Обявяват Владо Стоянов за номер 1 в Лига Европа

Снимка: Lap.bg
Хубавите новини за Лудогорец в Европа нямат край. След като „орлите“ се класираха за 1/16-финалите на Лига Европа и спечелиха безапелационно своята група в турнира, вчера стана ясно, че вратарят на шампионите Владислав Стоянов вероятно ще е в идеалния тим на груповата фаза. Това все още не е официално, тъй като от Нион би трябвало да обявят 11-те часа след изиграването на последните мачове за тази година.

Присъствието на Стоянов ще означава, че той е избран за страж номер 1 на Лига Европа. Въпреки че там имат вратари като Уго Лорис и Брад Фридъл (Тотнъм), Федерико Маркети (Лацио), Висенте Гуайта (Валенсия), Нето (Фиорентина), Вето (Севиля). Постижението на национала ще е наистина невероятно, тъй като той е първият български футболист, попаднал в идеален отбор на евротурнирите заради изявите си с екипа на роден отбор.

Статистиката на Стоянов е наистина впечатляваща. Той е бил титуляр във всеки един от петте мача на Лудогорец в Лига Европа, в които е допуснал един-единствен гол. Негов автор е Алексий Гай при гостуването на Черноморец (Одеса) в София. В останалите 4 срещи той се е отчесъс сухи мрежи. А във всеки двубой стражът е правил по няколко решителни спасявания. В Айндховен - цели 6, срещу Динамо (Загреб) - 3, срещу Черноморец в Одеса - 4, срещу украинците в София - 2, и срещу ПСВ на „Васил Левски“ - 3. Лудогорец заедно с Тотнъм пък са единствените отбори в Лига Европа, които до момента са допуснали едва един гол в петте си мача. За най-добър вратар в турнира за миналия сезон пък е бил обявен стражът на „шпорите“ Уго Лорис. Това означава, че Стоянов се явява наследник на капитана на френския национален отбор.

Останалите 10 футболисти в идеалния тим на груповата фаза, който е подреден в схема 4-3-3, вероятно ще са следните: Ник Вийргевер (АЗ Алкмаар), Гонсало Родригес (Фиорентина), Жорди Амат (Суонзи), Ян Вертонген (Тотнъм), Бибрас Натхо (Рубин Казан), Ханс Хенрик Андерсен (Есберг), Фабиан Камус (Генк), , Андрий Ярмоленко (Динамо Киев), Алан (Ред Бул Залцбург) и Олджан Адън (Трабзонспор).

Вестник "Меридиан мач"