Пролет пукна за Лудогорец

Снимка: LAP.bg
Ако Лудогорец беше като несериозните клубове и си правеше стратегията мач за мач, в Разград нямаше да са изключително доволни от това, което показаха шампионите срещу Черноморец Одеса. Резултат 1:1 и игра, която в много моменти от мача не вървеше, това не е повод за голяма радост.

Но понеже Лудогорец се утвърждава като сериозен клуб, в Разград трябва да са изключително доволни и от постижението си да прескочат груповата фаза на Лига Европа. За другите български клубове вече е мечта самото попадане в групите, а Лудогорец отиде на елиминационна фаза, и то категорично, преди изиграването на последните два мача.

Големият успех на разградския тим е, че е стигнал такова ниво, че в момента на практика се състезава сам със себе си. От време на време Лудогорец се забърква в някакви дребни интриги в България, без обаче да има доказателства за вина. Това, че от ЦСКА търсят причината за някои свои несполуки в дългата ръка на Разград, си е изцяло за сметка на клуба от Борисовата градина.
Лудогорец вирее в среда, която е много различна от страстите в българския футбол. Общо взето техният режим е - пътуване навън за мач от Лига Европа, рутинно двубойче у нас, пътуване до София за мач от Лига Европа, малко по-сериозна среща у нас и това ще продължи и през зимата, та чак ще захапе и от пролетта на 2014 година. Дори и в повечето мачове в България треньорът Стойчо Стоев разчита на други футболисти. Този сезон Лудогорец е настроил приемника си на европейски вълни, а останалите ни участници забравиха, че са пътували до Казахстан, а пък Литекс и ЦСКА изобщо нямаха такива емоции.

И в четвъртък вечерта на стадион „Васил Левски“ всичко бе различно. Прожекторите някак си светят по-особено и ясно, когато има международен мач. Лудогорец вече се отракаха и по отношение на организацията около такива мачове все едно играят в международните турнири редовно от много години насам. Дори и в изказванията си хората от Разград бягат от провокациите, елементаризма и дребнотемието, всичко им е някак си лустросано и лъскаво. Останалите се въртят в някакви скандали, спретват си дрязги, замерват се със съдийски компромати, а Лудогорец играе в Лига Европа и си прави кефа. Тук някакви, макар и вечни дербита минават и си заминават, някакви мачове се състоят по ясен сценарий, други са уж оспорвани, едни пукат топката, други си подават по 4 пъти за 90 минути, а Лудогорец си чака четвъртъците и си играе своите мачове.

Още два четвъртъка тази година и поне още два през следващата - не само че никак не е зле, но направо е чудесно. Представяте ли си и догодина как всички коментират зимните си подготовки и селекцията като отворен процес, в Разград ще обсъждат съперника си в елиминациите на Лига Европа. Сега всички мислят за зимата, а в Разград вече пукна футболната пролет.

Твърде вероятно Лудогорец преди първите европейски мачове да е подсилил състава си с поне двама играчи с ценови диапазон от 500 хиляди евро нагоре. Ето такива футболисти трябва да прибави Стойчо Стоев, за да получи още повече класа. И понеже Лудогорец е най-вероятният следващ шампион, можем да очакваме и други поне две такива попълнения през лятото на следващата година, когато ще е следващата атака на Шампионската лига. Някой ще каже, че е още рано да слагаме тигана на котлона, но в Разград със сигурност не са „мач за мач“ и тези подробности и детайли вече са обмислени добре.

А ако трябва да разгледаме конкретно срещата с Черноморец Одеса, тя бе по-скоро стратегическа с цел спечелване на нужната за класирането точка. Гостите бяха по-здрави физически като единици, имаха повече мощ, а и като цяло украинците са с по-голям бюджет, което респективно означава и по-скъпи футболисти. Черноморец и в Одеса си беше много грамотен отбор. В София украинците също можеха да победят. Стойчо Стоев рядко изглежда толкова неспокоен край тъчлинията, а жестовете му подсказваха, че играта на отбора не му се харесва. Това не бе техният мач, но те си изиграха ролята, когато трябваше, а им предстои да разцъкат и с ПСВ Айндховен в София.

Но както се казва, Черноморец Одеса бе само една важна крачица по пътя към целта. А каква е целта? Тя вече е изпълнена. Лудогорец се постави сам в друга среда и засега вирее успешно там, докато останалите гледат всичко това по телевизията и цъкат с език.

Желю Станков, вестник "Тема Спорт"