Лудогорец вече мисли за план 2015

Снимка: ludogorec.net
„Ден да мине, друг да дойде“, по този начин се работи в голяма част от водещите български клубове през последните години. В Разград обаче се открояват от мнозинството. Решенията в Лудогорец не се взимат под влиянието на емоциите. Те са по добре обмислени и в същото време по-сигурни. А това може да е само признак, че шампионите не работят на парче, а градят нещо трайно. Те ни мислят само за току-що започналата 2014, а вече кроят планове за следващата и по-следващата година. От останалите клубове само Ботев може да се похвали с подобно дългосрочно планиране.

Потвърждение за по-различният път, който следват разградчани са и трансферните планове на отбора за зимата. Преди няколко дни медиите в Испания разкриха, че Лудогорец преговаря с 23-годишния бранител на Реал Сарагоса - Алваро. Играч, ако не със сериозна, то поне с много добра визитка и с доста мачове в Примера.

Едва ли хората, които следят Лудогорец отблизо се учудват от посоката на развитие и футболистите набелязани от Стойчо Стоев и екипа му. Когато имаш пари е лесно да вземеш качествен играч, та било то и през зимната пауза. И докато за останалите в България Алваро е непосилно висока топка, по друг начин стоят нещата с Лудогорец. Най-нормалното за един клуб, който иска да се развива във възходяваща линия е да вдига нивото с всеки трансферен прозорец, а това няма как да стане с плажни футболисти. С оглед мачовете от 1/16 финалите в Лига Европа с Лацио, нищо не може да бъде оставено на случайността. Не и при свръх-амбициозен ръководител като Кирил Домусчиев.

Ако оставим настрана обаче участието в Европа и се вгледаме по-дълбоко, ще разберем, че всъщност не това е целта на Лудогорец. На пръв прочит може да се заблудим, че тимът иска моментални успехи. След по-сериозен преглед обаче ясно се прокрадва идеята за така желаните от финансовият благодетел Кирил Домусчиев групи на Шампионска лига. Голямата задача пред Стойчо Стоев и екипа му е изграждането на по-класен състав от сегашния през 2014 година и за още по-мощен тима през 2015 година. Това може много добре да се забележи от ходовете на клуба в последно време. През миналото лято бе взет Върджил Мисиджан. Момче на 20 години, което тепърва ще разгръща потенциала си и точно след година ще бъде в пика си. След усилването на атаката, разградчани насочиха сили към нещо не по-малко важно – защитата. На този етап взимането на бранител би изглеждало, донякъде изненадващо предвид класата на Барт и Моци, както и наличието на Теро Мантила и Георги Терзиев. Ходът обаче отново е много добре преценен. Първите двама в момента са съответно на 27 и 29 години и съвсем скоро ще изглеждат демотивирани да продължат кариерите си в Разград. Лесно може да се предвиди, че при тях е твърде възможен сериозен спад във формата. И французинът, и румънецът са обвързани с Лудогорец до 2015-а година. Няма да е трудно да познаем, че договорите им едва ли ще бъдат продължени, особено този на Моци.

Тук трябва да се върнем към испанският защитник Алваро, който е само на 23 години и за желаната атака на Шампионска лига ще бъде в най-добрата футболна възраст.
Изводите са много прости. Разградчани от сега мислят за сформирането на нова централна двойка от Терзиев, Мантула и футболистът на Реал Сарагоса. Защита, с която тимът би бил на ниво още 3-4 години.

Вестник "Тема спорт"