Лудогорец вече може да мечтае за своята "Ла Масия"

Снимка: Радка Минчева
Една от най-ключовите стъпки за издигането на всеки клуб безспорно е създаването на добра и продуктивна школа. Неоспоримо е, че и през този сезон с представянето си в Европа и А група Лудогорец вече затвърди големите си амбиции. Що се отнася до академията обаче, нещата са още в начален стадий. Клубът е осигурил нужните условия за развитие на талантите, но сега остава по-тежкото - те да бъдат открити и развити. На по-късен етап пък да бъдат наложени при мъжете. Но докато това се случи, има още много вода да изтече. Школата все още е далеч от продуктивността на тази на Литекс, но следва правилен път на развитие, което гарантира, че резултатите няма да закъснеят.

През 2011 година шампионите откриха комплекса си в Разград, който трябва да захрани отбора с кадри в близките години. Академията разполага с всичко необходимо за раждането на нови големи футболисти. Условията са на високо европейско ниво, което е учудващо предвид блатото, в което е затънал футболът ни.

В момента талантите в Разград се помещават на три терена с големи размери и едно покрито с балон игрище, което е за най-малките. През пролетта обаче се очаква и първото голямо надграждане. Клубът вече е направил сериозна стъпка към подобряването на школата. Наскоро орлите са закупили общински земи в близост до базата, на които ще бъдат изградени нови два терена.

Без добре подготвени специалисти обаче дори в перфектните условия талантливите момчета не биха се развили в правилна насока. Ръководството прецени, че за да се завърти колелото, ще трябва да бъдат инвестирани средства и в треньорите. На няколко пъти представители на зелените пътуваха до Барселона, Атлетико Паранаензе и Англия на стаж. И резултатите от това вече започват да се забелязват. Разградчани използват далеч по-съвременни методи за развитие на координацията и пъргавината на момчетата. Голяма част от ежедневните упражнения с топка пък са заимствани от най-продуктивната академия в света - "Ла Масия". Една от многото значими иновации е, че всяка формация работи с по двама треньори. За целта талантите се разделят на две групи, като при всеки специалист се усъвършенстват различни детайли от играта. Най-голямо внимание се обръща на работата на децата с топка. В 90 минутните си занимания момчетата играят предимно с кълбото, което позволява те да подобрят значително техниката си. Освен това упражненията спомагат и за по-бързото мислене на играчите, което е основен детайл в изповядваната игра от отбора.
Шампионите са един от малкото клубове у нас, които държат философията на игра от най-малките до представителния тим да е една и съща. Така че едва ли ще ви учуди, че и юношите изнасят топката поетапно както батковците си.

Друг от методите, които не би трябвало да изненадват, но са рядко срещани у нас, са видеоразборите. Задължително през седмицата треньорите изнасят обобщителни анализи на момчетата, в които се показват най-големите им грешки. За всеки съперник пък специалистите, консултирайки се с шефа на ДЮШ Яков Папарков изготвят специална програма.

Правилната работа в академията вече започва да дава плодове. През есента първият собствен кадър направи дебют за представителния тим. Става въпрос за Кристиян Китов. 17-годишният младок е родом от София. Той прави първите си стъпки във футбола в ЦСКА. В ДЮШ на армейците халфът изкарва 9 години, преди да последва треньора си Милан Чирич към Разград през 2012 г. Китов е сочен за един от най-перспективните играчи на шампионите. Роденият през 1996-а полузащитник впечатлява с креативността и футболния си интелект. Въпреки сравнително крехката си физика той притежава сериозна смелост и не се страхува да влиза здраво в единоборствата. Играта му доста прилича на тази на Светослав Дяков и дори някои го наричат "Новия Дяков".
Индикация за правилната работа в Академията на Лудогорец е първото място на полусезона на тима до 17 г. в елитната юношеска група.

Вестник "Тема Спорт"