Ромян Безяк: Продължаваме ние и ПСВ

Снимка: ludogorec.net
Роман Безяк стартира блестящо в групите на Лига Европа, след като вкара гол при успеха над ПСВ в Айндховен с 2:0. Изпълнението му почти от центъра стана хит в Европа. Словенският нападател пристигна преди година в Лудогорец и бавно си спечели титулярното място. Не изглеждаше лесна задача, но този сезон Безяк буквално отвя конкурента си Платини. Ето какво сподели голаджията специално за "Стандарт".

- Роман, къде ще бъде решен мачът с хърватския Динамо?

- Очаквам да изиграем още един мач на много високо ниво и да победим. Ключова ще е битката в средата на терена. Хърватите имат доста опасни играчи в тази зона и трябва да внимаваме. Но аз съм доста оптимистично настроен.

- Кой е най-опасният футболист на Динамо в тази зона?

- Бразилецът, не си спомням името му (б.а. Самир). Играе с номер 10. От него тръгват повечето атаки и идеи. Трябва да му обърнем внимание.

- Може ли да се сравняват ПСВ и Динамо?

- ПСВ определено е по-добрият отбор. Това обаче не значи нищо във футбола. А и срещу всички дават три точки, ние трябва да ги вземем.

- Говорите ли си в съблекалнята за миналогодишната драма с Динамо, която ти пропусна, тъй като още не беше трансфериран?

- Гледах втория мач. Нормално, всички в отбора говорят за нещастния гол в 98-ата минута в Загреб. Но тръгнем ли да гоним сляпо някакво отмъщение, ще сбъркаме. Този мач ще го спечелим, ако играем умно.

- Кой е най-добрият защитник на гостите?

- Шимунич. Много е опитен, знае къде да застане, макар че е поизгубил от бързината си. Продължава да бъде добър, има своите оръжия.

- Като словенец усещаш ли някаква по-особена тръпка от мач срещу хървати?

- Аз лично не се влияя от подобни неща. Нищо особено, пореден мач в групите.

- А по принцип в Словения имате ли закачка с хърватите?

- Има такива неща. Но са незначителни. Лично аз съм далеч от тях.

- Да те върна към гола в Холандия, само въпрос на инстинкт ли беше той?

- Определено е инстинкт, в такива моменти нямаш време. Въпреки че, когато видях вратарят да излиза, си помислих - ако случайно сгреши, ще стрелям директно в мрежата, пък каквото стане. Е, получи се.

- Това ли е най-важният и най-красив гол в кариерата ти?

- За красив - май да. За важен - 100%. В Словения нямаме кой знае какви мачове на международна сцена.

- Ще успее ли Лудогорец да издържи на това темпо - мачовете в България станаха доста, а сега и Лига Европа?

- Затова сме не 22, а дори повече футболисти. Всеки може да влезе и да играе. Най-важното е друго - след мач да се направи бързо и правилно възстановяване.

- Доста отбори ви подгониха за титлата, кой ще е основният конкурент на Лудогорец?

- Рано е да се мисли. Има 5-6 отбора в битката и едва ли ще стане ясно преди самия финал.

- Кой тим ще прескочи групата? Освен Лудогорец, както ще ми отговориш?

- Лудогорец и ПСВ.

- Да, но ПСВ загуби точки, въпреки че дни по-късно буквално преби "Аякс"?

- ПСВ имаше огромно желание да ни победи, това се видя. Ние обаче изиграхме изключително силен тактически мач в продължение на 93 минути. Имахме малко късмет в началото, но пък после можеше да бием и с 3:0.

- Спомена тактика, каква все пак е разликата между Стойчо Стоев и Ивайло Петев?

- Аз работих еднакво съвестно и при двамата. Никога не правя разлика между треньорите, защото не е професионално. Не бих тръгнал срещу Петев, Стоев или който и да е бил друг треньор.

- Как се чувстваш в Разград, сам ли живееш?

- Имам приятелка, заедно сме от близо 4 години. Тя е с мен в Разград. Още не планираме сватба и деца, но нищо не се знае. И аз идвам от малък град в Словения, но там регионът е много по-развит от този в Разград. Това прави впечатление. За футболисти обаче е перфектно. Тренираш, почиваш, няма какво друго да правиш.

- Успя ли да разгледаш някой друг град в България извън лагерите и мачовете?

- Сега имам много малко свободно време, иначе с приятелката ми отскачаме до Варна. На морето е, много ни харесва. Даже останахме 2-3 дни през ваканцията при приятели.

- Имате интересно родно място - Словенски Градец, който е до границата с Австрия. До Първата световна война 75% от населението говорело немски. Коя култура надделява повече в момента?

- О, немският е изчезнал отдавна, а културата ни е изцяло словенска. Нещо повече, границата е на 2 километра, а от другата й страна хората също говорят словенски.

- Там ли живееш още?

- Не, при приятелката ми, близо до Целие.

- Имаш ли някакво хоби?

- Тенис, много играех в Словения. Тук не ми остава време.

- Наскоро в родината ти имаше европейско по баскетбол, този спорт май изпреварва по популярност футбола?

- Това лято - да. Иначе футболът е номер 1, поне така мисля. Да ви кажа, много са условни нещата. И в Словения няма никакви пари за спорт, направо е трагедия. Постигнем ли някакъв успех, спортът става временно най-популярен. Нямаме много поводи за радост в това отношение.

Вестник "Стандарт"