дават парите, за да помагат на отбора си и това мен ме кара да давам в пъти повече от това, което нашите фенове могат да си позволят. В някои клубове със сериозни проблеми техните фенове живеят на гърба на отбора и се крият зад някакви "каузи".

- Доколкото тази мръсотия произхожда от някакви среди около Левски, нормално е човек да се запита ръководството на сините свързано ли е с провокацията.

- Не ми се влиза в такива изводи. Вие, медиите, може да си направите вашите заключения, да прецените кое, как и къде стои. Това, което аз искам да кажа, е, че всеки един българин е редно да подкрепя българското. Така че искам от вашата медия да призова всеки един, който се нарича българин, независимо на кой клуб е фен, да дойде и да подкрепи единствения български участник в евротурнирите. Да си купи билета и да не очаква, че ние плащаме за това. Това са хора от фенклуба на Левски, които, както и в ЦСКА, малко или много са поддържани от клуба. Това са хора, които не поддържат клуба, а клубът поддържа тях. Вие, медиите, много по-добре от мен ги познавате тия неща.

- У нас отдавна публиката се дели на две - тези, които си купуват билети, и тези, на които им дават пари, за да са там. Вторите се занимават и с провокациите.

- Всеки трябва да си купи билет и да бъде на стадиона. От ТV 7 обявиха какъв е бил рейтингът на мача на Лудогорец с Партизан - над 1 млн. и 200 хил. зрители са го гледали. Аз се надявам, че някакъв процент от тези хора ще бъде на стадиона и ще ни подкрепи в сряда. Даже мнението на колегите от ТV 7 беше, че всъщност много повече хора са гледали мача, тъй като много хора заради отпускарския сезон са го гледали по завадения, по капанчета и реално няма как пийпълметрията да отчете точния брой хора. Те могат да отчетат брой приемници, но не могат да отчетат точния брой хора. Така че мнението на ТV 7 беше за над милион и половина, но това са неща, които само можем да ги гадаем. Но е факт, че дори малък процент от тези хора да дойдат и да ни подкрепят, това ще е голям успех за бъдещето на българския футбол.

- Бъдещето на българския футбол в голяма степен зависи и от бъдещето на собствениците на отборите. Можем ли да бъдем спокойни за бъдещето на Лудогорец?

- Тия господа, които пишат тия декларации, да не се притесняват. Лудогорец ще продължава да бъде фактор в българското първенство и ще имат още много пъти притеснения, когато им предстоят мачове с Лудогорец. Лудогорец е успешен модел, който започна да изкарва и прилични печалби от свята дейност. Тези господа да погледнат първо себе си, собствения си дом и тогава...

- Ами, доколкото е известно в публичното пространство, в собствения им дом няма много радост, защото няма пари. А пък човек като се замисли, никак не е ясно и какъв е бизнесът на някои собственици, от къде имат пари, за да издържат отборите си.

- Това не е моя тема. Само бих пожелал на всеки един български клуб да има собственици с възможности. Пожелавам и на Левски, и на ЦСКА колкото се може по-бързо да се съвземат. Ние в момента имаме изключително важна задача да отидем колкото се може по-напред, за да може догодина всички български отбори в евротурнирите да бъдат в групата на поставените и да избегнат най-силните съперници. Ние направихме подвиг по простата причина, че ние сме първият български отбор, който играе всеки един кръг като непоставен. Това не е било по времето на Левски и на ЦСКА, те бяха винаги поставени. Така че за това, което правим, би трябвало другите клубове да са ни благодарни. Да гледат нашия пример, а не да се нахвърлят и да говорят измислици. Естествено, адмирирам, че в Разград има определени бизнесмени, които поемат транспорта на феновете от по-далечни места. Знаете, Община Разград пуска 10 автобуса, местен бизнесмен осигурява други 5 автобуса да помогне на по-бедните граждани да стигнат до стадион "Васил Левски". Това нещо заслужава само адмирации, но тези автобуси не се плащат от куба.

- Вие сте в отпуск, но е трудно да се повярва, че не сте в течение на подготовката на отбора за мача с Базел.

- Не забравяйте - аз не се занимавам със спортно-техническата част, аз съм човек, който се опитва да движи мениджмънта и да осигурява необходимите средства за развитието на отбора. От там нататък каква е подготовката и как се готвят за мача с Локомотив Пловдив и за мача с Базел, в такива детайли не влизам. Ние имаме и доста национали, ние имаме четирима национали на България, които играха и бяха на подготовка с националния отбор, имаме младежки национал като Георги Терзиев, така че аз няма как да кажа кой как се готви и каква е организацията, тъй като беше тежка седмица за националите ни.

- Г-н Домусчиев, я кажете направо ще елиминира ли Лудогорец Базел?

- Базел е фаворит в тази среща, но ние ще направим всичко. Познавате ни, ние винаги играем за победа, независимо какъв е противникът. Ние, каквото е необходимо за този мач, сме направили.

Вестник "7 дни спорт"