Стойчо Стоев: Лудогорец радва хората и това е най-важното

Снимка: LAP.bg
Старши треньорът на Лудогорец говори пред „Тема Спорт” два дни след триумфа на българския шампион в Одеса.

Г-н Стоев, осъзнавате ли, че Лудогорец надмина и най-оптимистичните очаквания на непредубедените любители на футбола?

- Наистина резултатите ни в групите на Лига Европа са забележителни. Едва ли някой е очаквал да направим такъв старт с три поредни победи, в които да не допуснем гол. Всичко, което постигнахме дотук в групите, е фантастично. Най-важното е, че футболистите вече натрупаха солидно самочувствие в европейските мачове, което ще ни помогне и през следващите кампании. Момчетата се защитиха по най-добрия възможен начин. Защитиха името си като футболисти, вдигнаха авторитета на клуба и ентусиазираха разградската публика, а вероятно и не само нея. Много хора, които не симпатизират на Лудогорец, се радват на нашите успехи. Това се усеща все по-осезаемо. Една от основните цели на футбола е да радва хората и мисля, че Лудогорец го прави.

- Къде виждате Лудогорец в края на сезона?

- Не бива да се натоварваме със свръхочаквания и някакви задължителни цели. Ние просто трябва да правим на терена това, което тренираме. Нищо повече. Футболистите вече са убедени, че това, което тренират, дава резултат по време на официалните мачове, което създава една пълноценност и настроение. Не очаквайте от мен да чертая планове и да казвам, че ще побеждаваме във всички мачове. Ясно е, че това е целта ни, но е още по-ясно, че няма отбор, който да печели постоянно. Случват се и такива мачове като този с Литекс. Важното е да не изневеряваме на стила си и да се придържаме към това, което тренираме.

Кой беше най-трудният ви мач, откакто поехте Лудогорец?

- Имаше много тежки мачове. И реваншът в Белград срещу Партизан, и в последния шампионатен кръг срещу Литекс, но най-вече може би последният ни двубой в Одеса. Във всички мачове Лудогорец трябваше да показва не само класа, но и характер. Мисля, че го направихме. Трябва да се радваме на постигнатото и в същото време да засилваме стремежа си за развитие. Това е целта ни. Постоянно да правим крачки напред.

Но въпреки това загубихте от Литекс?

- Във футбола го има и това. С цялото ми уважение към Литекс твърдя, че резултатът не отговаря реално на показаното на терена. Ние вкарахме два гола, пропуснахме още доста, а и не ни дадоха чиста дузпа, която водеше със себе си и картон със строго определен цвят. Единственият мач, от който можем да се срамуваме, бе този срещу Черно море във Варна. Във всички останалите срещи къде повече, къде по-малко ние показахме нашия стил и доминирахме.

Докъде ще стигне Лудогорец в Лига Европа?

- Нека защитим първото си място в групата в оставащите три срещи. След това предстои зимна пауза... Искам да продължим по същия начин както досега и успоредно с това да изчистваме грешките, които допускаме. Поздравявам футболистите за това, което постигнаха до момента.

Росен Ангелов, Тема Спорт