Не само за ЦСКА 7 е добро число

Снимка: Gong.bg
Лудогорец мина с отлична оценка първите си изпитания при новия треньор Стойчо Стоев. Шампионите се справиха без проблеми с препятствията в "А" група и европейските клубни турнири. Тимът се намира във форма и не случайно натрупа 7 поредни победи. Нещо, което не е правил от почти година.

Съвсем логично в съзнанието изскача и символиката на числото 7. То е смятано за свещено и съвършено число, което управлява времето и пространството. С числото 7 са свързани и най-известните паметници от античността, наричани Седемте чудеса на света. Седем са дните от седмицата, а седмият от тях - неделята, е отреден за почивка на Господ. Седем са континентите на планетата, седем са основните цветове на дъгата, седем са и музикалните тонове. Ще бъде ли обаче числото 7 и символ на успех за Лудогорец? Ето и 7-те големи стъпки пред шампионите само дни преди мача с Базел.

1. Формата на отбора

Вече стана въпрос, че Лудогорец се намира в отлична форма. Отдавна отборът не е бил в такова състояние. Чисто физически разградчани не показват никакви проблеми, въпреки че от доста време играят в сгъстен цикъл. В началото Стойчо Стоев имаше някакви притеснения, но къде с ротации, къде с кондиционна работа, състоянието на отбора в момента е перфектно. 7-те поредни победи след идването на новия треньор говорят сами по себе си, а постижението е още по-красноречиво, след като в тези двубой Лудогорец допусна един гол. В 4-те мача от "А" група шампионите успяха да запазят вратата си суха, въпреки че в повечето случаи играха с различен отбор, а не с оптималната 11-орка.

2. Представянето на защитата

Споменатите 4 сухи мрежи в "А" група и 2 в Шампионската лига не могат да бъдат случайно положение. Особено в мача с Партизан в Белград Лудогорец беше поставен под сериозен натиск, но издържа. Всичко това показва, че в отбора се работи по правилен начин. Според мнозина след напускането на Любомир Гулдан през лятото ариергардът на отбора беше отслабен. Бранителят, който за 2 години почти не пропусна мач на разградчани, си тръгна, но на този етап липсата му не се усеща. До този момент Лудогорец разполагаше с трима централни бранители - Моци, Барт и Мантула. Заради контузии и наказания и тримата получиха почти еднакво игрово време. Всички се справиха на ниво, така че Стойчо Стоев не може да бъде недоволен. Като част от защитния вал вратарят Владислав Стоянов също показа голямо израстване. Стражът демонстрира малка несигурност в първите си месеци между гредите, но сега е почти безгрешен. Именно силните изяви на Стоянов бяха ключови в мачовете от Шампионската лига.

3. Дуетът Дяков - Златински

Друг изходящ трансфер на Лудогорец през лятото също предвиждаше големи проблеми за отбора през новия сезон. Един от лидерите Станислав Генчев напусна отбора, а по предварителни очаквания това трябваше да бъде голям проблем. Да, ама не. Поне на този етап липсата на Генчев не се усеща по никакъв начин. Да, благодарение на родения в Дряново халф, партньорът му Светослав Дяков се окичи с титлата за най-добър халф в България. При съвместната си работа с Генчев, Дяков стигна и до националния отбор. В момента обаче капитанът на Лудогорец също изглежда много солиден. Заедно с новия си партньор Христо Златински, Дяков обещава да сформира железен тандем. Двамата се разбират със завързани очи, след като играха заедно още в Пирин и Локомотив Сф. Сега обаче са много по-зрели и по-завършени футболисти, а това е само в полза на Лудогорец. Един от малкото им слаби елементи е играта във въздуха, но на този етап това не се е проявило като сериозен проблем за шампионите.

4. Възраждането на Марселиньо

Това е може би една от ключовите промени в Лудогорец. Бразилецът се върна на познатото си ниво, а това се оказа добро дошло. Точно година Марселиньо търсеше себе си. Изгуби се някъде около стадион "Максимир" в Загреб, когато рухна при червения си картон. Година по-късно пак не му тръгна добре. Срещу Партизан направи кошмарна грешка, довела до гола на сърбите в Разград. Преди 12 месеца бразилецът сигурно отново щеше да рухне. Този път обаче се изправи и поведе отбора към обрата, по-късно довел и до класирането напред. До момента халфът е водещ голмайстор на Лудогорец в Европа, след като има 3 гола в турнирите. За целия отбор ще бъде много важно бразилецът отново да демонстрира топ форма и в мачовете с Базел.

5. Новите попълнения

Неведнъж беше обсъждано, че през тази година Лудогорец случи на селекция. Шампионите обраха почти всичко най-добро от вътрешния пазар, в лицето на Златински, Георги Терзиев и Платини. Взеха и качествени чужденци като Дани Абало и Ешпиньо. Последното ново име е Върджил Мисиджан, който е и най-интересният от всичките. Холандецът по всичко изглежда ще получи шанс за изява срещу Базел и може да бъде ключовият играч за тези сблъсъци. Крилото идва с големи очаквания и няма време за адаптация, като от него се искат бързи резултати. Нещо, което направи и Дани Абало с двата си гола срещу Слован.

6. Факторът публика

Може би едно от най-важните неща в сряда вечер срещу Базел ще бъде точно това. Досега никога Лудогорец не е домакинствал на стадион по-голям от този в Разград. Но между "Лудогорец Арена", който има 8 хиляди места, и Националния стадион "Васил Левски", който е 5 пъти по-голям, има значителна разлика. Срещу Слован и Партизан, на кокетното съоръжение в Разград публиката помогна. Вдигна отбора, когато беше нужно. Ако обаче Националният не е пълен поне наполовина, ефектът се губи, защото и самият звук и шум се разсейва. Подкрепата ще бъде от ключово значение, особено срещу силен отбор като Базел.

7. Страхът от непознатото

Лудогорец показа, че е отбор, който не се страхува. Шампионите се бориха мъжки във всичките си мачове в Европа до този момент. Не се огънаха, когато в Белград беше най-тежко и центриранията се сипеха пред Владо Стоянов. Базел обаче не е нито Партизан, нито пък Слован Братислава. Швейцарският шампион идва с претенциите на отбор, играл 1/2-финал в Лига Европа преди 3 месеца. Червено-сините влизат като фаворит в битките, а за Лудогорец ще бъде от огромно значение да не се уплаши. Нито от противника, нито от очакванията, нито от големия залог. Ако това стане, и съдбата може да му се усмихне.

Вестник "7 дни спорт"