Марселиньо: Фланелката не играе, затова бием ПСВ

Снимка: LAP.bg
Въпреки фурора, който направи Вирджил Мисиджан след трансфера си в Лудогорец, Марселиньо си остава най-важният футболист на шампионите. Бразилецът е човекът, от когото в най-голяма степен зависи играта на „орлите". Той е способен да вкара, да даде асистенция, да поведе отбора си при негативен развой.

- Марселиньо, какъв е за теб предстоящия мач с ПСВ Айндховен в Лига Европа?
- Решаващ. Този мач обаче е по-важен за холандците, които ще искат да вземат реванш от нас. Ние вече се класирахме в следващата фаза, сега може да си осигурим и първото място в групата. Това е. Постепенно изпълняваме целите си. Дано да си осигурим първото място след мача в четвъртък.

- Как прие победата над ПСВ в Айндховен?
- Беше фантастично, наистина невероятно. ПСВ е голям клуб, не само в Холандия, но и в цяла Европа - с име, традиции, класа. Ние отидохме в Холандия с идеята да играем футбол и да постигнем нещо на терена. Не е сериозно да кажа, че сме очаквали победа, но знаехме, че трябва да играем агресивно, за да изненадаме съперника.

- Реваншът с ПСВ в София обаче се очертава като по-труден...
- Да, и то защото в първия мач ПСВ ни бяха подценили, това бе видно. Може би мислеха, че ще спечелят, без да се напрегнат максимално, като запазят някои от титулярните си играчи. Това обаче не омаловажава победата ни с 2:0. Заслужихме я напълно, защото бяхме по-добри и повече искахме победата.

- Сега вече вярваш ли, че Лудогорец е най-добрият отбор в групата?
- Вярвам само, че фланелката вече не играе. Затова победихме ПСВ Айндховен, а можем да го направим и пак. Мачовете се взимат на терена от отбора, който е по-концентриран и покаже повече умения. Засега в нашата група това е Лудогорец. Дано да продължаваме със същото желание и занапред.

- След като се класирахте вече за следващата фаза в Лига Европа, избрал ли си си съперник?
- Не е моя работа. Ясно е, че ще бъдат все големи отбори, които са печелили и ще печелят трофеи. За Лудогорец е чест да бъде в такава компания. Можем да спечелим опит и да трупаме самочувствие. При всички положения ще се опитаме да елиминираме който и да е сперник и да продължим още по-напред.

- Според теб по-добър ли е Лудогорец тази година в сравнение с миналата?
- Да, по-добър отбор сме. Не трябва да се подценяват големи играчи като Гъргоров, Генчев и Деко, които са писали историята на Лудогорец. С тях спечелихме всичко. Сега обаче дойдоха гладни за успехи футболисти, които са играли в големи първенства като тези на Испания, Португалия, Холандия. Мисля, че вдигнахме нивото. Осигурени сме напълно, технически сме на много високо ниво, което ни позволява да печелим някои срещи благодарение на отделни отигравания.

- Би ли направил сравнение между бившия ви треньор Ивайло Петев и настоящия Стойчо Стоев?
- Не обичам да правя сравнения между треньори. Хората са различни, макар и вижданията на двамата да не са толкова различни. Все пак те са от едно поколение, млади са, имат модерни виждания за играта. Ивайло Петев е спечелил всичко, няма какво да го коментираме. Той е успешен треньор. Стоев е отличен специалист, започна много силно при нас, сигурно и той ще вдигне трофеи.

- Как ще коментираш инцидента, при който ултрасите на Левски съблякоха Петев?
- Грозна история. Едва ли има човек, на когото да му е било приятно. Обадиха ми се хора за инцидента. От Бразилия, Колумбия и Испания ме питаха за Петев. Това бе нещо, което вреди на имиджа на българския футбол в чужбина.

- Близо ли е Лудогорец до трета поредна шампионска титла?
- Да кажем така - имаме отлични шансове да го направим. Но мачовете до края на първенството са твърде много. Ние трябва да играем с еднаква мотивация във всички турнири и го правим - в Лига Европа, както и за Купата на България. Само така можем да вървим напред.

- Кой е най-сериозният ви съперник в първенството?
- Не подценяваме никой. Литекс, Левски и ЦСКА са големи отбори. Всеки от тях иска да е на върха, което минава през нашето сваляне оттам. Затова трябва да внимаваме.

- В коя страна и в кой отбор би продължил кариерата си, ако имаше избор?
- Много е трудно да се каже. Поддържам отлични отношения с Кирил (б. а. - Домусчиев), обсъждали сме често по телефона тази тема. Имам желание и амбиции да играя в първенство с по-големи традиции от българското. Това могат да бъдат шампионатите на Русия, Холандия или Турция. Последно имах предложение от Китай, но аз харесвам Европа. Сега трябва да сме внимателни. Наближава месец декември и ще се отвори пазарът. Сигурно ще пристигнат оферти, които трябва да се проучат от клуба.

- Може ли да се говори за бразилска колония в Лудогорец?
- Не, по-скоро за бразилци, които се чувстват добре в Разград. Голямо предимство е да бъдеш със сънародници в някоя далечна страна. Представете си как се чувства българин в Бразилия. Или китаец някъде в Европа. В началото бяхме само с Шоко, който бе младо момче, на 17 години, и дори трябваше да се грижа за него. Сега сме постоянно заедно с другите бразилци. Аз обаче се разбирам с всички, защото говоря испански, а вече и български.

- Защо добрите бразилски футболисти идват в Европа?
- Защото шампионатите са добри, гледат се навсякъде, а и в Бразилия няма място за всички добри играчи. Аз също бях за кратко в гранд като Сао Пауло, но не успях да подпиша професионален договор и трябваше да си търся късмета другаде. Играх в по-малки отбори и стигнах до Лудогорец в Европа. Вземете Неймар. Той беше абсолютен идол в Бразилия, носеха го на ръце. Той обаче дойде в Барселона, за да играе в Шампионската лига. Това е истинското предизвикателство.

- Ще помогне ли Неймар на Бразилия да стане световен шампион?
- Дано успее, той със сигурност е най-добрият бразилски футболист в момента. Всичко зависи от това дали Бразилия ще се справи с напрежението. За нас не е добре, че сме фаворити. Всички очакват да побеждаваме, което може да ни натежи много. Успехът на Купата на конфедерациите бе ценен, но не знам дали можем да го повторим.

- Може ли Лудогорец да пробие в групите на Шампионската лига?
- Това е следващата ни амбиция. Казах ви, че действаме стъпка по стъпка. Тази година не бяхме готови да се противопоставим на Базел, превъзхождаха ни във всичко. Вярвам обаче, че ако работим повече, ще бъдем по-близо до тази мечта. Първо, трябва да станем шампион на България. Второ, да направим отлична подготовка и селекция, което още ще вдигне класата си. Трето, хубаво е да имаме късмет при жребия, както и на терена в решаващите ситуации.

Вестник "Меридиан Мач"