Стойчо Стоев е изправен пред важен избор

Снимка: LAP.bg
Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев ще трябва да вземе няколко много важни решения в най-скоро време. Просто в момента при шампионите ситуацията е такава, че ще трябва да се избира, няма как.

За какво става въпрос. В последния месец Лудогорец се справи перфектно в много тежки условия - Стойчо почти нямаше здрави играчи, а на всичкото отгоре тимът играеше много мачове в сгъстен цикъл. Въпреки нуждата от ротацията, възможностите не бяха чак толкова много, особено в защита.

Сега обаче идва времето за решения, а по всичко изглежда, че те ще са много важни. Лудогорец влиза в серия от трудни и решаващи мачове. Още в неделя шампионите приемат Литекс, а 4 дни по-късно гостуват в Одеса на Черноморец. Две победи ще са истински джакпот. Първо зелените ще се отдалечат сериозно от най-близкия си преследвач в "А" група, а в Лига Европа това би означавало трета победа поред, което пък решава много от въпросителните в групата.

От доста време насам обаче Стойчо Стоев разполага с всичките си футболисти. Проблеми с контузени не съществуват и е съвсем логично да започнат да се появяват въпросителни и дилеми. Най-вече защото дори тези, които получаваха по-малко шансове до този момент, вече се представят много силно. Шоко беше твърда резерва през миналия сезон. В началото на тази кампания положението на бразилеца беше същото. След контузията на Йордан Минев обаче Шоко най-накрая получи шанс и до този момент го използва с пълна сила. В последните няколко мача бекът се представя много силно и напомня за най-добрите си дни. Това пък съвсем логично поставя много въпроси пред Стойчо Стоев - дали да разчита на добрата форма на Шоко, или да залага на опита на Йордан Минев. Двамата бяха несменяеми титуляри през първия си сезон в Разград, но към момента са по-скоро съперници за място сред 11-те. Другият бек Кайсара изглежда като абониран да бъде титуляр, след като вдигна много нивото си през този сезон и е сред най-силните играчи на шампионите.

Почти същото е положението и в средата на терена. Стойчо Стоев разполага с трима равностойни полузащитници, а местата са само две. Светослав Дяков, Фабио Ешпиньо и Христо Златински не могат да бъдат на терена по едно и също време, или поне се случва прекалено рядко. Така на треньора му остава да решава кои двама да избира за титуляри. Капитанът Дяков трудно може да бъде оставен на пейката. В началото на сезона по-често Златински играеше, но сега вместо него Стоев пуска Ешпиньо. В интерес на истината португалецът вдигна много нивото си и се отплаща с много силни игри, което пък също поставя дилема пред наставника.
На Стойчо Стоев без съмнение ще му става все по-трудно да избира титулярния си състав. Просто в Разград равностойните футболисти са доста, но на терена могат да бъдат само 11.

Вестник "7 дни спорт"