Владо Стоянов: ЦСКА е заплаха за титлата, но ще ги свалим на земята

Снимка: LAP.bg
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов е тясно свързан с днешния съперник на тима му - ЦСКА. 26-годишният футболист преминава в юношеската си възраст през школата на червените. Той изкарва близо 5 години в "Борисовата градина". Голяма заслуга за неговото привличане при червените има Светльо Мирчев, който от джоба си вади над 2000 лева, за да вземе вратаря от Металург Перник.

- Владо, в последно време ЦСКА се намира във възход, макар че загуби от Черно море в последния кръг. По-силни ли са червените отколкото преди няколко месеца, когато ги бихте с 3:0?
- Нормално беше да се вдигнат. Но те тръгнаха лошо, защото направиха селекция в движение. Сега вече събраха доста опитни и добри футболисти и е нормално да са във възход. Имат превъзходна публика, която им,помага. Това обаче не ни притеснява. Определено сега ЦСКА е далеч по-силен. Сега ще ни бъде много по-трудно да ги победим, за да не говорим за толкова категоричен резултат. Гледах доста техни мачове и мисля, че бяха спечелени повече на емоция. Играят с хъс и амбиция. Имат футболист като Вальо Илиев, който е един от най-добрите защитници, а и се е легитимирал в чужбина. Гъргоров имаше проблеми през пролетта, но сега влезе в оптимална форма. Милисавлевич също навлезе във форма и бихме могли да кажем, че е най-добрият им футболист. Мартин Петров също е доказано име. И ние като тях не бяхме допуснали гол в Лига Европа, но инкасирахме попадение срещу Черноморец Одеса. В неделя ще разбием мита, че на "Армията" не се вкарва и ще ги приземим на земята.

- Завръщаш се на "Армията", откъдето тръгна и кариерата ти. Навяват ли те някакви по-специални спомени?
- Нормално е да имам чувства към клуба. Все пак аз съм продукт на школата на ЦСКА. Дълго време тренирах в академията и мисля, че тя ми даде много. Но нямам сантименти. Сега защитавам цветовете на Лудогорец.

- Стойчо Младенов напоследък доста се оплаква от съдиите. Очакваш ли, че това може да се повтори и утре (б.а. - днес)? Оказва ли това някакъв натиск върху реферите?
- Не мога да коментирам господин Младенов. Като цяло темата "съдийство" избягвам да я коментирам, може би само веднъж съм го правил. Това за мен не е нормално, в Европа се правят дори по-фрапантни грешки и няма драми, а тук при един неотсъден фаул се търсят какви ли не конспирации. Все пак и съдията е човек, както футболистите грешим, така и реферите го правят. Затова за мен подобно нещо не е нормално и правил-но, а и оказва влияние, тъй като самите съдии се притесняват да не допуснат грешка, поставени са под високо напрежение. Нормално е по този начин и фенове да се настроят срещу тях.

- Считаш ли, че ЦСКА е сред конкурентите за титлата, тъй като в момента тимът е на цели 8 точки зад вас?
- Естествено, че ЦСКА е заплаха за титлата. Само за два-три мача можеш да си изгубиш цялата преднина пред останалите. А защо и Левски да не влязат в спор. Все пак и те бележат напредък. Литекс виждате, че успяха да ни победят. Те са много сериозен конкурент, а и са най-близко до нас като точково изражение. Но мисля, че всичко ще се реши в плейофите. Като цяло обаче съм на мнение, че ЦСКА не предявяваше амбиции за титлата, но с времето и напредването на шампионата започнаха да променят целта си. Бяха в ролята на аутсайдер, но сега са трети и са много сериозен тим.

- В последно време като че ли съсредоточавате усилията си върху Лига Европа, а първенството остава на заден план...
- Няма такова нещо, борим се и на двете места. Просто по един начин се играе навън, по друг - в България. Стремим се към титлата, тъй като искаме да гоним групите на Шампионската лига. На мнение съм, че практикуваме вероятно най-добрия футбол в България. Но има 4-5 терена тук, които не стават за футбол. И ние, и ЦСКА Паднахме на "Тича". Там това е картофена нива. Ние сме по-техничен отбор и ни е трудно да действаме на такива терени, а в Европа е различно.

- Дойде преди 10 месеца в Лудогорец. Очакваше ли такъв голям успех, да излезете от групите на Лига Европа?
- Очаквах го, заради това дойдох. Преди да подпиша, имахме разговори с ръководството и се запознах с техните цели и планове, допаднаха ми и аз дойдох да играя в Лига Европa, да се надяваме, че ще влезем и в Шампионската лига. Сега целта ни е да стигнем колкото се може по-напред.

- В профила ти във Фейсбук се появи интересна снимка на стара бележка от детството ти, на която пише: "От бъдещия вратар на националния отбор за г-жа Петрова”. Каква е историята й?
- Честно казано бях забравил това нещо. Мисля, че това е от осми клас, когато влязохме в гимназията. Тогава пишехме някакви пожелания за госпожата ни по немски език. По това време бях юношески национал и така написах. Радвам се, че тя го е запазила досега и аз настина съм изпълнил написаното.

- В последните два мача на националите Любо Пенев ти гласува доверие, но за съжаление не се класирахме на световното.
- Радвам се, че съм спечелил доверието му. Не успяхме да се класираме, но под негово ръководство вдигнахме много нивото си. Спомняте си къде бяхме преди това - никой не ни броеше за живи. А сега се борихме като равен с равен с останалите. Най-хубавото е, че Любо остана треньор. С него ще вървим нагоре и ще продължим да се развиваме. Сигурен съм, че ще постигнем успехи.

Вестник "Тема Спорт"