Стойчо Стоев - от "Б" група до върха в Лига Европа

Снимка: LAP.bg
Безспорно ако треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев може да претендира за някаква награда през изминалата година, тя е за феномен. В първите 6 месеца едва ли опитният наставник можеше да се радва на някакви големи успехи или нещо, което да го откроява от тълпата. Даже напротив - той пое опашкаря Монтана, но като видя бакиите в клуба, бързо хвърли кърпата. В крайна сметка и без Стойчо Монтана отпадна, а треньорът изчезна от публичното пространство. За него се чу отново през лятото, когато новакът в "Б" група Академик Свищов го нае за треньор. От отбора афишираха големи планове за втория ни ешелон, а за седмица Стойчо пробва около 40 футболисти. Ненадейно обаче дойде офертата от Лудогорец. Разградчани, току-що бяха паднали от Слован Братислава в Лига Европа и загубиха на старта на сезона от Любимец, което коства главата на Ивайло Петев. В крайна сметка Стойчо застана на треньорския мостик ден преди реванша със Слован и дебютира впечатляващо - 3:0.

За 5 месеца Стоев извървя пътя от "Б" група до върха в Лига Европа. Специалистът беше посрещнат с голяма доза скептицизъм след назначаването си в Разград, но промени мнението за себе си на 180 градуса. Ако допреди няколко месеца Стойчо беше енигма в българския футбол, след като не обичаше да се показва в публичното пространство, сега той бере плодовете от работата си.

След безпрецедентното представяне в Лига Европа на Лудогорец, Стоев влезе в тройката за треньор на годината в анкетата за Спортист на годината, а в тази за Футболист на годината спечели без конкуренция при треньорите.

Вестник "7 дни спорт"