Шампионите премазват всичко живо у нас със силата на... Байерн

Снимка: LAP.bg
Тези са наистина много нахални! Видя се и в Стара Загора. Отидоха, целиха ги с камъни, с бомби, псуваха ги, ритаха ги и накрая продължиха напред. “А” група със сигурност трепери от Лудогорец. Толкова силен не е бил дори Левски в мобилната си ера. И толкова арогантен! Арогантен като Байерн. Миналата година баварците бяха толкова силни, толкова нахални в амбициите си, че спечелиха всичко. Половината трофеи ги грабнаха по инерция. Инерция, с която пък днес Лудогорец респектира “А” група. И е тръгнал към нов дубъл.

Най-нормалното нещо беше разградчани да жертват купата. За какво им е? И то при положение, че изиграха 30 мача, а още толкова им предстоят. Но, не! Лудогорец не само изигра на топнивото и двата двубоя с Берое, но направи на пух и прах може би най-добрия след разградчани турнирен отбор у нас.

Шампионите очевидно вече живеят в Лига Европа. Което би трябвало да е направо плашещо за конкуренцията им у нас. Делиорманци използват инерцията от европейските битки и мачкат на поразия у нас. Излизат срещу Левски и 2:0 до 20-ата минута. Срещу ЦСКА същото. Със Славия, с Локо (Сф), с всички. Да, имаше и спадове като във Варна, но при 40 мача за полусезон, можеш да си позволиш един-два слаби. Домакинското поражение от Литекс не беше слаб двубой, а зрелище. Такова, какво вехтите ЦСКА и Левски не са предлагали този век. И може би няма да предложат и следващия.

Забележете какво се случва с мачовете на Лудогорец в първенството и купата. В 80 процента от тях разградчани повеждат с ранен гол, който в повечето случаи дори дублират. Това издава панически страх у съперниците на делиорманци. Всеки, който застане срещу Лудогорец днес, го е страх! Треперят му мартинките в очакване на гола. ЦСКА и Левски се докараха дотам, че да започват да играят футбол срещу Лудогорец едва когато вече е 0:2 резултатът. Вчера заралии също получиха попадение, преди да заиграят. За футболните специалисти, които умеят да четат между редовете, не е трудно да прозрят какво се задава. Делиорманската доминация няма да е само до този сезон.

С оглед темповете, с които този тим трупа самочувствие и качество, Лудогорец си залага 5-годишен доминантен план. Поне! Вече може да им дават титлата. Да, прекалено е рано, но футболистите на Стойчо Стоев като тим са две нива над всички останали. Мнозина се чудят къде е разликата между този и онзи Лудогорец на Петев. При Ивайло имаше 11 футболисти. Днес Стоев разполага с отбор. Всъщност направи си го сам, защото даде шанс на всеки състезател да си заработва надницата, заплатата. Няма твърди 11. Има 22-ма. Че и повече. А това води до жестока вътрешна конкуренция. На практика днес нито един футболист на делиорманци не може да се чувства спокоен за мястото си. Не на терена, а в групата. И затова тези, които стъпят на терена, го изорават. Къде с повече зор, къде с по-малко, но винаги нивата е добре орана.

И още нещо плашещо – този Лудогорец е способен да оцелява у нас и с 50 процента от силите си
Не просто да оцелява, а като вчера срещу Берое да държи до последно съдбата в ръцете си. Може би причината е, че разградчани физически изпреварват всички останали отбори в “А” група. Снощи заралии, които са изиграли два пъти по-малко двубои този сезон, ги е страх 70 минути да се надтичват с шампионите. Оставят ги да водят играта, чакат си момента, а не го търсят. Това накрая с положенията беше задължителният домакински щурм на... публиката. Преди него нямаше нито един момент в мача, нито една десетминутка, в която беройци да покажат, че не играят в цикъл сряда-събота, че и по-начесто. Което е ужасяващ проблем за цялата “А” група. От началото на сезона нито един отбор в нея не е надиграл или надтичал Лудогорец! Какво работят в Левски, в ЦСКА, в Берое?

Как може тим, който до момента е изиграл 31 срещи да е по-свеж от състави, почиващи всяка седмица по 6 дни!? Разградчани влязоха в ритъма на големите европейски отбори. Тези, които си спестяват идиотските двуразови тренировки. Такива като Лудогорец играят един мач, възстановяват, отиват за следващия, играят, пак възстановяват и това е. Някога, когато Димитър Бербатов беше част от Юнайтед, обясни, че това е най-добрата схема един отбор да е постоянно във форма. Е, за ужас на “А” група Лудогорец май влезе в тази схема. И не се вижда кога ще излезе от нея.

Вестник "7 дни спорт"