Мач за 400 000 евро, но и много повече

Снимка: Lap.bg
Мачът между Лудогорец и ПСВ на пръв поглед може да изглежда като протоколен с шампионите, които от рано да започнат коледната си ваканция. Най-вероятно някой отбор би излязъл срещу холандците без реална цел, но не и разградчани. В последните няколко месеца тимът на Стойчо Стоев показа, че не излиза просто, за да отбива номера, в който и да е мач. Същото ще бъде и срещу ПСВ. Има няколко много сериозни причини, поради които разградчани имат мотивация, за да търсят поредни 3 точки.

На първо място, сблъсъкът на Лудогорец с ПСВ струва 400 хил. евро. Да, точно на толкова се оценява първото място в групите на Лига Европа. Срещу холандците 1 точка ще бъде достатъчна на отбора на Стойчо Стоев да си гарантира лидерското място. Първата позиция е и два пъти по-скъпа от това шампионите да останат подгласници. УЕФА плаща 200 хил. евро на отбора, който завърши на второто място. Това също не е никак малък аргумент, който да бъде пренебрегнат. В крайна сметка дотук отборът спечели много пари и още 400 хил. евро ще са добре дошли в клубната каса. Не бива да се изключва и фактът, че през зимата разградчани ще трябва да заделят някакви средства за нови футболисти и в този случай всяко евро ще бъде от полза.

Парите обаче не трябва да са единствената движеща сила за Лудогорец. Първо място в групата означава и много повече, а именно позиция на поставен при жребия за 1/16-финалите в турнира. Това никак не е за подценяване, след като шансът да се изправиш срещу по-преодолим съперник е по-голям. Първо място в групите означава, че отборът може да избегне страшилища като Валенсия, Тотнъм и Фиорентина, които най-вероятно ще са водачи на своите потоци. На вторите места пък чакат някои отбори, които биха били добри съперници - Анжи (отбор загубил от блясъка и милионите си), Уигън (изпаднал от елита на Англия), Бетис (последен в Испания) и др.

Друга причина си е самият Лудогорец. Шампионите вдигнаха много високо летвата и нямат право да се отпускат или да занижават критериите. Отборът стигна далеч и ще бъде абсурдно да се предаде преди поредния напън. Познавайки методите на Стойчо Стоев и представянето на отбора до този момент обаче подобно нещо едва ли ще се случи. Лудогорец показа, че играе с максимални възможности във всеки мач и не се пести и това вече беше усетено от повечето съперници в "А" група. Няма причина поради която Лудогорец да пази състава си за следващите мачове в шампионата.
Предстоящият сблъсък, разбира се, има голямо значение и за феновете на футбола. Макар и в лошо състояние през този сезон ПСВ си остава един от най-разпознаваемите отбори по европейските терени. Филипсите упражниха хегемония в Ередивизие в продължение на няколко години и това е пореден сериозен аргумент за хората да бъдат на стадиона. Отборът разполага с големи звезди, които са притегателна сила за запалянковците.

Станахме свидетели как през август шампионите събраха над 15 хиляди души в решителния си плейоф срещу Базел, като мнозина напълниха "Васил Левски", за да видят звездите на швейцарците. ПСВ е не по-малко интересен отбор за футболните фенове в България.

Вестник "7 дни спорт"