Лудогорец е длъжен да отговори

Снимка: LAP.bg
Лудогорец записа третата си загуба в първенството под ръководството на Стойчо Стоев. На пръв поглед това не би трябвало да е притеснително, но при малко по-голямо вглеждане не е чак така. Първо, защото загубата дойде вкъщи, и второ, защото е от Левски. Да, Лудогорец не игра чак толкова лошо, но все пак загуби от един отбор, който в момента е в много незадоволително състояние. А когато не си вкарал на Левски вкъщи, това е доста притеснително. Да, Левски си е Левски, но през този сезон всеки един от отборите между 2-ро и 8-о място победи сините на собствен терен и им вкара поне по един гол. Двете поредни грешни стъпки на Лудогорец може би наистина натежават в този момент. Отборът не е свикнал да губи, а когато прави това, обикновено се приема по-скоро като изненада. Равният с Черно море и загубата от Левски обаче ще се помнят, и то защото станаха в Разград. Доскоро шампионите не само че бяха безгрешни вкъщи, но и нямаха допуснат гол на „Лудогорец Арена”.

Рано е да се говори, че Лудогорец е в криза или е загубил от блясъка си

Срещу сините шампионите имаха едни 15-20 минути през първото полувреме, в които бяха абсолютен господар на терена. Само пропуските на Марселиньо и Безяк обаче лишиха отбора от изравняване на резултата, а там вече не се знае какво щеше да стане. В интерес на истината и съдията Георги Йорданов подмина с огромна лекота положение за дузпа срещу Безяк.

Хубавото за Лудогорец е, че годината свършва. Шампионите имат ходене до Загреб, а след това приемат Локомотив Сф. Възможно е след мача с Железничарите разградчани да зимуват на първото място, но може и да са втори, зависи какво ще направи преследвачът Литекс. След мача треньорът Стойчо Стоев обяви: „Ясно е, че малко сме пренаситени от футбол”. Най-вероятно треньорът е прав, защото и отстрани някои от футболистите му изглеждаха по този начин. Разградчани изиграха много мачове през тази година, все още са единственият отбор, който се състезава на 3 фронта, така че е нормално да има умора – физическа и психическа. Просто срещу Левски футболистите загубиха, защото противникът демонстрира по-голямо желание и повече агресия. В никакъв случай обаче Левски не надигра Лудогорец. Да, момчетата на Тони Здравков имаха много чисти положения, но 90% от тях дойдоха при контраатаки, когато целият отбор на Лудогорец се беше хвърлил да изравнява. Ако срещу разградчани имаше един наистина силен и грамотен отбор, който да излезе на такива положения, може би той щеше да спечели с 3:0. Просто щеше да накаже грешките на Лудогорец, но Левски не успя. Тук стигаме и до темата за Стойчо Стоев.

Може би треньорът ще трябва да дава най-много отговори в следващите дни

Времето за почивка е малко, за анализи също, но Лудогорец трябва да се вдигне. Най-вероятно Стойчо ще трябва да обяснява на шефовете си причините за поражението. Лудогорец не изглеждаше зле, но пък загубата от Левски е достатъчен дразнител за всички. След мача Стоев обяви: „Твърде рано е да кажа защо сме загубили мача. Това, което ми прави впечатление в последните два мача, е, че не успяваме да си вкарваме положенията”. Тези дни обаче анализ ще трябва да бъде направен най-вече защото идва друг мач – такъв в Европа. Може би това малко успокоява шампионите, тъй като там те рано си опекоха баницата.

Отстъпление обаче не трябва да има

Не и когато един мач в Лига Европа е с цената на 200 хил. евро. До момента Стойчо Стоев никога не е бил поставян в такава ситуация. Треньорът дойде в Лудогорец в много труден момент, но с помощта на футболистите записа страхотни резултати. Серията от победи не е никак малка. До този момент балансът на тима при Стоев е следният: 25 победи, 4 равни, 6 загуби за 35 мача. Само в един момент от сезона Лудогорец залитна, направи го още в началото при идването на Стоев. Тогава в рамките на 3 дни загуби от Базел, а после и от Черно море. След това обаче отборът отговори по блестящ начин – записа серия от 9 мача без загуба (8 победи и 1 равен с голова разлика 22:3). След това дойде поражението от Литекс, но то като че ли не повлия на отбора, по-скоро само го раздразни. Защото след онова 2:4 в Разград шампионите записаха серия от 9 победи, 3 равни. Просто отборът показа, че умее да се вдига в най-важните моменти. Точно това качество на Лудогорец се оказва най-полезно. Сега ситуацията обаче е малко по-различна. Времето за реакция е малко. Първо, двата мача чукат на вратата, и второ, след тях няма повече. С тези 2 мача с Динамо Загреб и Локомотив Сф в Лудогорец много неща могат да бъдат решени. Някои футболисти ще получат шанс за изява, който не трябва да пропускат просто защото може да им бъде и последен.

Вестник "7 дни спорт"