Марселиньо: Всички чакат от мен да вкарам 2 на Динамо

Снимка: ludogorets.com
За последните 2,5 години един чужденец се откроява над останалите в "А" група. Това е Марселиньо. Звездата на Лудогорец е сред основните футболисти на разградчани и бързо след идването си пасна на отбора. Марселиньо има стари сметки за уреждане с Динамо и точно преди мача с хърватите от Лига Европа сподели своите очаквания пред "7 дни спорт".

- Марселиньо, защо не можахте да победите Ботев Пд през уикенда?

- Това беше много труден мач. Ботев е много силен отбор, един от най-добрите в България, и беше съвсем нормално да се затрудним с тях. Аз обаче мисля, че те не дойдоха за победа, просто не искаха да загубят в Разград. Играха с 10 души отзад и разчитаха единствено на наша грешка. Мисля, че имаха една много добра възможност, когато ни хванаха на контраатака и тогава Анисе излезе срещу нашия вратар. Чворович обаче се справи прекрасно. Аз също имах ситуация да вкарам и много се ядосвам, че не успях да уцеля вратата.

- Фатално ли е, че не успяхте да победите?

- Не, не мисля, че е чак толкова лошо. Все пак да не забравяме, че ние още сме на първо място и имаме аванс от 4 точки пред Ботев. В Разград още нямаме загуба, дори не са ни вкарали гол. Ние винаги излизаме за победа, особено вкъщи, пробвахме да го направим и с Ботев. Желанието на всички футболисти и на треньорите беше да победим, защото щяхме да им дръпнем със 7 точки, но в крайна сметка не можем да върнем времето назад. Има още много мачове до края на сезона.

- Само Ботев ли е конкурент за титлата?

- Според мен на този етап точно Ботев е отборът, който ще ни бъде най-сериозен противник. За Левски и ЦСКА ще бъде много трудно да се включат в битката. Но има много мачове. ЦСКА и Левски са големи отбори, те имат история, имат много фенове и са имена, така че те също не са за подценяване. Според мен обаче не трябва да отписваме и Литекс, те също са близо до нас.

- Натрупва ли се вече умората, играете през няколко дни?

- Няма как, вече усещаме умора. При всички момчета е така. Видяхте, играхме в сряда срещу Локомотив Сф, тогава беше и много топло, теренът лош, хвърлихме много сили. В събота играхме с Ботев, срещу силен отбор, пак нямаше как да се пестим. Сега идва следващият мач, нормално е да има умора. Но когато искаш да играеш на високо ниво, да си в Европа трябва да играеш през няколко дни.

- Ще бъде ли мачът с Динамо Загреб по-специален за теб?

- Чакам го от доста време, това не е лъжа. Усещам, че и в града има доста голяма еуфория, феновете говорят за този мач. Даже ме спират и всеки иска от мен да вкарам 2 гола на Динамо. Бих се радвал, ако отново успея да им вкарам, но е по-важно да ги победим. Спомняте си как през миналата година играхме много добре в Загреб, победата беше буквално в ръцете ни, но в крайна сметка я изпуснахме. Според мен обаче този двубой е забравен, от тогава мина много време, изиграхме много срещи в Европа и вече сме по-зрели.

- Как преживя миналогодишното отпадане от Динамо?

- Това беше истинска катастрофа. Всички вече виждахме как продължаваме напред, а ни вкараха в последната секунда. Факт е, че този мач ми се отрази много лошо, тогава бях в отлична форма, вкарах и в двата мача, а после всичко се срина. Дълго време не можах да се възстановя, но знам, че сега всичко е зад гърба ми. В съблекалнята си говорихме, че не трябва да мислим за предишния мач с Динамо. Идва един напълно нов мач, в който трябва да победим.

- По-силен ли е Лудогорец от миналата година?

- Мисля, че сме по-зрял отбор. Не мога да кажа дали сме по-силни или не, но резултатите в Европа показват израстването ни. Мисля, че сега сме по-здрави в защита. Отборът играе по-компактно, бори се постоянно, всеки помага в дефанзивен план. Гледам и по себе си. В момента се връщам и в защита и играя по-здраво. Знам, че има какво още да се желае от мен в този аспект, но аз по принцип съм си футболист за атаката, обичам да играя напред. В момента Лудогорец е голям колектив и това се вижда на терена.

- Свикна ли вече с живота в България?

- Да, напълно. Тук ми харесва, България ми допада. Ако не ми харесваше, нямаше да стоя тук. Знаете колко пъти имаше оферти за мен, можех да отида в друг отбор. Всеки път съм говорил с шефа Кирил Домусчиев и съм му казвал "Не искам да си ходя, искам да съм в Лудогорец". Те уважиха моето желание, в клуба също ме харесват и затова съм тук. Моето семейство се чувства отлично в България и Разград, двете ми деца са тук със съпругата ми. Ако мога да остана до края на кариерата си в Лудогорец, не бих имал нищо против.

- Какво знаеше за българския футбол, преди да дойдеш тук?

- В интерес на истината не знаех много. Бях чувал за Димитър Бербатов, който по това време играеше в Манчестър Юнайтед. Той е голяма звезда и съм го гледал. В момента ми харесва един от националите на България - Александър Тонев. Разбрах, че вече е в Астън Вила, допада ми стилът му на игра и това, че има хубав удар. Иначе много ми харесват още Георги Миланов и Тодор Неделев. Това са много добри играчи, които са и доста млади. Мисля, че националният отбор ще постигне големи успехи с тях.

- Ти имаш български паспорт, би ли играл за България?

- Казах вече, че харесвам България. Играя тук почти 3 години, ако има шанс и Любослав Пенев мисли, че мога да помогна, аз бих приел поканата му. Ако ме викнат да играя за България, ще играя здраво и ще се раздавам. Засега обаче мисля само за Лудогорец, искам да се представим добре в Лига Европа.

Вестник "7 дни спорт"