Иван Стоянов: Ще си изкарам яда на Черноморец

Снимка: LAP.bg
Иван Стоянов е един от най-опитните футболисти на Лудогорец. Бившият ас на Сливен, Щутгарт и ЦСКА има сериозен стаж по европейските терени и доста паметни моменти. Преди гостуването на Черноморец Одеса крилото на шампионите сподели пред „7 дни спорт” какви са очакванията му за мача и как върви подготовката.

- Иване, какво е настроението след поражението от Литекс?

- Според мен е добро. Мисля, че загубата от последния кръг, която ни нанесе Литекс вече е забравена. От тук насетне мислим само за мача с Черноморец, надявам се да излезем максимално мобилизирани и да покажем, че загубата ни в неделя не е закономерна. Дано да си вземем нужното от Одеса и да се завърнем в България с положителен резултат.

- Болезнена ли е тази загуба, още повече че досега не бяхте получавали 4 гола у дома?

- Не е приятно, но все пак това е футболът. Няма какво да се прави. Важното е да си извадим нужните поуки, да си направим заключенията и да не допускаме такива грешки отново. Затова футболът е интересен, понеже се получават такива резултати. Това в никакъв случай не означава, че подценявам отбора на Литекс, напротив, той е силен и доста балансиран. Просто си използваха по-добре шансовете, които им се откриха.

- До момента няма изявен фаворит в „А” група, какво мислиш за борбата в първенството?

- Да, така е, наистина няма изявен фаворит. Ние и Литекс водим, но ЦСКА е доста близо. Първенството наистина е много интересно. Аз лично бих се радвал да има още такива мачове, какъвто се получи този в неделя между нас и Литекс. Наистина имаше нерви и малко повече емоции, но и двата отбора играха футбол и мисля, че феновете са останали доволни от това. Сегашната ситуация в „А” група пък сигурно е хубава и за публиката, защото така стадионите може да се пълнят повече.

- Май всяка година си говорим едно и също – че първенството е по-интересно от предходното, така ли е?

- Категорично да. И аз наскоро мислех това. Преди година говорихме как има много интересен шампионат и не може да е по-завързан, но ето че сега се получава нещо ново. Има нов формат, по-малко отбори, но разликите отново са малки, а качествените тимове са доста. Но нека да бъде така, по-добре стадионите да са пълни.

- Имате ли сили да се борите на 3 фронта през този сезон?

- Мисля, че да. До момента се представяме много успешно, играем добре и за първенството, и в Лига Европа. Прескочихме първия етап от купата, тепърва идват и по-сериозните мачове. Дано да сме живи и здрави, ще видим къде ще сме в края на сезона.

- Как се поддържа гладът за успехи в такъв клуб като Лудогорец?

- Не мисля, че е много трудно. Всеки иска да побеждава, всеки иска да е на върха, да се доказва, да играе в Европа, а с това защо не и да си осигури трансфер навън. Няма значение, че сме били шампиони два пъти поред, все пак това вече е минало време. Сега тече новото първенство, целите си остават същите. Във футбола трябва да се доказваш постоянно. При нас колективът е хубав, всеки се бори за мястото си и дава най-доброто от себе си. Не мисля, че при нас има пренасищане от успехи. Едва ли има футболист, който излиза на терена и не иска да бъде победител. Аз поне не познавам такъв.

- Последните няколко мача оставаш по-често на пейката, има ли събрана спортна злоба в теб?

- Да, определено има спортна злоба. Раздразнен съм вътрешно и може да си го изкарам на Черноморец. Все пак това е футболът, повтарям се, отново. Наистина се боря за мястото си, стремя се да се представям добре на тренировки. Кой ще играе в мачовете, вече решават треньорите. Затова сме 25 души, за да може да има по-голям избор и всеки да получава шанс.

- Като че ли на твоя пост конкуренцията е най-голяма?

- Не мисля, че само в предни позиции и на крилата конкуренцията е голяма. На всеки пост в Лудогорец има класни футболисти, треньорите наистина се затрудняват с такива играчи.

- Тежи ли ти, че няколко мача си без гол?

- Нормално е, има и такива периоди. Не лъжа, че не ми е приятно. Сами знаете, че съм футболист, който е свикнал да вкарвам голове. В последните 2 сезона наистина имах късмет да бележа повече и да бъда водещ реализатор на отбора. Понякога обаче се случва така, че нямаш късмет, не ти се получават нещата, топката не влиза или просто голът не те иска. Аз обаче вярвам, че рано или късно ще се отпуша и ще започна да вкарвам.

- Какво знаете за Черноморец Одеса, като че ли са най-непознатият отбор в групата?

- До онзиден аз лично не знаех нищо за тях. Последните 2 дни гледахме видео от техни мачове. Определено Черноморец не е отбор, който може да подценим или да подходим по-леко. Интересното е, че те са противоположност на нас. Това не е отбор, който разчита на техника или импровизация, напротив, разчитат главно на физика и повече единоборства. На практика това си е един типичен руски отбор. Надявам се с нашата техника и характер да успеем да си вземем нашето.

- Трябва ли да се подходи по-предпазливо?

- Според мен да, трябва да сме с една идея по-предпазливи и може би по-разумни. Не бива да бъдем наивни и да се хвърляме от първата минута, което пък да ни създаде проблеми. Но да не забравяме, че ако си вземем трите точки в Одеса, сме не с единия, ами направо с двата крака извън групите. Все пак трябва да внимаваме, да не забравяме, че украинците са домакини и ще излязат да търсят победата от първите минути. Надявам да успеем да реализираме нашите положения и късметът да ни се усмихне.

- Ти си достатъчно добре запознат с руския футбол и този в бившия СССР, игра година и половина в Русия, с ЦСКА пък отстрани Динамо Москва.

- Да, познавам доста добре стила в Русия. Свикнал съм с техния футбол, наистина се играе доста здраво. Това обаче мен лично не ме плаши. Мисля, че имах нелош престой в Алания и това може да ми бъде от полза. Надявам се да играя и да помогна на отбора.

- Може ли да бъде полезна контролата с Металург Донецк, който срещнахте в Австрия?

- Може би донякъде ще ни е от полза. Аз си спомням много добре този мач. Надиграхме ги тотално, но пропуснахме дузпа, а и още няколко отлични положения. Едното даже беше на моята сметка, но не можах да вкарам. Все пак мач с мач не си прилича и не може да се осланяме на тази контрола. Трябва да сме пределно мобилизирани и да използваме шансовете си.

- Търсил ли си мнение от твои колеги, които познават Черноморец?

- Не, не съм говорил с никого, който е играл срещу Одеса. Треньорите са ги разучили доста добре. Помощник треньорът Явор Вълчинов ги гледа на живо срещу Металист Харков, така че мисля, че имаме достатъчно информация.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"