Лудогорец заряза тики-така

Снимка: LAP.bg
Във футбола често сме свикнали един отбор да променя облика си и начина на игра. Много е трудно обаче да се задържиш на високо ниво в продължение на няколко години. В момента Лудогорец е напът да направи точно това, след като върви уверено начело в "А" група, а вече си осигури и продължаване в директните елиминации на Лига Европа. На какво обаче се дължи промяната?

Принос за успехите има колкото предишният треньор Ивайло Петев, толкова и Стойчо Стоев. Да, Петев изгради този отбор, селектира го преди повече от 2 години и положи основите. Благодарение на него Лудогорец стана шампион два пъти поред. През лятото обаче се видя, че в младия треньор липсват свежи идеи и Лудогорец зацикли. Благодарение на идването на Стойчо Стоев обаче това се промени. Разградчани получиха необходимата доза адреналин, за да се изстрелят отново на върха.

Преди 4 месеца, когато Стойчо Стоев застана на треньорското място в Лудогорец, обеща промяна. Наставникът пое отбора в движение, точно преди мача със Слован Братислава. Трябваше да се справя, притискан от времето, но въпреки това оцеля. И успя! При представянето си Стойчо Стоев каза: "Всеки треньор има някакви виждания за футбола. На мен по принцип стилът на Лудогорец ми харесва. Особено контролът над топката, който упражнява. Имам си обаче свои идеи за по-бързото развитие на атаките, но няма нужда да изпадам в подробности. Всичко трябва да се постигне във времето с много работа. Дано да можем да изпълним идеите, които имам".

Периодът на Стойчо Стоев до този момент е повече от обещаващ. Наставникът искаше отборът му да играе по-директен футбол, да атакува по-масирано и опростено. На този етап се вижда точно това. При разградчани го няма типичното за периода на Ивайло Петев "тики-така". Да, в световен мащаб Барселона стана отборът, който донесе този стил, това течение, но в България Лудогорец започна да го практикува, и то по доста успешен начин. Разградчани станаха разпознаваеми именно с продължителното владеене на топката и многобройните пасове. След два сезона обаче постепенно това превъзходство започна да избледнява. Повечето отбори взеха да се затварят и само да рушат играта и логично тики-таката на Лудогорец закъса.

Този стил вече е в историята и Лудгорец върви по нов път. Отборът прави точно това, което Стойчо Стоев иска. Разградчани продължават да играят на скорост, но винаги първата им мисъл е как най-лесно да се стигне до вратата на противника. Показателно за това е голът на Жуниор Кишада в мача с Черноморец Одеса в София. Лудогорец отне пред собственото си наказателно поле, Златински подаде към Марселиньо, той с двойно изведе Мисиджан на фланга, а оттам последва и асистенцията към Кишада. Просто с 4 паса разградчани разнищиха дисциплиниран отбор като украинците и го наказаха.

Статистиката също е показателна за промяната на стила на Лудогорец. До момента няма мач в Европа, в който тимът на Стойчо Стоев да е имал смазващо предимство по отношение на владеенето на топката или на многобройните пасове. Даже често отстъпва в това отношение, но ефективността е повече от добра.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"

Още по темата