Лудогорец е длъжен да прескочи групата

Никой не си помисляше, че Лудогорец може да удари ПСВ Айндховен насред Холандия. Но за учуда това се случи. Успехът там обърка сметките на останалите отбори и донякъде развърза примката за излизане от групата. От сега нататък всичко е техните ръце и крака. Мисля, че програмата им се нареди много добре, тъй като след един такъв голям триумф играят в България. До голяма степен този мач с Динамо Загреб ще предначертае пътя им. Така да се каже картите са на масата и само трябва да се доиграе раздаването, но за всеки ход е нужна и доза мисъл.

Вратите към продължаване към елиминационната фаза ще се отворят, ако днес Лудогорец спечели. В моментната ситуация отборът не само, че има шансове, но е и задължен да прескочи тази група. Те трябва да победят на всяка цена, защото тези три точки ще дадат сериозен тласък и до края ще могат да контролират развоя на останалите мачове. Първо, победа над хърватите ще ги извади на повърхността и ще създаде много добри предпоставки за атака не само на класиране, но и на спечелването на групата.

От друга страна клубът има да си връща на Динамо Загреб. Преди година съдбата ги наказа, но сега им дава уникален шанс да покажат, че миналото лято по-добрият отбор е отпаднал. В момента тимът от Загреб се намира в криза. Не вървят нагоре от доста време насам, а слизат с бързи темпове надолу. В шампионата са на първо място, но здраво лъкатушат. Смениха редица треньори за една година и половина, а това не промени нищо в поведението на отбора, което говори, че нещата са сбъркани някъде другаде.
Не бива да има какъвто и да било страх от Динамо Загреб. Разградчани трябва смело да се хвърлят напред, защото преодоляването може да значи отиване в друга сфера. Със сигурност ще има и доза надхитряне на високо ниво. Дано, както и с Одеса на хърватите да не им провърви. Не искам да взимам страна и да коментирам работата на Стойчо Стоев. Но всеки сам може да си прави изводите.

В Динамо има разединение. Водят се войни между феновете и шефовете, което никога не води до позитиви за клуба. Но във футбола няма нормални неща. Вижда се, че не само в Балканските страни има противоречия. Признание за тях остава единствено, че са един от малкото от Източна Европа, които успяват да трансферират футболисти за добри пари на Запад.
Категорично тези три точки ще са златни и Лудогорец не може да си позволи да ги изпусне. Не мисля, че другите отбори в групата ще могат да се съвземат от изненадващия удар, който получи ПСВ. Освен това самата победа в Айндховен хвърли ръкавицата към останалите – Динамо и Черноморец. При всички положения ако хърватите паднат, то шансовете им ще станат изключително малки. За ПСВ смятам, че те приключиха с Лига Европа.

Със сигурност Лудогорец заслужава признание за стореното досега. Трябва да се каже браво на хората в клуба за свършената работа до момента, защото много малко отбори в България са докосвали излизането от групите. Но успехът им не е само за тях, но и за целия ни футбол. Можеше обаче да бъде по-добре, но и това е много сериозно постижение.

Иван Вуцов, специално за вестник "Тема Спорт"