Стоев: Стигнах до успеха стъпка по стъпка

Снимка: ludogorets.com
Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев даде интервю пред "Тема Спорт" преди завръщането си в "Надежда". Той започна футболната си кариера именно в школата на Локо София, а по-късно за­писа над 200 мача във всички турнири за столичните же­лезничари, като бе един от любимците на червено-черната публика през 80-те години.

Г-н Стоев, имате ли ня­какви притеснения преди предстоящия мач с Локомо­тив?
- Не. Имам голяма група от футболисти, които мога да използвам. Виждате, че да­вам шанс на всички момчета. Ротацията дава възможност за по-голяма свежест, както и да мога да видя останали­те играчи до каква степен са готови, защото ни предсто­ят страшно много мачове. Въобще не съм притеснен за мача с Локо София. Двата състава, които използвам, ми дават много пободи за оп­тимизъм.

Май за първи път ще се изправите срещу Локомо­тив София на стадиона в "Надежда". Ще има ли някак­ва носталгия по старите времена, когато носехте с гордост червено-черната фланелка?
- Наистина за първи път ще гостувам в "Надежда". Иначе имам 4 мача с Миньор срещу Локо София, но нито един от тях не е бил на този стадион, на който направих първите си стъпки във фут­бола и изкарах почти цялата си състезателна кариера. По принцип е нормално да има някаква носталгия. Все пак детството, юношеството, после и пo-зрялата ми въз­раст са преминали на този стадион. Животът на семей­ството ми е свързан с Локо­мотив. Едното ми дете продължава да тренира в клуба. Нормално е да има по-специално усещане, все пак там съм израснал. Но сега мо­ите интереси са свързани с Лудогорец. Времената в Локо София за съжаление отмина­ха доста отдавна. Въпреки че това винаги ще остане в паметта ми. Изживях много хубави моменти.

Как очаквате да ви пос­рещне червено-черната пуб­лика?
- Надявам се да е позитив­но отношението към мен. С тях сме изживели доста хуба­ви моменти. За съжаление публиката не е толкова мно­гобройна както едно време. Тогава бяха съвсем други не­щата и идваха доста хора на стадиона. Може би фут­болът е бил по-различен, а и отборът бе изграден само от юноши на клуба.

Вие имате паметни миго­ве като футболист, сега можете ли да кажете, че имате такива и като треньор?
- Имаше доста мачове, ко­ито помня, но в течение на времето ги позабравям (смее се). В Европа имаше срещи, в които се представяхме на много високо ниво, както и срещу софийските грандове. Не са един и два момента. На първо четене се сещам за един мач с Левски. На полувремето ни водеха с 2:1 за тях, но после обърнахме до 4:2. Иначе имаше и други сил­ни моменти - с Динамо Тбили­си, както и мачът с ПСЖ тук. Паметни спомени, които не могат да се забравят. В треньорската ми кариера такива незабравими мигове също има. Победите над Левски и ЦСКА с Миньор, как­то и сега успехите с Лудого­рец в Европа. Нормално е та­кива неща да се помнят. Вяр­вам, че най-добрите ми миго­ве като треньор предсто­ят. За тези два месеца в Лу­догорец ми се случиха много хубави неща. Това е перфект­но организиран клуб, който функционира по европейски образец.

Много хора изглежда ви подценяват като трень­ор...
- Напълно е възможно. В България се котират малко по-различен тип треньори. Някои са се изградили във времето и резонно са сред известните. Но аз това, кое­то съм постигнал, съм го нап­равил с много труд. Минал съм през всички стълбици и не съм прескачал етапи. Бях треньор на деца, юноши, Б група, за да стигна до А гру­па. Изстрадах успеха си. Никъде не съм бил хвърлян в първия отбор и не съм бил назначаван чрез приятели и познати. Нямам си лоби, което да ме е бутало напред в трудни за мен ситуации.

