Безяк: След 2:0 Матавж не искаше да говори с мен

Снимка: БГНЕС
Един от големите герои на Лудогорец при ис­торическата победа над ПСВ беше централ­ният нападател Роман Безяк. Той отбеляза изключително важния първи гол за триумфа на „орлите" над един от грандовете на Холандия и Европа. С щастливия голмайстор "Меридиан мач" разговаря часове след прибирането на тима в България.

Роман, първо честита победа! Коментарът ти за този голям успех на Лудогорец?

- Благодаря. Бе­ше много тежък мач, в който мис­ля, че решаваща за успеха ни бе нашата тактическа дисциплина. Играхме много добре, вкарахме два гола, а можеше да вкараме и повече.

Вярвал ли си, че с Лудогорец ще постиг­неш такъв успех?

- Нормално е преди самия мач да вярваш във възможностите си. Разбира се, че се надя­вах да успеем.

А когато дойде в Лудогорец?

- Е, тогава въобще не мислех за европейски мачове. Само се радвах, че съм направил крачка напред в кариерата си.

Това ли е най-голе­мият успех в кариера­та ти и най-важният гол?

- Със сигурност. Този гол е първи за мен в евротурнирите и се надя­вам да ми помогне, за да се представям още по-добре занапред. Зна­ете, че за един нападател най-важното е да вкарва. Докато бях в Словения, нямах толко­ва ценен гол.

Кажи малко пове­че за гола. В кой момент взе решение да пробваш да прехвър­лиш вратаря?

- В тази ситуация ня­маше много време за мислене. Положението беше удобно, вратата беше празна и трябва­ше да опитам да прех­върля вратаря, който бе­ше много напред. В та­кива ситуации пробваш и ако стане - стане. Рад­вам се, че в този случай се получи.

Преди мача се ви­дя с твоя приятел и съотборник в нацио­налния тим на Слове­ния Тим Матавж. Как­во си казахте?

- За мача нищо не сме говорили. Обсъж­дахме националния от­бор на Словения.

Там сте конкуренти за място. Ще го измес­тиш ли след този мач, който изигра?

- По принцип и двама­та сме „деветки", но всъщност в национал­ния отбор не сме конку­ренти. Там селекционе­рът ме използва на ле­вия фланг като крило. Така че няма опасност някой да измести дру­гия.

След мача гово­рихте ли си?

- Аз исках да говоря с него, но той не пожела. Много беше разочаро­ван от загубата и не му беше до приказки.

Имаш ли усещане­то, че ПСВ ви подце­ни?

- Да, макар и малко, мисля, че имаше известно подценяване от тяхна страна. Чака ги важен мач с Аякс през уикенда и пуснаха ня­кои по-млади момчета. Те обаче искаха много да се докажат и се хвърлиха здраво сре­щу нас.

Добре ли е за Лу­догорец, че в другия мач от групата Дина­мо (Загреб) загуби като домакин от Чер­номорец (Одеса) с 1:2?

- Въобще не ме ин­тересува това. Нека да гледаме нашата игра и нашето представяне, а не другите. Трябва да мислим мач за мач и най-важното да не из­падаме в еуфория след тази победа.

Какво се промени в отбора след смяна­та на Ивайло Петев със Стойчо Стоев?

- Мога да кажа само, че и двамата са много добри треньори. Аз лично се концентри­рам върху моето представяне. За мен никога не е бипо най-важното кой ми е треньор.

Как ще коменти­раш факта, че при по­бедата ви над ПСВ бяхте 9 чужденци в стартовия състав и само двама българи?

- Не мога да го ко­ментирам по никакъв друг начин, освен да кажа, че това е реше­ние на треньора. А за това, че в отбора има много чужденци - та­кава е политиката на нашия президент.

Победихте и Лев­ски, и ПСВ с 2:0 като гост. В кой мач ви бе­ше по-трудно?

- Срещу ПСВ беше по-трудно. Вярно е, че Левски през второто полувреме създаде по­ложения, но може би и ние ги улеснихме мал­ко, като се прибрахме в нашата половина, след като поведохме с два гола. Както срещу ПСВ обаче, така и срещу Левски имахме шан­сове да вкараме трети гол.

Левски ли е най-го­лемият дразнител за теб лично и за всички вас в Лудогорец? И какво стана в ситуаци­ята, в която се сдърпахте с Владимир Гаджев?

- Не само Левски, всички силни отбори са дразнител за нас. Хвър­ляме се на 100% срещу всеки. А това с Гаджев са нормални неща за футбола.

Докъде може да стигне Лудогорец в Лига Европа?

- Нищо не се знае. Ви­дяхте, че играхме добре и срещу Базел в Шам­пионската лига, но сре­щу тях не успяхме. Аз обаче мисля, че имаме сили да прескочим групите, а и да отстраним още отбори след това. Можем да стигнем мно­го далеч.

А как ще ви се от­рази на представянето в първенството по-дългото участие в Ев­ропа? Ще издържите ли на толкова сгъстен цикъл?

- Аз мисля, че сме събрани 25 равностойни футболисти. На всеки ще му се наложи да влиза да помага в някои момент и ще получи шанс.

Какво е мнението ти за нивото на бъл­гарското първенство?

- Мисля, че е добро, а този сезон е още по-добро от предишния, защото отборите са с два по-малко и класата се вдига. Когато свърши редовният сезон, ще стане още по-интерес­но, когато силните ще играят още два пъти по­между си.

Кой отбор според теб ще ви е най-сери­озният конкурент за титлата?

- Мисля, че има 5 много силни отбора, ко­ито могат да се намесят в борбата. За момента най-силен ми се струва Ботев. Това се видя и в Европа, където и те като нас изиграха силни ма­чове и само шанс не им достигна да елиминират Щутгарт.

Напредваш ли с българския. И коя е първата дума, която научи?

- Да, напредвам, но още имам какво да уча. Първата дума, която научих, беше „здрасти".

Харесва ли ти жи­вотът в България?

- Да, въпреки че съм на мнение, че вкъщи ви­наги си е най-добре. Ли­чи си, че тук в България е по-зле, отколкото в Словения. Моята дър­жава е по-развита. Но мисля, че след време и в България ще стане по­не толкова добре, кол­кото е в Словения.

Здравко Гюров, вестник "Меридиан мач"