Какво пият в Лудогорец?

Снимка: БГНЕС
Ако мачът Черноморец – Левски бе в Шампионската лига, където следят и кога е кихнал някой, щяхме да се натъкнем на сензационни подробности. Най-голям километраж сигурно е навъртял Мирослав Иванов. Най-бърз на 10 метра е бил Мирослав Иванов. Най-голям периметър е покрил Мирослав Иванов. Най-ефективен от Левски е бил Мирослав Иванов. Същият този Деко един месец не беше играл организиран футбол, защото изпадна зад борда на новия Лудогорец. Но въпреки това функционално е №1 в Левски! И то при положение че на Герена е пълно с играчи, които вече имат по десетина мача от началото на сезона.

Ключът от бараката се крие в Делиормана. Там Мирослав Иванов проведе своята предсезонна футболна “захранка”. А очевидно, тя е много по-различна от всичко онова, което ползват клубните фелдшери в “А” група.

И веднага да уточним! Говорим за РАЗРЕШЕНИ НЕЩА. Ако имаше нещо нередно, ако някой търси под вола теле, ще хване вола за... там, където най-често го хващат съперниците на Лудогорец. Разградчани изиграха 7 мача в Европа. Това означава, че не родната допинг лаборатория, а тази на УЕФА е проверила 14 пъти делиорманските звезди! И резултатите са категорични: никой не е пил от сиропа на Костадин Стоянов.

В Разград обаче очевидно пият нещо. И то е много по-различно от всичко друго по нашите терени. Само с пиене обаче не става, необходима е цялостна стратегия за възстановяване на играчите, за поддръжка трябва медикаментозен режим. Такива неща има навсякъде. Иначе е невъзможно за 5 дни Байерн да смачка два пъти ЦСКА Москва и Шалке. Та в Гелзенкирхен в 80-ата минута баварците изглеждаха така, сякаш след малко ще започват мача! Откакто УЕФА тотално комерсиализира футбола, а на големите звезди в него започна да се налага да играят по 70-80 мача на сезон, футболът и медицината сключиха брак по необходимост. Противоестествено е за човешкия организъм да бъде подлаган на подобно физическо и психическо напрежение. Но ето че някои ги подлагат. И то видимо не им се отразява.

Българският футбол е обречен на още по-голяма изолация в европейските турнири, ако не тръгне по пътя на Лудогорец. Според запознати годишно в Разград харчат близо един милион евро за възстановителни средства и медицинско оборудване! Та това е повече от половината годишен бюджет на Славия! За всичко! Как тогава белите да са на едно ниво с разградчани? Само за справка, в Борисовата градина тази сума е... 80 000 лева! На Герена към 200 000. Но всичко това е недостатъчно, ако искаш да си на топниво през цялото първенство. Неслучайно разградчани са напът да направят нещо феноменално за българското първенство. В трето поредно първенство те не са изпадали в криза. Имало е миникриза, но глобална – не! А да поддържаш постоянно топниво вече 30-и месец, не става само със солетите, дето ги пекат в Разград.
Вижте каква футболна развалина е Емил Гъргоров в ЦСКА

Бадема не отлепя, няма нищо общо с онзи играч, който влачеше Лудогорец на гърба си. Капитанът на армейците е загубил от началото на сезона около 40 процента от преките си сблъсъци ек на ек. Доскоро тази цифра не бе по-голяма от 10-12. Вижте как Станислав Генчев не може да хване ръка в Литекс. Същият този човек бе най-тичащият халф на Лудогорец, най-работещият. Сега в Ловеч никакъв го няма. Причината е, че и двете доскорошни звезди на Лудогорец си тръгнаха от отбора след края на сезона, а с това очевидно излязоха от възстановителен ритъм. И ето сега, когато са поставени в съвсем друга медикаментозна среда, те не са същите.

При това положение не е трудно да се предположи, че Лудогорец май ще стигне до най-лесната титла в историята си. Първо разградчани имат на практика два състава. Това при дългия сезон им дава едни гърди предимство. А добрата медицинска работа прави тези гърди силиконови.

Вестник "7 дни спорт"