Стойчо Стоев: Не показвам емоция, това вреди на футболистите (ВИДЕО)

Снимка: bTV
Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев даде интерю за предаването "Зона спорт" по bTV Action. Той говори за успехите в Лига Европа и за предстоящото дерби с ЦСКА.

- Г-н Стоев, отминаха ли вече емоциите от мача срещу Черноморец (Одеса)? Вече трябва да се настройвате на друга вълна?

- Отминаха. Това задоволство, тази приятна умора вече премина. Отборът вече е настроен на вълна българско първенство и конкретно за мача с ЦСКА.

- Освен умора, може би има и проблеми с контузии. Имахте такива преди мача с Черноморец...

- По принцип имаме, тъй като и в мача с Одеса определен брой футболисти влязоха с проблеми. При някои си продължават проблемите. Все пак има още една тренировка и ще преценя реално дали мога да ги ползвам в мача, но ако не, ще използвам другите футболисти. Доволен съм и от другите, тъй като досега поне по никакъв начин не са ме подвели.

- Колко важен е този двубой с ЦСКА в София?

- Трудно ми е да ви кажа. Всеки мач си има някаква важност. Ясно е, че при победа се откъсваш с доста точки от ЦСКА. За тях също е важен, тъй като и те оценяват, че ако загубят, вече става доста трудно да атакуват шампионска титла. Всеки мач си има някаква стойност, тъй като побеждаваш ЦСКА, а губиш примерно от Любимец, губи се смисъла. При нас е така, че към всеки мач подхождаме достатъчно сериозно.

- Знаете, че в ЦСКА може би има повече напрежение, тъй като в последния мач загубиха, имаха претенции към съдията. Вас притеснява ли ви поведението на рефери или нещо друго?

- Реферът по принцип е човек, който в даден мач може да наклони везните в дадена посока. Нормално е. По принцип в България доста напрежение се наслагва преди мачове, особено върху съдиите. В един момент дали съзнателно или несъзнателно, те почват да грешат и оттам напрежението ескалира и се губи истинската същност на един футболен двубой, а това е футболът.

- В мача с Литекс вие може би за първи път имахте доста претенции към рефера. Показахте и нетипична нервност. Според вас тези съдийски грешки умишлени ли са или просто толкова могат съдиите?

- Трудно ми е да кажа. Ние по принцип в България имаме нелоши съдии. Все пак хората, които се занимаваме с футбол, включително и вие, виждаме какво става и в Европа. И там се правят много грешки. Не бих казал, че имаме слаби съдии. Специално тогава за мача с Литекс, аз казах, че двата отбора се стремяха да играят футбол, а съдията не беше адекватен.

- В мача с Черноморец също видяхме нетипичен стил за вас. Променихте ли се за тези три месеца, откакто сте в Лудогорец?

- Не, не. Понякога обаче има такъв заряд, че емоционално не издържаш на напрежението и се поддаваш на тези емоции. Специално за онзи ден, мачът беше изключително важен, ключов и може би затова бях по-емоционален около тъчлинията. Знаех, че този мач ни решава класирането и така и стана. Иначе се стремя на съм малко по-уравновесен, въпреки че вътре невинаги ми е точно това състояние, което показвам като визия. Когато един треньор е прекалено превъзбуден, дава отрицателна емоция на футболистите и невинаги могат да покажат това, което притежават като качества.

- Към футболистите какво ви е отношението? По-строг ли сте? Повишавате ли тон? Как реагират те?

- Различно, спрямо ситуацията. Всеки футболист е различен по характер. Спрямо един някой път си по-строг. Друг трябва да го потупаш, да му дадеш самочувствие. Просто те са 25 футболиста, 25 различни разновидности като характер. И ти спрямо тях трябва да си различен в отношението. Винаги съм казвал, че даже да го навикам в даден момент, това не е лично отношение, то е с цел футболистът да вдигне нивото си и да бъде полезен на отбора си.

- Треньорският пост е доста нестабилен в България. Чувствате ли спокойствие, макар че работите в най-добрия отбор в България? Има ли напрежение?

- Напрежение винаги има, тъй като Лудогорец иска да е на върха, иска да се представи добре в Лига Европа, иска да печели мачовете си в "А" група, колкото се може по-далеч да отиде за купата на България и евентуално да я вземе. Това са все такива върхови цели, с които отборът на Лудогорец е свикнал. В един момент напрежението, което има, е ползотворно, не смущава отбора, не влага негатични емоции, а го държи постоянно на ниво.

- Чухте ли се със собственика Кирил Домусчиев след двубоя с Черноморец (Одеса)? Как той прие класирането за следващата фаза?

- Той ме беше търсил, само че аз не бях видял. Видяхме се преди малко в София. Нормално е да е доволен, все пак това е Лига Европа. Сега желае евентуално и да сме първи в групата, което не е някаква непосилна задача. Той е човек с високи цели и изисквания. Фактът, че е просперирал толкова в бизнеса е показателно и изисква това и от хората, които работят с него. Мен това като цел също ме задоволява, тъй като и аз за себе си съм амбициозен човек и искам да постигам и повече, и повече.

- За три месеца какво се промени в отбора?

- Винаги в един отбор нещо, което трябва да се промени е може би малко по-скоростна игра в предни позиции. В началото като дойдох беше малко по-бавно, даваше се възможност на противника по този начин по-бързо да се затваря и трудно се организираха бързи атаки.Сега се стремим по-бързо да играем. По принцип има още няколко неща, които трябва да изчистим. Един отбор винаги трябва да се надгражда. Винаги може да се стремиш към по-добро.

- Добрите резултати дават ли самочувствие на отбора? Имам предвид най-вече гостуванията, защото в България това е проблемът на отборите...

- Лудогорец го няма този проблем. И преди мен го е нямал. Излиза със самочувствие, има доста качествени футболисти, които за себе си знаят, че са качествени, имат нужното самочувствие, излизат без някакво напрежение. Излизаш с една цел - да победиш.

- Има доста качествени футболисти, има с кого да замените титулярите, но въпреки това продължавате да търсите състезатели на определени позиции. Няма ли да са прекалено много в отбора и каква е целта?

- Ние търсим не количество, а качество. В момента наблюдаваме известен брой състезатели, много малко. Може да стане, може и да не стане. Все пак има и финансови параметри. Един отбор винаги се надгражда. Виждате и големите отбори, и Милан нещо някъде не е както трябва, взимат Кака. Барса - Неймар. Един отбор, ако иска постоянно да расте, защото в света няма тим, който да е стигнал върха...Може да играе изключителен футбол, но винаги има нещо, което може още по-добре. Така е и при нас, ако искаме да растем, да не се задоволяваме с това, което сме постигнали, това е съвсем нормален процес.

- Ето една разлика между Лудогорец и ЦСКА. "Червените" нямат голям състав, имат едни титуляри, с които играят непрекъснато. Прив вас има доста повече опции... Това ще помогне ли?

- Не, не бих казал. Все пак ЦСКА излиза пред собствена публика, предполагам, че стадионът ще е пълен. Лудогорец вече е някакъв критерий и публиката ще иска да помогне на своите футболисти. Те пък ще искат да се представят по най-добрия начин. Надявам се да стане мач, пълен с футболни достойнства, защото ние ще излезем да играем наистина офанзиве футбол. Ако ЦСКА отговори със същото, ще бъде едно добро представление за българския футбол.



Зона Спорт