Владислав Стоянов е смес от Шилтън, Бонър и Саутол

Снимка: LAP.bg
Вратата към 1/16 финалите в Лига Европа вече е открехната за Лудогорец. Главна заслуга за това има вратарят на "орлите" и националния отбор на България Владислав Стоянов.

Влади спаси невероятни положения в Одеса. Гостуването на разградчани на украинския Черноморец напомни за двубоя на стадион ЮНА в Белград срещу Партизан където с намесите си, юношата на ЦСКА, остави светофара да свети на червено за сръбския тим.

Интересно е,че сценарият в Одеса и в Белград бе един и същ. Блестяща игра на Владислав Стоянов в мачове завършили по 1:0 за Лудогорец. На всичко отгоре с голове на един и същ човек - Христо Златински. В Белград Ицо отбеляза от дузпа в края на второто полувреме, а в Одеса от фаул в самия край на първата част.

Да се върнем към стража на Лудогорец. Влади има на пръв поглед тромаво излъчване на мечок. Прилича на вратар от Острова от 70-те и 80-те години. Той е смес от Питър Шилтън, Пат Бонър и Невил Саутол.

Наистина с вида си на ретровратар от Острова Влади става още по-симпатичен. Не тръгва да се мята предварително като риба на сухо. Следи отлично играта и това му помага да направи решителна крачка вляво или вдясно, или просто да остане на мястото си, в зависимост от изстреляната към него топка. С пестеливи движения си намира точна позиция. Често очи в очи с нападателя печели последния двубой, и топката не навестява мрежата. Разбира се има случаи когато се разтяга по ъглите. Както го правеха и тези на които прилича - Шилтън, Бонър и Саутол.

Има мачове в които нещата не се получават. Като при първият гол който получи от фаул с националния отбор в Армения когато не мръдна заради майсторското изпълнение на фаул. Или в последния шампионатен мач с Литекс в Разград, когато в открит мач му отбелязаха четири гола. Но на всеки вратар по света се случва да няма ден.

В Лига Европа Лудогорец върви напред и заради железните нерви, които показва Владo Стоянов в ужасяващи на пръв поглед мачове като гостуванията на Черноморец в Одеса и на Партизан в Белград. Нещата вървят повече от добре. Влади прави чудеса от храброст, запазва мрежата си суха. А дежурния голмайстор Христо Златински не бърка, и Лудогорец печели с по 1:0.

Михаил Савов, sportline.bg