Лудогорец не е проблясък

Снимка: LAP.bg
Продължаването на Лудогорец във фазата на директните елиминации в Лига Европа е напълно заслужено и логично с оглед на показаното от отбора. В момента разградчани са едно ниво над останалите, а освен това показаха, че не превъзхождат само отборите в "А" група.

Срещу ПСВ Лудогорец си проведе мача много точно и много професионално. През цялото време разградчани знаеха какво искат и как да го постигнат, точно заради това записаха и победа. Беше ясно, че ПСВ излиза за 3 точки и от самото начало гостите се хвърлиха да ги гонят. Лудогорец се беше групирал отлично, не изцяло в защита, насити пространствата в средата на терена. Очакваше натиска и в течение на времето успя да го преодолее. Тук е редно да отчетем, че ПСВ пропусна две много добри възможности. Лудогорец обаче преодоля тези трудни минути и се възползва по най-добрия начин. Смея да твърдя, че след гола на Роман Безяк на терена имаше само един отбор.

В никакъв случай не ме изненада активната преса, която опита Лудогорец на моменти. Те го правеха в точните моменти, когато се налагаше. Това се очакваше и се видя, че Лудогорец беше проучил отлично ПСВ, използва слабите им страни. Холандците имат много млад отбор и се пречупват, когато ги притискаш при изнасяне на топката. Лудогорец знаеше това и точно по този начин стана червеният картон на Джефри Брума. С една дума, Лудогорец си проведе мача перфектно.

Тактиката на Стойчо Стоев

В защитен план ми прави впечатление цялостното поведение на отбора. Пресата, която прави Лудогорец, е основното нещо, именно това е важно в съвременния футбол. Отборът стои много добре, на практика защитата започва още от нападателите. Отборът е допуснал едва един гол до момента и за това принос имат всички футболисти, не само защитниците и вратарят. Не искам много да хваля Светослав Дяков, но той има огромна роля в сегашния състав на Лудогорец. Той е вече изграден играч и в тази централна ос на терена има голямо влияние върху представянето на отбора. Дяков е един от най-важните играчи, с опит, с умение да отнема топката, след това за разлика от много други на този пост, той знае и да гради играта. Дяков е много класен футболист. Важна роля има и Христо Златински. Той има много по-различни качества, но също е с голям принос. С тези двама футболисти Лудогорец придобива много по-различен облик и прави точно това, което искат треньорите.

ПСВ е много млад отбор, но в никакъв случай не казвам, че не са добри. Те имаха огромно желание да спечелят мача и направиха всичко по силите си. Просто срещнаха един отбор, който в момента е доста по-добър от тях и в ПСВ го разбраха. Желанието и амбициите на холандците трябва да се прехвърлят за последния мач с Черноморец Одеса, който може да ги класира напред.

Прогрес за отрицателно време

В последните месеци Лудогорец израсна ужасно много. И той продължава да го прави, не спира дотук. Неуспешният опит за влизане в Шампионската лига преди година и сега преди няколко месеца помогна много на този млад отбор. Благодарение на това тимът постигна отлични резултати в Лига Европа, и то за изключително кратко време.

За мен е несериозно да се омаловажават тези успехи на отбора. Само завистливи хора и такива, които никога не са се занимавали със спорт, могат да правят коментари, че това се дължи на късмет. Знаем, че завистливите оправдават собствените си неуспехи с другите, с кадърните.

Успехите са плод на добра работа

За мен успехите на Лудогорец не са моментен проблясък. Това е плод на много добра работа. Тимът има изграден стил на игра, действа се по план, не е някакъв късмет. Добрите резултати в Разград дойдоха толкова бързо, че едва ли някой е очаквал да бъдат постигнати за такъв период от време. Тези успехи на Лудогорец са полезни за българския футбол като цяло. Не съм сигурен обаче, че и други ще успеят да ги повторят. Виждаме, че на доста места се работи, но ще бъде грешно всеки да тръгне да копира Лудогорец. Най-малкото не всеки може да го направи успешно.

В Разград е много хубаво, че не спират дотук. Те вече надграждат и това е нещо много важно. Нямам представа какви футболисти ще вземат през зимата, но им прави чест този стремеж. Убеден съм, че Лудогорец ще вземе класни състезатели, там най-добре знаят какво им трябва. Едни от най-хубавите неща в отбора са колективът и голямото разнообразие. Виждаме, че в един мач се проявява Върджил Мисиджан, в следващия пък Марселиньо е с голяма роля. Срещу ПСВ видяхме, че Роман Безяк изпъкна с голмайсторските си способности. Той впечатлява с попаденията си, но и с пресата, която оказва постоянно върху защитниците на ПСВ. Точно заради това стана и изгонването на Джефри Брума. Хубавото е, че в определени мачове различни играчи ги решават, но силата на Лудогорец е в колектива. В зависимост от тактиката днес се изявява един, а утре друг. В крайна сметка най-важното е да бъде записана победа и отборът го прави. Дали ще е Марселиньо, Мисиджан, Безяк или Дяков, няма значение.

Андрей Желязков, вестник "7 дни спорт"