Дяков: Излизам срещу ПСВ и на куц крак

Най-коментираното име в състава на Лудогорец в последните няколко дни е Светослав Дяков. Капитанът на шампионите лекува контузия и пропусна няколко мача. Пред "7 дни спорт" националът разказа как върви подготовката на отбора и разкри, че иска да играе дори да е невъзстановен.

- Светославе, готов ли е отборът за срещата с ПСВ?
- Мисля, че сме готови. Изиграхме няколко доста добри мача в последните седмици и се вижда, че сме в добра форма. Не искам да съм голословен, в четвъртък най-добре ще се види, че сме готови за ПСВ.

- С какво този мач ще бъде различен от първия двубой през септември?
- Сега сме далеч по-спокойни. Вече си осигурихме продължаване в следващата фаза, това донякъде ни позволява да сме освободени. Мисля, че ще покажем най-добрата си игра, когато върху нас няма напрежение, просто ще излезем на терена и ще играем футбол. Не сме никак лош отбор и мисля, че имаме всички шансове да ги победим. Първият мач на Лудогорец в групите на евротурнирите беше труден, защото върху нас имаше много напрежение. Тогава обаче играхме много силно и заслужено бихме в Айндховен.

- Взе пак първото място още не е гарантирано.
- Да, така е. Наясно сме каква е ситуацията и знаем, че точка или 3 ще ни гарантират завършване на първо място. Именно това е целта ни, излизаме, за да спечелим срещу ПСВ, няма да се пазим или да се пестим.

- Запознат ли си с отбора на ПСВ?
- В последните дни ги гледаме, разузнаваме ги. Треньорите са доста добре запознати с играта им. Виждам, че напоследък не вървят добре в шампионата, но това не може да ни успокоява, даже напротив. Те идват в София, за да спечелят, това е целта им и ние го знаем.

- Можем ли да кажем, че ПСВ е като ранен звяр?
- Да, мисля, че това е точната метафора, защото те са много голям отбор. ПСВ е над средното европейско ниво, един истински гранд, с големи традиции и история. Ние обаче не се плашим от тях.

- Много хора се вълнуват от твоето състояние, готов ли си да играеш?
- Няма какво да се лъжем, имам проблеми. Заради контузията пропуснах последните няколко мача, все още не знам дали ще играя. Разкъсването на връзки в глезена не е лека травма, в момента правя процедури, за да съм по-бързо на линия. Има още време до мача и се надявам да се възстановя. Тук е моментът да благодаря на лекарския щаб на нашия отбор, който полага огромни грижи за мен. Ако играя срещу ПСВ, заслугата ще бъде изцяло тяхна.

- Склонен ли си да рискуваш и да играеш?
- Ако зависи от мен, ще играя дори и на куц крак. Това е голям мач, важен за нашия отбор и аз искам да съм на терена. Не мога да го нарека точно риск за здравето ми, но съм склонен да изляза на терена дори и да не съм готов 100%. Все пак последната дума имат треньорите.

- Влизате в сблъсъка в серия от 8 мача без загуба, какво мислиш?
- Не съм гледал таблиците, нито съм си правил такава справка. По принцип си личи, че сме в отлична форма, това се вижда в последните ни няколко мача. Надявам се да продължим в този дух и да бием и ПСВ.

- Отстрани изглежда, че играете с голяма лекота, ти гледа срещата с Локо Пд, какво впечатление ти направи?
- Гледах двубоя от трибуните и ми направи впечатление, че играхме много силно. Само вие можете да кажете дали изглеждаме по този начин във всеки мач. Видяхме как надиграхме категорично силен отбор като Локомотив Пд. Не им оставихме никакъв шанс и наистина ги бихме с лекота.

- Можем ли да кажем, че вие, футболистите, а и треньорите осъзнахте колко силен е отборът?
- Мисля, че да. Това се вижда в последните мачове, когато излизаме и просто побеждаваме. Треньорите поеха отбора в движение и трябваше да се запознават с всичко по време на срещите. Мисля, че си вършат добре работата и това се вижда от резултатите ни.

- Готови ли сте да издържите в този сгъстен цикъл?
- Силно се надявам да издържим. Има още 20 дни, докато приключим. Съставът ни е достатъчно широк, така че не би трябвало да има проблем. Напоследък, когато имаше доста контузии и наказания, пак показахме, че имаме достатъчно качества. Някои момчета влязоха сред титулярите и се представиха силно.

- Как ще коментираш жребия за купата, той ви отреди да играете с Литекс?
- Изтеглихме един от най-сериозните противници, но няма защо да се оплакваме. Ако искаме да печелим купата, трябва да се изправяме срещу всеки отбор. До мачовете с Литекс има много време, така че ще мислим за тях, като наближат.

- В края на годината винаги е време за класации, имаш ли фаворит за Футболист на 2013 г.?
- Честно казано, не съм мислил за това. Имаме доста футболисти зад граница, които се представят силно. Вие, журналистите, ще изберете кой е достоен за №1. Надявам се само изборът да е честен и най-заслужилият да спечели.

Вестник "7 дни спорт"