Лудогорец мина 100 гола за година

Снимка: ludogorec.net
Подобно на голе­мите отбори в ис­торията на бълга­рския футбол, Лудогорец леги­тимира яркото си присъствие в последните 3 сезона с преминаването на свръхзвуковата бариера от 100 отбелязани го­ла в рамките на една календар­на година. Тимът, воден първо­начално от Ивайло Петев и впоследствие от Стойчо Сто­ев, имаше 99 попадения до вче­рашния последен мач със сто­личния Локомотив и оформи впечатляващ актив от 103.

Се­рията започна бразилецът Марселиньо на 3 март при 2:0 над Черно море в Разград, сами­ят той вкара стотното попа­дение при домакинското 4:0 над Локо Сф, а поредицата завърши друг чужденец - Дани Абало, в продължението на дву­боя със софийските железнича­ри. Легионер постигна и най-много голове - словенецът Ро­ман Безяк 19 пъти опъна мрежи­те на съперниците (15 за пър­венство, 4 в евротурнирите), а се разписаха общо 18 футбо­листи.

Разградчани поставиха ре­корд за най-голям брой изиграни официални мачове от януари до декември - цели 54. 15 от тях бяха в рамките на пролет­ния полусезон в А група, когато лудогорци бяха вън от турнира за националната купа, елимини­рани от ЦСКА. 39 от двубоите бяха през (условно казано) есен­ния дял от сезона - 1 за Суперкупата на България срещу Берое, 22 за първенство, 4 за нацио­налната купа и цели 12 в евро­турнирите (Шампионска лига и Лига Европа). Досегашният най-голям брой мачове за година бе за ЦСКА - 50 през 1989 г. (30 за първенство, 6 за националната купа, 5 за Купата на Съветска­та армия като второстепе­нен турнир, 1 за Суперкупата и 8 в евротурнирите).

Шампионите вкараха 26 го­ла за първенство през пролет­та, в увертюрата на есенния дял започнаха с гол за Суперку­пата и после добавиха 47 в А група, постигнаха 9 в тазгодишното издание на турнира за Купата на България и цели 20 в евротурнирите. Средната резултатност на лудогорци на фона на останалите постиже­ния в историята не е твърде впечатляваща - по 1,91 гола на мач.

Абсолютният рекорд за най-много голове за календарна го­дина държи суперотборът на Левски, воден от Георги Васи­лев, който през 1994 г. отбеля­за 136 попадения в 42 официал­ни двубоя. Това прави фантас­тичната средна резултат­ност от 3,24 гола на мач. Сред тях особено ценни са 11-те по­падения във вратата на ЦСКА -при 4:1 през април, последвано от рекордното в историята на дербито 7:1 през септемв­ри. Така сините, с главен герой в техните редици Наско Сира­ков, изпревариха друг "дрийм тим", но на вечния си съперник ЦСКА от 1989 г. Тогава от­борът на наставника Димитър Пенев, с ключови фигури Хрис­то Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов, постигна 135 гола.

Червените пък първи пре­минаха границата от 100 попадения през 1970 г., като 5 го­дини по-рано сините с треньо­рското светило Рудолф Витлачил стигнаха "едва" до 96 попа­дения за една календарна годи­на. Малкото на брой мачове в календара през 50-те години на миналия век (и липсата на сре­щи в евротурнирите до 1956 г.) попречи на червената арма­да ЦДНА, предвождана от Крум Милев, да достигне меч­таната трицифрена бариера. През 1954 г. армейците вкара­ха 85 гола в 30 двубоя (26 за първенство и 4 за купата), средно по 2,83 на мач. В Топ 10 намери място и Литекс от 1998 г., когато спечели първа­та си титла в своята исто­рия.

Вестник "Тема Спорт"