Кишада: В Разград сбъднах мечтата си

Снимка: LAP.bg
Жуниор Кишада се оказва щастливият жокер на Стойчо Стоев. Нисичкият бразилец започна титуляр в двете домакинства в Лига Европа през този сезон - с Динамо и Черноморец, в които вкара 2 гола. 24 часа след равенството с украинците, което класира отбора напред, Кишада сподели пред "7 дни спорт" чувства ли се герой, трудно ли се е адаптирал в Разград и какви са целите пред отбора. Бразилецът впечатли с отличния си български и нито един момент не поиска помощ за превод.

- Жуниньо, какво е настроението след мача с Черноморец и осъзнаваш ли какъв важен гол вкара?

- Вече доста време след мача доброто настроение не ни напуска. Всички в отбора са усмихнати, чувстват се отлично и това е много хубаво. Мачът беше много труден. Всички знаехме колко е важен и как една точка ни класира напред в турнира. Радвам се, че отбелязах, и по този начин помогнах на отбора.

- Вкара и на Динамо Загреб, какво е усещането с твоите голове тимът да продължи напред?

- Чувството е страхотно, все пак аз съм нападател, а моята работа е да вкарвам голове. Радвам се, че не подведох треньорите, които ми дадоха шанс. Това обаче и много задължава, трябва да продължавам да работя. За да можем да играем добре в Лига Европа, всеки футболист трябва да се раздава на 100% и да помага на отбора.

- Ти си по-лек нападател, беше ли трудно срещу такива високи защитници?

- Общо взето, всички защитници са по-високи и по-здрави от мен. Черноморец е много здрав отбор, през цялото време залагаха на единоборства. Аз обаче знаех какво трябва да правя. Треньорите ми казаха да използвам бързината си и да се опитвам да ги елиминирам още с първото докосване. Мисля, че нещата се получиха. Няма от какво да се оплаквам, понеже на терена не можеш да си избираш противниците. Не съм се изплашил от защитниците на Черноморец, гледах да използвам моите силни страни.

- Напоследък играеш редовно, как обаче се чувстваше през миналия сезон, когато беше резерва?

- Никой футболист не иска да стои на пейката, но на терена могат да са само 11 души. Аз винаги се опитвам да използвам шансовете, които ми дават. Тук обаче конкуренцията е голяма, има много добри футболисти. Виждате колко добре играе Безяк и колко голове вкарва.

- Чувстваше ли се по някакъв начин пренебрегнат от Ивайло Петев преди?

- Не, не е имало нещо подобно. Мисля, че аз по-бавно се адаптирах. Имах проблеми да свикна и заради това играех по-малко. Сега обаче всичко е зад гърба ми и се чувствам много добре. Мисля, че дори и Петев да беше треньор в момента, пак щях да играя и да получавам шансове.

- Почти 3 години си в Лудогорец, в началото мислеше ли, че подобен пробив в Европа е възможен?

- Всички се събрахме именно с тази цел. Искахме първо да сме шампиони, после дойде и мечтата за Шампионска лига. Тази година бяхме близо, но пък влязохме в Лига Европа. За да влезеш там, трябва да си наистина много добър. Мисля, че натрупахме много полезен опит сега, който да ни помогне догодина. Тук в Разград сбъднах мечтата си да играя в европейските турнири, и много се радвам.

- Имате ли сили да влезете в Шампионската лига?

- Не мога да кажа. Все пак аз нямам чак такива наблюдения. За първи път играем на такова високо ниво, нямаме опит. Аз обаче мисля, че лично за мен това е много полезно. Ето, сега сме в Лига Европа, вече записахме 4 мача, а това ни носи голям опит. Ще играем и в следващата фаза, а това също е добре.

- Помага ли, че бразилската група в Лудогорец е доста голяма?

- Със сигурност животът за нас е по-лесно. Адаптацията е много по-лесна, когато говориш с хора на родния си език. Когато някой има проблеми, винаги има кой да му помогне. Наистина сме задружни и се разбираме. Но това се отнася за целия отбор, не само за нас бразилците.

- С Марселиньо ли се разбираш?

- Да, разбирам се с него идеално - както на терена, така и извън него. Играхме заедно в Брагантино една година, сега пак сме заедно и то доста време. В Бразилия играехме по-често, сега не сме заедно на терена във всеки мач, но няма как.

- Прави впечатление разбирателството ви на терена, как го постигнахте?

- Играли сме доста заедно, но и като цяло Марселиньо е много умен. С него е много лесно да се играе, винаги може да измисли нещо интересно на терена. Когато Марселиньо е на терена, за противника винаги е опасно.

- Мечтаеш ли вече за трансфер навън?

- Мисля, че всеки футболист иска да играе в Шампионската лига и Лига Европа. Бих се радвал, ако има интерес към мен, но като цяло в Лудогорец ми харесва. Нямам намерение да си ходя.

- Трудно ли е за един бразилец да свикне в България?

- Не е лесно, понеже аз напуснах Бразилия за първи път, като дойдох тук. Ние сме близки със семействата си и това понякога ни пречи, искаме да сме заедно, но няма как. Когато семейството ти е до теб, ти се чувстваш по-добре. Също така в началото трудно свикнах и със студеното време и снега. Сега не ми правят впечатление.

- Много хора казват, че сте фаворит за титлата, имате ли сили за трета година поред да сте номер 1?

- Ясно е, че целта пред нас е отново да спечелим титлата. Тук има много добри футболисти, които искат да печелят. А и целта ни е да се пробваме в Шампионската лига, а това няма как да стане, ако сме втори в първенството. Трябва всеки играч, който дойде в Лудогорец, да знае, че този отбор се бори за титлата, нищо друго.

- Ти си използван почти навсякъде, къде ти е най-удобно - на върха на атаката или зад нападателя?

- Обичам да водя атаката, там съм свикнал, най-удобно ми е. От 4 години играя все на тази позиция. Ако обаче трябва, бих играл и на други места, стига треньорът да прецени.

- На фланелката ти пише "Кишада", откъде идва това?

- Това е името на родния ми град, идвам от градчето Кишада. Когато бях в Брагантино, в отбора имахме доста играчи, които се казваха Жуниньо, например Жуниньо Кишада, Жуниньо Паулища, Сампайо и т.н., затова трябваше да избера нещо. Реших на фланелката ми да пише Кишада и сега всички ме знаят така. Иначе в родния ми град ме наричат Жуниньо.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"