В Европа Лудогорец вече е в свои води

Снимка: Lap.bg
Не може да отречем, че Лудогорец показва много качествен футбол. Но не знаем как ще се отрази звучната загуба от Литекс в последния кръг на А група. Ако Стойчо Стоев и екипа му са успели да оттърсят бързо футболистите от този психологически шок, то тимът ще покаже познатото лице.

Да, неизбежно е, ще има мачове, в които се забелязва лек спад в играта, но това е част от израстването на тима. Безпокойство обаче трябва да буди представянето в защита. По начало Лудогорец са стабилни в отбрана, но в последно време не го показват. По никакъв начин не трябва да повтарят играта си от мача с Литекс.

Вярвам, че срещу Черноморец шампионите ще подходят по-съвсем различен начин. Те трябва да действат по-прибрано и да не се оголват. Няма за къде да бързат, защото са в много изгодна позиция. Украинците са силов и атлетичен отбор. Затова разградчани трябва да бъдат нащрек, тъй като ахилесовата им пета е именно при центрирания и статични положения. А в такива случай добра сложените футболисти от Одеса имат голям превес. Лудогорец трябва да се опита повече да задържа топката и да залага на техника. Мисля, че Дяков и Марселиньо могат да внесат нужното спокойствие в тази зона. Те са играчи, които няма да се изплашат от груби и твърди действия. Мисиджан също прави много добро впечатление, но все още трябва да се доказва. Важно е как ще продължи напред. Определено това е козът на Стойчо Стоев.

Срещу такива отбори от бившия Източен блок е много важно да държиш и да контролираш събитията, защото те играят директен футбол. Ако се увлечеш по темпото им може да стане много лошо. Затова е нужно да убиеш устрема им от рано и да контраатакуваш.

Точковият актив предразполага Лудогорец да играе с повече мисъл. Не бива да се повлияват от ентусиазма, който да ги кара да атакуват от първата минута. Няма смисъл да се предприемат необмислени рискове, които накрая ще струват скъпо. Трудно шампионите могат да вземат победата в Одеса, но ако играят с хладен разум ще измъкнат точка. За разградчани е важно да покажат характер. Срещу Динамо Загреб и ПСВ не се уплашиха да разиграват топката и това трябва да се повтори и в Украйна. Но не бива да остава едно заблуждение, че хърватите са много сериозен отбор. Напротив те бележат голямо отстъпление. Най-хубавото е, че Лудогорец вече започна да се чувства в свой води и да играе спокойно сякаш не е за втори път е на международната сцена, а за двадесети.

Най-важно е шампионите да подходят много сериозно и концентрирано, а не така лековато както срещу Литекс. Не бива да бъде подценяван Черноморец, защото ако това се случи ще е пагубно. Ако играят на сто процента мобилизирано няма да имат проблем, но ако се отпуснат малко Одеса ще ги прегази и тогава става лошо.

Един успех там ще очертае пътя им за излизане от групата. След това те ще могат да крадат точки от всеки, а и останалите ще са малко или много назад. Не съм убеден, че ПСВ приема на сериозно участието си в Лига Европа, докато Черноморец играе на ръба на възможностите си. Затова излизането от групите ще е голямо постижение за Лудогорец и България.

Стефан Грозданов, вестник "Тема спорт"