Преди Лудогорец - Левски

Снимка: LAP.bg
Българският футбол е изпъстрен с множество исторически дербита, които все повече избледняват през последните няколко години. Сблъсъците между Лудогорец и Левски обаче се превръщат в емблематични през последните 3 сезона на родния шампионат и нищо чудно да се превърнат в едно от най-сериозните съперничества в следващите години. Въпреки огромната емоция и заряд, с които са изпълнени всички „синьо-зелени” сблъсъци, лудогорци имат сериозно надмощие в двубоите си срещу „отбора на народа”. Шампионите са записали 4 победи в досегашните си 5 сблъсъка, като 3 от тях са под ръководството на бившия наставник на „зелените” Ивайло Петев.

Кмета се превърна в истински „кошмар” за „сините”, след като надигра по безапелационен начин и спечели първите си три сблъсъка срещу Левски, на два пъти с по 2:1 на „Лудогорец Арена” и веднъж с 0:1 на „Герена”, което обеснява до голяма степен омразата на „сините ултраси” към селекционера. Единственият случай, в който специалистът от Баховица загуби, бе в предпоследния кръг на миналогодишното първенство, когато „сините” приземиха „орлите”, след минимално 1:0 в София. Тази „Пирова победа” дълго ще остане в аналите на столичния клуб, като един от най-големите гафове в клуба, след като възпитаниците на Николай Митов се помислиха за шампиони и не успяха да спечелят „протоколния” си двубой срещу Славия.

Любопитното е, че решителният сблъсък между „сини” и „зелени” миналата година бе ръководен от Георги Йорданов, който е начело на съдийската бригада и в днешния сблъсък. Йорданов е един от водещите ни арбитри в последните години и голяма част от дербитата се поверяват именно на него. Топарбитърът ръководи и първият сблъсък между двата тима на ниво А група. През есента на 2011, в първия официален двубой на реконстроирания „Лудогорец Арена” Йорданов изведе двата тима на игрището. Тогава „орлите” стартираха успешната си серия срещу 26-кратните шампиони на България. Въпреки че отбелязват 100-годишнината си „сините” определено не могат да се чувстват горди от трагичния сезон, до момента. Анархията в клуба премина всякакви граници, когато „феновете” организираха „голата революция” и започнаха да вземат решенията на „Герена”. Въпреки че страстите по трибуните по затихнаха с треньорското назначение на Антони Здравков, напрежението в съблекалнята започна да ескалира и футболистите все по-често започнаха да се нападат един друг по пресконференции. За да се предоврати това се стигна до там, да бъдат забранени медийните изяви преди двубоя с Любимец в предишния кръг на шампионата, както и в навечерието на дербито със „зелените”.

На другия полюс е ситуацията при разградчани, които приеха спокойно равенството с Черно море, обявявайки че няма да драматизират загубата на двете точки. Това са напълно резонни неща, които се случват навсякъде по света и въпреки топформата на „орлите”, Гонзо явно е намерил „формулата на успеха”, срещу евробоеца ни, след като на два пъти през сезона успява да се справи с тима на Стойчо Стоев. Много хора се питат кога най-сетне сгъстената програма ще се отрази на играта на Лудогорци? „Машините от Разград”, нито за момент не оставиха нотка на съмнение, че се притесняват от натоварения си график. Напротив. Противно на очакванията Дяков и компания играеха все по-добре от мач на мач, всякаш всеки следващ сблъсък бе като „допинг” за играчите в „зелено”. Факт е обаче, че „орлите” традиционно претърпяват по една или две „миникризи” във всяко първенство, които не им пречат, напълно заслужено да триумфират с титлата в края на сезона. Това се забелязваше още по време на престоя им в Б група, когато разградчани записаха 3 поредни двубоя без победа, след феноменалното начало на пролетния дял от първенството с разгромните 1:6 срещу Брестник и 6:0 срещу Добруджа. В първия си сезон в елита, когато записаха историческия си „златен требъл”, „орлите” записаха 3 поредни неуспеха в началото на пролетния полусезон( 1:0 срещу Локомотив(Пд) на „Лаута”, 3:2 срещу Славия на „Овча купел” и 2:0 срещу Черно море на „Лудогорец Арена”).

„Черната серия” на разградчани през 2012 започна в 9-я кръг на първенството, когато „орлите” записаха равенство 1:1 при гостуването си на изпадащия Ботев(Вр) (това беше първата загуба на точки за Лудогорец срещу отбор от втората половина на таблица, откакто дебютира в елита). „Зелените” записаха още загуба, при гостуването си на Черноморец и нулево равенство, срещу Славия на „Овча Купел” в следващите, съответно в 10-я и 12 кръг на първенството, губрейки и от ЦСКА на „Лудогорец Арена” в първи 1/16 финален двубой за „Купата на България” между въпросните сблъсъци. Негативните резултати бяха продължени и през пролетта, когато „зелените” стартираха втория дял на първенството с нулево равенство срещу Берое в Стара Загора и измъчено 1:1 срещу Пирин (ГД) в Разград, с гол на Барт в последната минута. Ако приемем, че през тази година разградчани вече преживяха своята „миникриза” в началото на сезона, когато под ръководството на Ивайло Петев загубиха Суперкупата на страната от Берое, след изпълнение на дузпи, изядоха сериозен „шамар” от новака Любимец в първия кръг на шампионата и стартираха квалификациите в Шампионската лига с драматична загуба в Братислава, то на „зелените” им предстои още най-много един труден период. Кога точно ще бъде, имайки предвид маратонския сезон 2013/2014 е трудно да се предвиди, но разградчани определено трябва да се предпазят от влизането в подобна дупка в заключителните срещи от плейофите, където лесни съперници няма.

Наставникът на разградчани Стойчо Стоев ще върне в титулярната единайсеторки две от най-важните фигури в състава му през този сезон – Роман Безяк и Върджил Мисиджан. Словенският национал и холандското „острие” останаха на резервната скамейка в сблъсъка срещу Черно море, но влязоха в игра през втората част, за да помогнат на съотборниците си да обърнат негативния резултат от първото полувреме. Този път изненади в стартовия състав не се очакват. Вратарският пост, отново ще бъде поверен на страж номер 1 в България Владислав Стоянов, който не бе допускал попадение във вратата си повече от 450 минути, преди да бъде преодолян от голмайстора на „моряците” Бакари. Пред него в центъра на отбраната ще застанат Барт и Моци, докато левият и десният фланг на отбранат шще бъдат окопирани от Минев и Кайсара. Двойката дефанзивни халфове ще бъде сформирана от капитана Светослав Дяков и Христо Златински, докато пред тях оперира плеймейкъра на тима Марселиньо. Крилата ще бъдат поверени на Върджил Мисиджан и Михаил Александров, докато на върха на атаката ще бъде водещият реализатор на тима – Роман Безяк. Наказани в тима на шампионите за предстоящия двубой няма, а контузен е единствено таранът Платини. Двубоите между двата тима винаги са от решаващо значение за крайния изход на първенството и този няма да е изключение от правилото. Ако „зелените” спечелят срещата,определено ще погледнат с по-високо самочувствие към третата поредна титла, но евентуален неуспех на столичани ще им създаде болезнен „комплекс” от шампионите, който може да се превърне в сериозна психологическа преграда в следващите им сблъсъци.

Вероятен състав на Лудогорец: В. Стоянов, Кайсара, Минев, Моци, Барт, Дяков, Златински, Марселиньо, Мисиджан, Александров, Безяк

Цветелин Петков

Още по темата