Владо Стоянов - най-доброто селекционно решение на Лудогорец

Снимка: Lap.bg
„Добрият вратар е половин отбор“, гласи една футболна максима. Времената се менят, но тя продължава да бъде все толкова актуална, както и преди 50 години. Такъв без съмнение е и Владо Стоянов за Лудогорец. След дълго ходене по мъките и търсене на правилен човек разградчани вече имат точния страж под рамката си. Те не веднъж трябваше да се ядосват заради нелепи вратарски намеси, макар че много добре осъзнаваха проблема. Но все пак, макар и малко късно, успяха да го решат. И то дългосрочно. Привличането на Владо Стоянов бе удар в десетката. Може би най-доброто селекционно решение на Лудогорец.

Разградчани опитаха с Голубович, Радек Петер и Иван Чворович. Нито един от тях не показа, че може да е първото парче от големия пъзел. През зимата обаче се стигна до ангажирането на Владо Стоянов. И един основен проблем бе решен.

Националът бързо и без кой знае какви трудности окупира титулярното място. Малко изненадващо той успя да избегне типичния след завръщане от чужбина спад във формата и за 9 месеца се превърна в безспорно най-добрият на своя пост в А група. 26-годишният перничанин днес е най-сигурният играч на шампионите и трудно допуска противниците да го изненадат. Той показва нужната стабилност в редица компоненти – ударите отдалеч, както и тези отблизо, начина, по който ръководи защитата… На няколко пъти негови феноменални спасявания вдигаха Лудогорец. Внушителната му фигура пък му позволява да пълни вратата. Стоянов е и един от малкото вратари у нас, които са сигурни при центрирания и нямат никакъв страх да излизат. Безспорно най-големият му плюс пред всички останали е сигурната му работа с крака, която е задължителна в модерния футбол.

С оглед силната му форма и проблемите на Николай Михайлов, който не е играл официален мач за клубния си отбор от 28 април, е логично Стоянов да е титуляр и в националния отбор. Той заслужава доверие в заключителните мачове от световните квалификации с Армения и Чехия. И няма да е никаква изненада, ако Любо Пенев се спре на него като първи избор.

Иво БЪРЗАКОВ, вестник "Тема спорт"