Мнозина бяха склонни да обезценят победата на Лу­догорец в Айндховен, но са­мо 3 дни след този мач ПСВ разгроми Аякс с 4:0 с 8 от футболистите, които игра­ха и срещу вас? Този резултат, като че ли придаде още по-голяма стойност на успеха в Холандия?
- В България винаги се нами­рат хора, които да обезценят успеха. Така сме устроени, негативизмът надделява. Даже при една победа винаги започ­ваме да търсим доводи, че ед­ва ли не е подарена. Хубавото е, че Лудогорец победи с игра, а не случайно, не с глуха защи­та, ритане на топката напо­соки или нещо такова. Това, което направихме в Айндхо­вен, беше въпрос на майстор­ство. Още преди мача знаех, че са тежък отбор, защото изгледах много техни дискове. Да не говорим, че бюджетът им е с около 60 млн. евро по-го­лям от нашия. Видя се какво направиха срещу Аякс същите тези футболисти.

Наясно ли сте вече кога ще можете да използвате Йордан Минев и Георги Тер­зиев?
- Най-вероятно Йордан Ми­нев ще започне пълноценни тренировки или в края на та­зи, или в началото на другата седмица. Възстановяването и на двамата върви много доб­ре. За Жоро Терзиев мисля, че може да бъде готов до края на октомври.

Имате златен шанс да дръпнете сериозно на върха в класирането, ако спечели­те срещу Локо София и след това срещу Ботев. Считате ли, че тези два мача могат до голяма степен да предопределят изхода от борбата за титлата?
- Не мисля, че титлата ще се реши сега. Твърде рано е. В България обичаме да прибъ­рзваме с крайните оценки, прогнози и заключения. Една загуба е в състояние да ни разклати, а една победа да ни хвърли в излишна еуфория. Опитвам се да стоя далеч от подобни разсъждения.

Договорите на двама ос­новни футболисти на Лудо­горец изтичат през лятото. Ще настоявате ли за удължа­ването на контрактите на Иван Стоянов и Марселиньо?
- Предполагам, че в края на другия месец ще седнем и ще говорим със собственика. Сега програмата ни е много сгъс­тена и не остава много време за това. Нека не прибързваме. Доволен съм от всички момче­та. Не мога да се оплача от никого.

Кога в Лудогорец ще ви­дим повече млади български футболисти?
- Това е въпрос на време. Школата на Лудогорец все пак е на едва две години. Реално е след няколко сезона да има мом­чета от академията, когато тя започне да функционира по-пълноценно. До някаква степен ние правим подмладяване с привличането на Мисиджан и Терзиев. Натам са ни насочени вижданията. Мен не ме е страх да работя с млади футболис­ти. Затова следим момчета­та, които сме дали под наем в Академик и Хасково.

Кои са силните страни на Локомотив София и как смя­тате да се справите с тях?
- В последния мач играха много по-добре от Черно мо­ре. Вкараха два гола и нацеди­ха две греди. Локомотив съб­раха доста добри футболис­ти. Ясно е, че не им приляга това място и постепенно ще се отлепят. Познавам някои от момчетата - Писаров, Том, Бибишков. Бяха при мен в Миньор и мисля, че са едни много качествени футболис­ти. Ясно е, че Локомотив ще бъде пределно мотивиран срещу нас. Ще се опитат да ни спрат и с терена. Състоя­нието на игрището не е по нашия вкус и може да попречи на бързината и точността в разиграванията ни. Ние обаче трябва да се научим да пече­лим при всякакви условия.

След поредицата ви от се­риозни победи начело на Лу­догорец получихте ли позд­равления от някои фактори в бившите ви клубове и изобщо поддържате ли връз­ка с тях?
- Получих поздрави от г-н Никифор Вангелов. Той след всеки мач ми се обажда. Дори и след победата над ПСВ Айндховен ми прати съобщение. Не крия, че голяма заслуга за израстването ми се дължи и на него. По простата причи­на, че ми даде шанс в Миньор Перник, където направихме добри неща. От Локо София също ми се обадиха, но няма да споменавам имена. Всички се радваха за постигнатото.

Докъде ще стигне Лудого­рец?
- В Лудогорец са създадени всички предпоставки за раз­витие и е нормално целите да са максимално високи. Иска ми се да избягваме резките колебания в представянето ни, както се получи във Вар­на. Знам, че е невъзможно един отбор постоянно да иг­рае на високо ниво, но целта ни е именно такава. Да игра­ем футбол, който се харесва на хората и пълни стадиони­те.

Вестник "Тема Спорт"